Hyundai Accent 97 - stukanie przy skręcie

24 Sie 2013, 18:27

Witam,
Jak w temacie. Przez ostatni tydzień przy skręcaniu w lewo i podjeździe np. pod krawężnik słychać było pukanie, pojedyńcze uderzenie. Trochę się ociągałem z podjazdem do mechanika i nie wiem czy mnie to nie zgubiło. Dzisiaj przy wyjeździe spod domu przy maksymalnym skręcie w lewo na nierównym podłożu znów coś stuknęło z tym, że przez chwile wydawało mi się, że auto wogóle nie reagowało na ruchy kierownicy, kiedy przekręciłem kierownice auto dalej skręcało, słychać było również jakby ocieranie blachy o blachę i skrzypienie, jakoś zawróciłem na parking, ale zauważyłem też, że kierownica nie odbija prawie wcale. Teraz to nawet strach mi podjechać gdzieś do mechanika, bo nie wiem czy dojadę. Proszę o pomoc co może być tego przyczyną.
nowy01
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 04 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Hyundai Accent
Silnik: 1.3 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

26 Sie 2013, 01:28

nowy01 napisał(a):zauważyłem też, że kierownica nie odbija prawie wcale

A sprawdzałeś po tym incydencie czy koła się skręcają w jedną i drugą stronę normalnie?
Problemem jest tylko nie odbijająca kierownica?
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

26 Sie 2013, 20:40

Tak, koła skręcają normalnie. Sprawa się jednak wyjaśniła. Mam pęknięty prawy wahacz. Wcześniej sprawdzałem pobieżnie i przeoczyłem, ponieważ wahacz pękł przy samym kole. Wisi na samym skrawku, aż strach jechać do mechanika...
nowy01
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 04 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Hyundai Accent
Silnik: 1.3 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997