Import auta z Niemiec

25 Sty 2010, 14:00

1.Jestem bliski zakupu auta w Niemczech i nie wiem na jakiej podstawie (dokumenty,tablice) moge nim legalnie przyjechać do Polski? Czytałem już o tablicach celnych,ale interesuje mnie bardziej jak można przyjechać na niemieckich tablicach i dokumentach?
I jak pózniej postepować przy rejestracji?
Dodam że zakupu dokonam u rodzinki wiec jest pełne obustronne zaufanie,ale warunkiem jest odebranie auta do końca lutego ze względu na ważność przeglądu!
2.Czy umowa dwujęzyczna uchroni mnie przed tłumaczeniem w PL? Jeśli tak to jak najlepiej to wykonać?
Z góry dziekuje za wszelką pomoc! :smile:
punkt
Nowicjusz

Miejscowość: z miasta

27 Sty 2010, 18:25

z tego co wiem to autem możesz przyjechać na niemieckich blachach jak ma przegląd i ubezpieczenie i tak lepszym rozwiązaniem jest zakup tablic celnych (nie kosztują wiele a uchronią cię bez przykrości) Jak masz umowę dwujęzyczną to raczej nie musisz iść do tłumacza. Później musisz ujścić opłatę celną, i polskie tablice heh (coś mniej więcej) Poczekaj aż ci się skończy przegląd a za drobną opłatą ci przywiozę je na lawecie :D
VW Passat B4 1,6 b+g
Seat Toledo 1.6 benzyna
VW T5 Multivan 2.5 TDI

moje maleństwa
SzymasJ86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łobez

27 Sty 2010, 21:31

Możesz przyjechać na niemieckich tablicach, dowodzie rejestracyjnym i ubezpieczeniu jeżeli jest ważne ubezpieczenie i przegląd.

Umowa polsko-niemiecka lub polska wystarczy by nie tłumaczyć tego dokumentu.
Tu możesz pobrać takie umowy.
[link wygasł]

Następnie płacisz akcyzę, vat-24, recykliing, tłumaczenia, badanie techniczne
tu możesz sobie wypełnić niezbędne dokumenty a potem zanieść do urzędów
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

27 Sty 2010, 23:47

SzymasJ86 napisał(a): Poczekaj aż ci się skończy przegląd a za drobną opłatą ci przywiozę je na lawecie :D

Dzięki,ale wole na kołach bo na pewno taniej wyjdzie! :razz:

DariuszSawicki napisał(a):Tu możesz pobrać takie umowy.
[link wygasł]
Następnie płacisz akcyzę, vat-24, recykliing, tłumaczenia, badanie techniczne
tu możesz sobie wypełnić niezbędne dokumenty a potem zanieść do urzędów
[link wygasł]
pozdrawiam
Dariusz Sawicki

To już jestem pewien że można sobie przyjechać i umowę już mam! :grin: Zastanawiam się tylko czy urzedasy nie zażyczą sobie jednak umowy ze stemplem tłumacza przysięgłego,a z taką 2języczna odprawią mnie z kwitkiem?! :???:

Znalazłem jeszcze taką strone  sprowadzanieaut.pl gdzie jest dużo informacji i dokumentów do ściągnięcia za free ! Polecam :grin:
Tyle że umowa z tej strony wygląda jakbym kupował Mercedesa z salonu,widziałem zawsze prostsze,mniej szczegółowe dokumenty kupna/sprzedaży między osobami prywatnymi! :shock:
Ostatnio edytowany przez punkt, 29 Sty 2010, 23:35, edytowano w sumie 1 raz
punkt
Nowicjusz

Miejscowość: z miasta

28 Sty 2010, 23:56

w większości urzędów nie trzeba tłumaczyć umowy dwujęzycznej.

Dla pewności zadzwoń i zapytaj albo sporządź umowę po polsku.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gruba odzież, a nurkowanie podczas hamowania
    Gdy na zewnątrz panują niskie temperatury, większość osób wsiada do samochodu w zimowym ubraniu, często składającym się z wielu warstw. Nie jest to jednak ani wygodne, ani bezpieczne, szczególne w przypadku ...
    Nie śpij za kierownicą podczas jazdy!
    Zmęczenie to prawdopodobnie najbardziej bagatelizowany czynnik wśród przyczyn wypadków drogowych, ponieważ jego rzeczywisty udział jest trudny do zmierzenia. Szacuje się, że zmęczenie ma wpływ na nawet 30% wypadków ...