Jak kupić używane auto??

04 Cze 2007, 18:19

Witam!

Chciałbym kupić pierwszy w swoim życiu samochód. Jest to oczywiscie samochod uzywany i dlateo chcialbym sie was spytac jak tego zakupu dokonac...;]

Otóz upatrzyłem sobie peugeota 106 (1992 r. 1,1 cm3) w miescie w ktorym mieszkam. I teraz przychodzi ten najtrudniejszy moment, kupno auta:)

Nie znam sie az tak bardzo na samochodach. Wiem, że musze je zarejestrować, wykupić nowe tablice rejstracyjne, ubezpieczyc, oraz zrobic przegląd.

I stąd wlaśnie moje pytanie. Jak kupić auto, zeby póżniej nie załować. Czy przy kupnie auta, sprawdzic jego stan w stacji diagnostycznej lub u mechanika? Jaką spisać umowe? Jakie zarządać dokumenty od właściciela. Czy ubezpieczenie samochodu (ważne do marca 2008 roku) przejdzie na mnie, czy bede musial wykupić nowe. Ile kosztuje rejestracja? I jak postępować zeby na calej tej transakcji nie stracic.......??

Pozdrawiam
olej
Nowicjusz

05 Cze 2007, 19:44

No to zaczynam :P

1.Jeżeli auto jest sprowadzone z niemiec i dokumenty wszystko jest niemieckie idą one do tłumacza
2.Jeżeli upatrzyłeś auto w komisie to rozmawiasz, kontaktujesz się z właścicielem i on ci wiecej szczegół opowie a jeśli zauważyłeś auto z kartką to dzwonisz po podany nr. i moim zdaniem spotykacie się i obgadajujecie cenę i inne sprawy np. wyposażeni negocjacja :P
3.Te wszystkie papiery idą do urzędu oni je przetwarzają, potem od urzędu dostajesz papiery oraz tablice jedziesz na przegląd po przegląddzie do ubezpieczyciela (COMPENSA polecam)
4.A potem cieszysz się i śmigasz :twisted:
5.Jakbyś czegoś nie zrozumiał albo chciałbyś się dowiedzieć więcej to pogadaj ze sprzedawcą auta
Daroo
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...