Jak zaspawać dziurę w podłodze??

18 Maj 2011, 01:22

Witam, przejrzałem różne tematy na różnych forach odnośnie naprawy podłogi w samochodzie i znajduje różne porady na ten temat.
Mianowicie w podłodze mam kilka dziur mniej więcej 4 cm średnicy inne mniejsze, większe kwadratowe, prostokątne itp. i czy żeby je zaspawać to lepiej tak dopasować łatkę by była NA STYK czy żeby była NAŁOŻONA na dziurę i zaspawana?? Chodzi mi to to żeby były najmniejsze odkształcenia spawalnicze i było wytrzymałe. Jeśli chodzi o spawanie to będę spawał punktowo aż do całkowitego obspawania łatki tak żeby spaw byl szczelny.
Pozdrawiam i proszę o pomoc jak mam dopasować łatkę na styk czy ma być nałożona na dziurę??
tomxx92
Nowicjusz

Miejscowość: bielawa

18 Maj 2011, 11:51

Najlepiej dociąć łatkę na zakładkę , nie na styk. Będzie się wygodniej spawać , co do sciągania to i tak zawsze spaw troszkę naciąga, ale możesz to zminimalizować spawając punktowo po przeciwnych stronach. jak będziesz spawał ciągłym spawem to masz gwarantowane odkształcenia. Dobrze oczyść powierzchnię wokół spawu( np szlifierką) bo wszelka farba, mastyka a przede wszystkim rdza itp. utrudniają "wtapianie spawu".
Jak będziesz spawał pamiętaj że wszelkie masy bitumiczne, i wyciszenia są bardzo łatwopalne! Także trzeba uważać jak spawamy w środku czy od spodu już się nie pali.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki