Jaką umowę kupna / sprzedaży przedstawić w UC i WK

15 Lis 2019, 23:02

Dobry wieczór,
Mam pytanie do Szanownego Grona dotyczące poniższej sytuacji, a mianowicie; znalazłem na niemieckim portalu internetowym samochód osobowy, który sprzedaje osoba prywatna - obywatel Niemiec. Zadzwoniłem i zarezerwowałem auto. O pomoc w sprowadzeniu samochodu poprosiłem swojego brata, który pracuje w Holandii (bardzo blisko miasta w którym znajduje się owe auto) i wraca do Polski w ten weekend. O fakcie tym powiadomiłem sprzedającego i przedwczoraj mój brat sfinalizował w moim imieniu transakcję zakupu samochodu, obaj Panowie udali się do lokalnego Wydziału Komunikacji, gdzie pojazd został wyrejestrowany, a mój brat poproszony o dowód tożsamości (D.O). Po kilku minutach otrzymał tablice zjazdowe z miesięcznym terminem ważności, nowy mały i duży Fahrzeugbrief, natomiast poprzedni (mały i duży brief) od sprzedającego został w urzędzie niemieckim. Na nowych dokumentach widnieją teraz dane pierwszego właściciela i mojego brata. Nie ma natomiast żadnych danych owego sprzedającego, które widnieją tylko na umowie kupna / sprzedaży. Na umowie K/S widnieją również moje dane, gdyż to auto jest dla mnie i za moją kasę.
Jak do powyżej przedstawionej sytuacji podejdzie UC i WK jeśli na umowie kupna nie widnieje żadna z osób z Fahrzeugbrief.
Proszę o pomoc.
smarc
Nowicjusz

Miejscowość: W-wa
Auto: Ford Fiesta 1.25

16 Lis 2019, 11:59

Moim zdaniem nie powinno być problemu ale mogłeś napisać takie pełnomocnictwo (upoważnienie) dla brata żeby reprezentował Cię przy kupnie auta i wtedy wszystkie dane były by na ciebie.
Jeżeli będą jakieś problemy to najwyżej spiszesz umowę z bratem i powinno być ok.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

17 Lis 2019, 11:00

zapewne zarejestrowałeś na zollkennzeichen czyli na tablicach z czerwonym paskiem, więc kosztowały zapewne z 250 Euro, generalnie praktykuje się raczej na Kurzzeitkennzeichen

zarejestrować zarejestrujesz tylko zapewne zakupiłeś po prostu od handlarza :D
ewentualnie brat zarejestruje na siebie i sobie od niego odkupisz :lol: jak ci sprzeda :mrgreen:

takie rzeczy lepiej pytać przed zakupem a nie po...
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

17 Lis 2019, 15:53

Nie, zakup był od osoby prywatnej, a tablice są z żółtym paskiem i datą ważności 30 dni (do 08.12.19) rachunek za poniższe czynności tz: Zoll versicherung PKW 30 Tage, nicht skontierfahig zollkennzeichen, steuer zoll, dienstleistung steuer zoll wyniósł : 220 euro plus 45,40 euro za tablice. Na wszystkich dokumentach tj: Teil I, Teil II oraz wystawione rachunki widnieją dane osobowe mojego brata natomiast umowa K/S w obu jeżykach jest na mnie.
smarc
Nowicjusz

17 Lis 2019, 18:05

W DE zakup też może być od osoby prywatnej ale też nie koniecznie od ostatniego właściciela w DR. :lol:
czyli generalnie kupiliście tablice celne... przeważnie bierze się na 5 dni za ok. 100 euro żeby po prostu tylko przyjechać .
265Euro+pewnie 100euro paliwo, to za 365 Euro by Ci to przywiozła jakaś lawetka pod dom zapewne bez kłopotu, lub coś koło tej ceny , bez odprawy celnej :lol:
najlepiej zadzwoń do swojego WK i zapytaj czy zarejestrują na ciebie czy raczej już tylko na brata. Akcyza to tam najmniejszy problem, bo na potwierdzeniu AKCU i tak nie ma Kto płacił, jest tylko numer systemowy.

będą jaja jak nie zarejestruje ani twój brat ani ty, bez np. zmiany umowy. :mrgreen: obym się mylił ale WK może robić problem, bo to jest tak jakby twój brat ten samochód zarejestrował na siebie w Niemczech,
więc teraz wg. tego co piszesz to twój brat może Ci go sprzedać. :mrgreen:
Najlepiej to niech brat zarejestruje na siebie (tylko trzeba by było przepisać umowę) i zrobicie darowiznę na Ciebie i będziesz właścicielem, jedynie zapłacisz za zmianę dowodu rejestracyjnego ...ale zrobiliście taki troche czeski film z papierami. :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

17 Lis 2019, 19:04

A może zrobić tak, że brat - skoro jest właścicielem (jak twierdzisz) sprzeda mi ten samochód w tym samym dniu i miejscu, gdzie go kupił (czyli Germany) i spiszemy umowę K/S dwujęzyczną. Co o tym sadzicie?
smarc
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

17 Lis 2019, 21:30

No skoro figuruje w jedynym dowodzie rejestracyjnym no to na chłopski rozum on jest właścicielem, tymbardziej skoro piszesz że oryg. dowód został w WK w Niemczech.
Zapytaj w swoim WK co masz zrobić , czy da się w ogóle zarejestrować na takim zestawie dokumentów...generalnie takie przepisywanie umów ..śmierdzi.. (może być problem z akcyzą, tzn. może zapłacić twój brat i ty) każdy WK ma jakieś tam swoje ALE, bywały przypadki że WK życzyły sobie pełnej ciągłości umów, a po drugie zawsze najgorzej w rodzinie .... rób jak uważasz. :mrgreen: dodatkowo macie 14 dni na złożenie deklaracji AKC-U , więc trzeba się spieszyć, a jak skopiesz deklarację jeszcze to powodzenia życzę :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

17 Lis 2019, 22:19

W moim posiadaniu są teraz; Zulassungsbescheinigung Teil I (mały brief - odpowiednik DR) i Zulassungsbescheinigung Teil II (duży brief - karta pojazdu na której widnieją dane niemca, ale nie osoby sprzedającej z umowy K/S i mój brat), rachunek za opłaty celne i podatki i tablice. Na wszystkich owych dokumentach widnieje mój brat z polskim adresem zamieszkania. W niemieckim urzędzie nie chciano od niego, a nawet nie pytano o umowę K/S auta. Ponadto posiadam jeszcze Zulassungsbescheinigung Teil II z pierwszej rejestracji w Germany (czyli dealer i pierwszy właściciel) i umowę K/S spisaną z Niemcem, od którego zostało kupione auto a Zulassungsbescheinigung Teil II i Zulassungsbescheinigung Teil I, które on posiadał zostały w tym urzędzie.
smarc
Nowicjusz

20 Lis 2019, 20:09

Bardzo dziękuję za pomoc i rady, dzisiaj zarejestrowałem auto na siebie bez żadnego problemu.
smarc
Nowicjusz