Jaką umowę powinienem zawrzeć z kupującym?

29 Sty 2012, 20:14

grozi Ci kara od funduszu gwarancyjnego, i może być ona większa niż 3000
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

29 Sty 2012, 20:44

pocieszny akurat w tym temacie dobrze nie siedzę ale czy jakby nadpłacił to OC z którym zalega to czy wtedy np. fundusz gwarancyjny który tak naprawdę teraz nic nie wie nie kapnął by się ??
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

29 Sty 2012, 21:35

pocieszny napisał(a):grozi Ci kara od funduszu gwarancyjnego, i może być ona większa niż 3000

Luke16 napisał(a): czy wtedy np. fundusz gwarancyjny który tak naprawdę teraz nic nie wie nie kapnął by się ??

Koledzy-dopóki delikwent nie spowoduje kolizji,nie zostanie zatrzymany przez policje ktora stwierdzi brak OC to FG wara od tego "delikwenta".Od tego sa firmy ubezpieczeniowe i one same muszą dochodzić swoich nalezności w tym temacie.Oczywiście ze wysylaja najpierw wezwania do zaplaty,pózniej komornik lub firma windykacyjna... :(
Oczywiście ja tez nie jestem alfą i omegą w tym temacie ale swoje wiem czyli krotko mowiąc miałem z nimi do czynienia... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

29 Sty 2012, 21:41

Czyli w skrócie zapłacić OC i tyle :) A potem sprzedawać auto :)
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2008

29 Sty 2012, 22:09

Luke16 napisał(a):Czyli w skrócie zapłacić OC i tyle A potem sprzedawać auto

Sprzedać samochod moze nawet nie placąc tego nieszcześnego OC ...Nikt mu tego nie zabroni...Natomiast co bedzie dalej to trudno powiedziec.Moze byc taka sytuacja jak opisałem to wyzej a moze się z tego wyslizgnąć...Ja nie Kaszpirowski a więc nie jestem w stanie wszystkiego przewidziec.Jedno co wiem-ja dostałem osobiscie wezwanie do zapłaty OC po 2 latach od momentu sprzedazy samochodu/burdel w firmie ubezpieczeniowej/... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

30 Sty 2012, 14:45

juz wiem o co chodzi - troche zaniedbalem, przyznam, moja wina. Dowiedzialem sie, ze normalnie moge sprzedac auto, juz mam komplet dokumentow i wszystko jest okay. Co do funduszu - raczej nic do mnie nie maja, poki nie spowoduje kolizji, a to nie mozliwe, bo autko caly czas stalo. Ktos napisal, ze moge miec kare wieksza, niz 3tys - czemu? Zgodnie z funduszem moje zaniedbanie w przypadku kontroli, to 3tys zl + holowanie itd - ale te auto nie jezdzi, wiec do tego nie dojdzie. Dzis od rana wszystko zalatwialem i mysle, ze w koncu jest wszystko w porzadku. A co do oplaty tamtego OC - jest sens to robic? Skoro dzis go sprzedaje i nowy wlasciciel bedzie go ubezpieczal... jesli ma to jakis sens, to jaki i jak np. zaplacic za te kilka miesiecy?
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Olsztyn
Prawo jazdy: 10 03 2011
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: mam
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie wchodź na czerwonym świetle!
    Pośpiech, nieuwaga, nieprawidłowa ocena odległości od nadjeżdżającego pojazdu czy zwykła brawura – to wszystko mogą być powody wejścia pieszego na jezdnię przy czerwonym świetle. W takich okolicznościach w zeszłym roku ...

30 Sty 2012, 15:54

Fundusz gwarancyjny może nałóżyć na Ciebie kare za okres nieubezpieczony (czyli okres w któym auto stało sobie pod blokiem bez ubezpiecznie) ponieważ w tym okresie był gwarantem na wypadek szkody, nie szukaj logiki w tym że auto stało to niema znaczenia żadnego,
i tu nie chodzi o to że ktoś by cię złapał podczas jazdy
pocieszny
Forumowicz VIP

30 Sty 2012, 15:59

tak, zdaje sobie z tego sprawe. Wiec ciekawi mnie ta opcja oplacenia zaleglego oc... bede drazyl temat, jak juz spisze umowe k/s.
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Olsztyn
Prawo jazdy: 10 03 2011
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: mam
Typ: Sport/Coupe

31 Sty 2012, 00:06

pocieszny napisał(a):Fundusz gwarancyjny może nałóżyć na Ciebie kare za okres nieubezpieczony

Pocieszny-co i kiedy moze FG to napisałem wcześniej i nie moze byc inaczej.Okres braku OC to tylko i wyłącznie sprawa firmy ubezpieczeniowej.... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

31 Sty 2012, 10:44

nie jest tak jak piszesz ;) przynajmniej w zeszłym roku nie było, jeśli się przepisy nie zmieniły to za brak OC fundusz może Cie skrobnąć, kumpel miał podobną sytuacje, kilka dni poślizgu między jedną polisą a drugą (jakiś długi weekend czy coś) auto oczywiście stało w garażu bo remontował FG 1600 PLNów kary nałożył udało sie do 1300 zejść ale to i tak dużo
pocieszny
Forumowicz VIP

01 Lut 2012, 00:15

pocieszny napisał(a):jeśli się przepisy nie zmieniły to za brak OC fundusz może Cie skrobnąć,

Wiesz co...Nie jestem ekspertem w tym temacie a więc Ci odpuszczam.... :wink: Ale i tak swoje wiem... :mrgreen:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

01 Lut 2012, 12:55

ja tylko Ci mówie jak sytuacja wyglądała rok temu, i powiem Ci że nie było zbytnio dyskusji, a okres nie był długo kilka dosłownie dni
pocieszny
Forumowicz VIP