15 Sty 2015, 17:15
Witam
Przegrzebałem trochę forum ale nikt się nie uparł na kombi za 15 koła dlatego piszę.
To mój pierwszy samochód, aczkolwiek jeździłem już różnymi.
Wymagania:
- cena: do 14 tyś. z LPG lub do 11-12 tyś. bez LPG
- jak w temacie koniecznie kombi
- ekonomiczny w jeździe myślę, że PB to w mieście w absolutny maks to 9l/100km na LPG się nie znam ale tu pewnie odpowiednik 11l/100km
- części nie za drogie, szczególnie jak się coś większego sypnie, żeby mnie finansowo nie zniszczyło
- marka i model z wyjątkiem Fiata właściwie dowolna ale nie pałam miłością ani do Fordów ani do Francuzów czy Włochów
- wyposażenie: bez 2 el. szyb i klimy nie biorę. Zdałoby się podgrzewana szyba z przodu ale w tej cenie to nie wiem czy takie samochody są, klimatronik mile widziany.
- żeby nie zamulał jak np. Astra G 1.4
- roczny przebieg: puki co pracy prawie 10k + jakieś wyjazdy dajmy, że około 15-18 tyś km/rok
- jazda pół w mieście pół po trasie (dojazd z Ursynowa do Piastowa) + jakiś sklep lub wyjazd poza miasto
- im młodszy tym lepszy na pewno nie zejdę poniżej 2000 roku
- mały przebieg - wiem, że dużo wymagam ale i tak 90% używek jest kręconych
Chyba tyle.
Moja historia typowania:
1. VW Passata B5, Audi A4, VW Golf - tym panom dziękujemy za dużo kręconego złomu - model rozsądny to chyba ze świecą latarką i lupą szukać
2. Renault Laguna, Megane - dość kapryśne samochody - różnie z nimi bywa (jak pisałem nie pałam miłością do francuzów)
3. Ford Mondeo MK2, MK3 - tu nie mam zdania ale dużo palą
4. Opel Astra II i III 1,6 benz. - chyba poza zasięgiem cenowym
5. Skoda Octavia I 1.8 lub 2.0 benz. - chętnie tylko ciężko znaleźć nie sprowadzany
6. Skoda Octavia I 1.9 TDI - nie mam zdania ale jak warto to chętnie
7. Toyota Corolla E12 1.4 VVT-i -nie wiem czy na kombiaka te 100KM nie będzie zamulał przy 5 osobach w samochodzie
8. Toyota Corolla E12 1.6 - ciężko znaleźć
Tak myślę, że najbardziej rozsądne samochody to z punktu 5 i 8
Jeżeli macie jakieś mocne argumenty przemawiające do powrotu do gry samochodów z punktów 1 i 2 to po proszę. Passat B5 1.9 ogólnie mocno polecany ale obawiam się, że mogę się wpakować na jakiś złom z przekręconym licznikiem z 500tyś na np. 220 tyś.
Chyba, że są inne rozsądne samochody to po proszę o propozycję.
Gdzieś tu się na tknąłem na Peugeota 406 - nie mam zdania i nie wiem jaki miałby tu być silnik.
Z góry dzięki za opinie oraz propozycję.