Jakie nowe auto za 70-75 tys.

18 Lis 2013, 21:35

@szybki akurat w tym teście AutoMoto mazdy 3 dołączyli także wykresy Nm :)
@IPman fiat bravo brałem pod uwagę, ale niestety jest sporo ciaśniejszy od mazdy 3, Giulietta piękne autko, tyle, że nie należy raczej do najoszczędniejszych w swojej klasie,
a w Lanci Delta siedziałem...i sorry, ale wnętrze kompletnie do mnie nie przemawia (jakość gorsza od mazdy), jakieś takie też "sztuczne", tył kompletnie mi się nie podoba (okropne światła)
Fiat Freemont - to już nie na moją kieszeń :)
wlad
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1998
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0 Pb 141KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

18 Lis 2013, 23:15

Zamiast Leona to wybrałbym Golfa Comforline z tym silnikiem. Dla mnie nieporównywalnie lepiej wyglądająca deska.
Gufi
Aktywny

19 Lis 2013, 00:58

wlad napisał(a):@szybki akurat w tym teście AutoMoto mazdy 3 dołączyli także wykresy Nm

No to zobacz jak przebiega ten wykres w silniku N/A mazdy i tsi seata. No i kiedy jest dostepny max moment i max moc.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

21 Lis 2013, 12:47

Ja zdecydowanie bralbym mazde, bo:
1) wyglada zdecydowanie lepiej (rzecz gustu, wiem)
2) z tego co piszesz jezdzi tez lepiej
3) poprzednie wersje krolowaly w rankingach niezawodnosci wsrod kompaktow - nie zgadzam sie ze to nie sprawdzona konstrukcja, bo rowniez leon to jest tegoroczny model, ale ani tu ani tu nie bylo rewolucji, raczej ewolucja
4) silnik wolnossacy musi by byc bardziej wytrzymaly od "sprawdzonego" TSI, chociaz zawsze moze sie trafic jakas wada, ktora wyjdzie za 2-3 lata, ale do tego czasu TSI bedzie pewnie blizej niz dalej
5) przy dynamicznej jezdzie 2,0 lyknie troche wiecej niz normalnie, a TSI pewnie 2 x tyle co w katalogu, wiec na oszczednosc bym nie liczyl.

Jedyny minus jaki widze to koszty serwisowania, ale w zamian powinienes miec niezawodnosc na dluugie lata. Chyba ze chcesz auto na max 3-4 lata wtedy czesc argumentow za mazda traci na wartosci
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Rok produkcji: 2017

21 Lis 2013, 18:23

Ja od siebie dorzuciłbym Skodę octavie z 1.4 tsi 140 KM. Jakość wykonania bardzo dobra, wartość samochodu nie spada jakoś bardzo gwałtownie a i silnik z turbina moze ucieszyć :-)
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback

21 Lis 2013, 21:17

@Yankee
tak,te argumenty do mnie przemawiają :) Auto raczej na 5 i więcej lat (wszystko zależy do zadowolenia z użytkowania...).
Jutro prawdopodobnie będę oglądał (może uda się przejechać) seata leona, da mi to lepszy pogląd na sprawę.

@pinio124
Skoda Octavia to z pewnością dobry wybór (o Rapidzie już tak nie powiem - stanowczo za drogi), szczególnie wersja 140KM wzwyż. Jest to też pewnie najrozsądniejszy wybór (stosunek jakości do ceny, koszty eksploatacji itd.) ale...jakoś to auto mnie nie porywa, jest "zwyczajne", bez polotu, przynajmniej takie na mnie robi wrażenie, nie wiem czy czuł bym się w nim dobrze :)
wlad
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai podejmuje współpracę z 4mobility - carsharing
    Hyundai przekazał flotę samochodów i30 nowej generacji, w ramach kontraktu z firmą 4Mobility, oferującą usługi wynajmu samochodów w systemie carsharing. Rozbudowanie floty o samochody marki Hyundai wpisuje się ...
    Idzie wiosna - uwaga na biegaczy i rowerzystów
    W marcu dla wielu osób rozpoczyna się sezon aktywności na świeżym powietrzu. Biegacze zaczynają intensywne treningi do wiosennych imprez biegowych, a do wielu miast po zimowej przerwie wracają rowery miejskie. Na te ...

07 Sty 2014, 19:25

Trafiłem na ten wątek szukając testów porównawczych Leona i Mazdy 3. Dysponuje nieco większym budżetem, zatem porównywałem Mazdę w wersji SkyPassion i Leona ST w wersji FR, tylko benzynowe. Wnętrze Mazdy jest smutne, jeżeli ktoś pisze o Leonie, że wnętrze ma gorsze od Mazdy, to chyba nie widział wersji FR. Jakość materiałów (tapicerka i plastiki) zdecydowanie lepsza w Seacie, nie ustępuje Golfowi, a wiele elementów (np. kierownica) zostało żywcem wyjętych z Audi A3. Mazda jeździ lepiej. Tylne zawieszenie to wielowahacz, podczas gdy w Seacie mamy go tylko w najmocniejszych silnikach. Mazda jest głośniejsza, myślę jednak, że to problem opon. Wygląd zewnętrzny - oczywiście na korzyść Mazdy. Odrzuciłem wcześniej proponowane Lancię Delta i Giuliettę (Delta - słabe wyniki NCAP, Giulietta - zbyt mało miejsca z tyłu). A propos bezpieczeństwa, zarówno Leon jaki i Mazda 3 mają wyniki zbliżone, porównywalne z Giuliettą i Golfem VII. Jeszcze nie wybrałem, nadal się zastanawiam
Lopesjus
Nowicjusz

Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6

07 Sty 2014, 19:39

@Lopesjus
Widziałem Seata w wersji FR (nawet byłem bliski decyzji). Środek wg. mnie nudny do bólu, a wygląd navi to archaizm jakiś :) Niemniej...kwestie wyglądu są bardzo indywidualne, każdemu podoba się co innego. Ja wybrałem mazdę choć przyznaję, że Leon to bardzo pociągające auto, tym bardziej, że jest dynamiczniejsze :)
wlad
Nowicjusz

07 Sty 2014, 20:42

Fakt, trochę wieje nudą. Podkreślam jednak - lepsze materiały i spasowanie ma Leon. Mnie osobiście pasuje takie "zen" w wykonaniu Seata. Jeden z powodów odrzucenia Giulietty to na przykład choinkowe radio, pasujące raczej do Pandy. Niemniej, decyzja trudna. Serce ciągnie do Mazdy a rozum (?) do Seata
Lopesjus
Nowicjusz

07 Sty 2014, 22:18

Czy lepsze materiały...ja bym rzekł, że nieco inne ale nie lepsze. Czytałem dziesiątki testów mazdy i seata, w obu siedziałem i jakość materiałów była bardzo podobna. W numerze 1 i 2 czasopisma "motor" w teście wykończenie i ergonomia wypadła akurat na korzyść mazdy (choć w całym teście seat wygrał z mazdą).
W Seacie trochę mnie odstraszył też silnik z turbiną. Nie twierdzę, może to będzie udana bezawaryjna konstrukcja...ale jednak silniki TSI delikatnie mówiąc mają średnie opinie. That's all, dla mnie nowa trójka minimalnie wygrała :)
wlad
Nowicjusz

08 Sty 2014, 13:27

Oczywiście, rzecz gustów. Ocena wnętrz jest subiektywna. Dla mnie na równi.
Mam już finalne wersje od dilerów, chociaż SEATA jeszcze pocisnę o jakieś 1500-2000 PLN:
Mazda 3 SkyPassion, alarm, nav, lakier SoulRed, dywaniki gumowe - 89165 PLN
Seat Leon ST FR 140KM, plus koła 18", pakiet praktyczny, pakiet wspomagania jazdy, alarm, nav z aktualizacją map, czujniki parkowania przód z OPS, system kontroli dostępu z funkcją awaryjnego hamowania, kolor metalizowany Nevada White - 87300 PLN
Lopesjus
Nowicjusz

08 Sty 2014, 17:34

Cóż, pozostaje mi życzyć właściwego wyboru choć w przypadku tych 2 aut myślę, że każdy wybór jest dobry :)
wlad
Nowicjusz

08 Sty 2014, 18:21

Brałbym coś niedużego. Postawiłbym na pewnie na Corsę itd. Wiem, że to trochę cebulackie myślenie ale na nic innego mnie nie stać ;/
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra

08 Sty 2014, 20:39

jak dla mnie teraz Mazda 3 jest najlepszym wyborem na rynku
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

09 Sty 2014, 09:05

Niestety wybór nie jest aż tak oczywisty. Mazda ma swoje wady, największą jest hałas przy większych prędkościach, a sporo jeżdżę po autostradach.
Dla porównania wyniki euroNCAP dla obu aut:
MAZDA 3: 93/86/65/81
LEON 94/92/70/71
Jak widać Leon ustępuje tylko wyposażeniem dodatkowym (brak ogranicznika prędkości, "przypominacza" zapiętych pasów dla pasażerów z tyłu)
Lopesjus
Nowicjusz