Jakie nowe auto za 70-75 tys.

09 Lis 2013, 19:53

Witam,

stoję przed zakupem nowego auta, auto w granicach 70-75tys zł max. Auto do jazdy po mieście/trochę trasy oraz co jakiś czas na dłuższe rodzinne wypady (na razie 2+1).
Obecnie mam dylemat między:
-nową Mazdą 3 w wersji SkyEnergy (72900 +2tys za lakier, bo białego nie chcę) z silnikiem 2.0 120 KM. Zdecydowanie najładniejsze wnętrze, niezłe wyposażenie...ale najdroższe i 0 upustów,
-nowym Seatem Leonem III, w promocji zmieściłbym się w około 73 tys (z 6000zł upustu) z silnikiem 1.4 122KM w wersji FR. Podoba mi się sylwetka, wnętrze już mniej, ma ledy, dostępny wysoki moment już od najniższych obrotów więc pewnie spora frajda z jazdy,
-hondą Civic IX, silnik 1.8 142KM - obecnie w promocji poniżej 70tys z niezłym wyposażeniem "Sport". Z zewnątrz w miarę ok, w środku trochę za kosmicznie, duży bagażnik. Byłem na jeździe próbnej i...generalnie ok, ale szału nie było,
-Alfa Romego Giulietta, w promocji można wyrwać za ok. 69000 zł, silnik 1.4 120 KM. Auto przepiękne, ale dla mnie jedna wielka zagadka, nie jeździłem nigdy włoskimi które ponoć bywają kapryśne.

Rozważałem też Fiata Bravo i Nissana Note, jednak coraz mniej przekonuję się do nich. Które z tych aut wybralibyście? Może coś jeszcze jest warte uwagi :) Z góry dzięki za pomoc!
wlad
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1998
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0 Pb 141KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

09 Lis 2013, 20:04

Ja bym wybrał civica silnik 1.8 jest bardzo dobry. Poszukaj wyszukiwarką moze jeszcze cos znajdziesz.
http://www.samar.pl/nowe-samochody/wyszukiwanie
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

09 Lis 2013, 21:09

@noisy - civic faktycznie nie jest zły, ale też nie powalił mnie. Nie podoba mi się konsola (szczególnie to cyfrowe wyświetlanie prędkości). Gdyby nie cena to pewnie nie brałbym go pod uwagę :) Ma za to 2 spore zalety: duży bagażnik i podobno bezawaryjność.
wlad
Nowicjusz

09 Lis 2013, 21:34

Zobacz jeszcze Skode dają duze upusty tam masz z silników to wszystko co VW i Seat oraz zobacz tez KIA.
Starczy Ci na minivana Carensa jak chcesz jakiś większy bagażnik :wink:
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Lis 2013, 22:58

@noisy - Skoda...faktycznie, gdzieś tam przeszła mi przez głowę (moim pierwszym autem była skoda felicia). Tu raczej strzelałbym w skode rapid - muszę skoczyć do salonu i ją zobaczyć na żywo :)
Co do Kia Carens - odpada, za duże do miasta i spalanie też dość spore. Poza tym mógłbym kupić tylko wersję ze 135KM silnikiem, który podobno nie jest zbyt żwawy.
wlad
Nowicjusz

10 Lis 2013, 11:17

No i na wtrysku bezposrednim... kasa niby spora a widzisz ze z nówek szału ni ma :wink:
Ja bym kupił jakaś używkę wyższej klasy moze coś ucelujesz z używane gwarantowane, a za reszte kasiory jedz z rodzinka na wakacje za granice :D

VAG ma ciekawy automat DSG widze, ze go montują dość gęsto tu i tam. Skrzynka jest bardzo fajna, ale ma jeden ból. Po pewnym czasie zawsze pada mechatronika a to sporo kosztuje.... wtedy auto jest juz zazwyczaj po gwarancji.
To tak na marginesie.

Czyli wnioskując pozostaje Ci Mazda 3 :)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Lis 2013, 12:35

A może coś z tych?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Lis 2013, 12:38

@noisy - dzięki za porady :)
Co do używanego, tym razem jednak decyduje się na nówkę z salonu, wszystkie moje poprzednie auta były używane i niestety prędzej czy później sporo trzeba było do nich dołożyć.
Mazda 3 - cóż, nie ukrywam, że to mój faworyt (lubię też japońską myśl techniczną :D), niemniej nowa nie sprawdzona konstrukcja (problemy wieku dziecięcego), cena na razie nienegocjowalna (a wiem, bo pytałem już w kilku salonach). Honda Civic jest poprawna, trochę dynamika kuleje(jak na 1.8 142KM trzeba mocno kręcić) no i wnętrze mi nie pasuje (też jest ciut ciaśniejsza od mazdy 3 a jestem wysoki). Za to cena po upustach bardzo kusząca :)
wlad
Nowicjusz

10 Lis 2013, 13:08

Skyactiv-G też na wtrysku bezpośrednim, ale z tego co piszą to 2.0 brzmi bardzo zachęcająco zwłaszcza ta 120KM wersja i 210Nm moment obrotowy.
O 3x niebo lepiej to wygląda pod każdym względem i względem trwałości niz silniki od kosiarki Tce 900cm ... itp... masakra. W sumie mam większe zaufanie do japońskiej mysli technicznej niz UE...
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Lis 2013, 13:40

kon146 napisał(a):A może coś z tych?
http://otomoto.forumsamochodowe.pl/ford-focus-edition-ec ... 51380.html
http://otomoto.forumsamochodowe.pl/opel-astra-1-4t-120-k ... 36805.html
http://otomoto.forumsamochodowe.pl/renault-captur-zen-tc ... 55771.html
http://otomoto.forumsamochodowe.pl/hyundai-ix35-ix35-fl- ... 34406.html

Focus, tu mam mocno mieszane uczucia. Jakoś to auto do końca mi nie podchodzi. Znajomy kupił nowego i miał z nim nie małe problemy. Dynamika taka sobie.

Opel Astra - ciekawa propozycja, szczególnie w tej cenie. Choć opinie na temat Astry są średnie, dynamika raczej taka sobie (11s do setki, choć moment wysoki). Spalanie nie powala.

Renault odpada, jednym już jeździłem i raczej do tej marki nie wrócę z powodu awaryjności. Choć podobno teraz robią trwalsze. Niemniej nie będę ryzykował :)

Hyundai ix35 - ciekawe auto, ale za duże do miasta, spalanie też za duże (wg. danych z autocentrum średnie 7.9l http://www.autocentrum.pl/spalanie/hyundai/ix35/)
wlad
Nowicjusz

10 Lis 2013, 13:45

noisy napisał(a):Skyactiv-G też na wtrysku bezpośrednim, ale z tego co piszą to 2.0 brzmi bardzo zachęcająco zwłaszcza ta 120KM wersja i 210Nm moment obrotowy.
O 3x niebo lepiej to wygląda pod każdym względem i względem trwałości niz silniki od kosiarki Tce 900cm ... itp... masakra. W sumie mam większe zaufanie do japońskiej mysli technicznej niz UE...

Osobiście nie wyrobiłem sobie zdania na temat "downsizingu", jedni chwalą bo auto jest bardziej elastyczne na wszystkich biegach, inni krytykują bo kosiarka, bo trwałość (co częściowo potwierdziło się przy silnikach TSI...teraz podobno jest lepiej).
Ja jak pisałem wcześniej również jestem bardziej za japońską myślą techniczną (w końcu mam mazdę 6 obecnie, choć przyznaję, że trochę z nią problemów miałem). Silnik 120Km i 210Nm brzmi bardzo obiecująco :)
wlad
Nowicjusz

16 Lis 2013, 17:00

Nieco odświeżę moje pytanie...Waham się między seatem leonem III a nową mazdą 3. Seat jest dynamiczniejszy, prawdopodobnie tańszy w utrzymaniu (z drugiej strony gwarancja tylko 2 lata). Czy te silniki TSI faktycznie są takie awaryjne, że nie warto się w nie pakować?
wlad
Nowicjusz

16 Lis 2013, 17:42

Podobno zostały poprawione. Poczytaj, poszukaj informacji na ten temat. Najbardziej awaryjne były 1.4.
Mazda 3 fajne auto, ale koszty ewentualnych napraw do najtańszych nie należą.
mrowa66
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Ford Focus Titanium
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

16 Lis 2013, 17:52

Podobno zostały poprawione. Poczytaj, poszukaj informacji na ten temat. Najbardziej awaryjne były 1.4.
Mazda 3 fajne auto, ale koszty ewentualnych napraw do najtańszych nie należą.

Przeszukałem pół internetu w temacie TSI i...trudno o jednoznaczne zdanie, ponoć awarie były ale liczone w sztukach a nie tysiącach. Spora grupa osób mówi, że downsizing to zła droga bo skraca życie silników, inni, że jest ok bo daje frajdę z jazdy itd. Też gdzieś przeczytałem, że wiele poprawiono.
Co do nowej mazdy 3, piękne autko (jak dla mnie) ale to nowa konstrukcja, nie sprawdzona i też jest to pewne ryzyko...no i koszta utrzymania po okresie gwarancji raczej małe nie będą.
wlad
Nowicjusz

16 Lis 2013, 17:57

Nie zostały poprawione, bralbym Mazde ze względu na to ze jest trwalsza i mniej przereklamowana
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra