JAKIE PIERWSZE AUTO DO 6 TYSIĘCY?

04 Lis 2010, 18:45

Witam wszystkich,

za tydzień odbieram moje prawo jazdy i powoli zaczynam rozglądać się za samochodem. Jestem studentem, auto potrzebuję zarówno do jazdy miejskiej jak i dojazdów na uczelnię (30 km) i w przyszłości pewnie do pracy.

Jako, że auto kupuję za swoje oszczędności i sam będę je utrzymywał max cena to 6-6,5 tys. ze wszystkimi opłatami

Nie znam się kompletnie na samochodach, lecz głównie zależy mi na tym:
- silnik max 1.6
- nie starszy niz 12 lat..
- ekonomiczny w jeździe ( i tu bym się zastanawiał nad założeniem LPG np na raty więc tego nie liczę do ceny auta)
- w miarę tanie części ale najlepiej by auto było mało awaryjne
- wolałbym 5 drzwiówkę, ale 3-drzwiówka też obejdzie..

Z tego co przeglądałem, to wpadły mi w oko
- seat ibiza II np taki:

[link do oferty na Allegro wygasł]

- opel corsa B :

czekam na wasze opinie i propozycje.
jak maja sie do siebie te 2 auta wzgledem ekonomicznosci awaryjnosci i kosztu czesci? ktory wariant bardziej oplacalny na instalacji LPG?

pozdrawiam,
Shivv
shivv
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

04 Lis 2010, 18:50

Sam będziesz utrzymywał auto to i pewnie rejestrujesz na siebie więc silnik max 1300 nie więcej bo OC Cie poprostu zje.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Lis 2010, 18:59

Tak jak wyżej.Jak najmniejsza pojemność ,żeby była.Podałeś Corse B i to było by dobre auto właśnie z tym silnikiem.Mało pali i tanie części do opla.
ArturRS
Początkujący

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój

04 Lis 2010, 19:11

No i chyba propozycje aut to były coś typu Corsy.Możesz sie jeszcze porozglądać za Puntem I z koncówki produkcji.Najlepiej z silnikiem 1.2 75KM.Mało pali średnio ok 7l/100km,ceny części są śmiesznie tanie i łatwo dostepne.No i blacha nie gnije (oprócz tylnej klapy),ogólnie auto na duży plus.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tutaj akurat 60KM ale radzi już sobie calkiem nieżle.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

04 Lis 2010, 19:13

Ew. mogę być jako współwłaściciel / auto wziąłbym na członka rodziny posiadającego maxymalne zniżki.

U mnie na osiedlu stoi taka Corsa 1.2 '99 rocznik 2-drzwiowa. Mała, ekonomiczna (z tego co czytałem) i wydaje mi się, że jak na pierwsze auto w zupełności by mi wystarczyła.

Mam siostrę, która mieszka w Niemczech i też szukał mi auta jej chłopak i np Ibiza II '99 rocznik 2-drzwiówka za 3000 zł + rejestracja 1400~ też nie wychodzi najgorzej... ( z tym, że silnik 1.0

a ew. jakieś inne propozycje? Jakiś Megan Coupe lub 323f mazda.. ? lub honda civic 5 (ale za tą cene to te roczniki do '95 hatchback)
shivv
Nowicjusz

04 Lis 2010, 19:20

Ibizę nawet za te 4.500 zł z silnikiem 1.0 bym sobie zdecydowanie darował.
Do ibizy taki optymalny silnik to 1.4.
Nie patrz na rocznik tylko na stan. Wolisz kupić szrota tylko dlatego, że jest 3 lata młodszy?
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, przygotuj się na zmianę czasu!
    Ostatnia niedziela marca to moment, gdy następuje zmiana czasu z zimowego na letni. Oznacza to utratę godziny snu i choć może się wydawać, że to niewiele, to jednak niewyspanie kierowcy może mieć negatywny wpływ na bezpieczeństwo ...

04 Lis 2010, 19:23

Jeśli możesz na kogoś zarejestrować kto ma zniżki to zmienia postać rzeczy.W tej kwocie tak jak poprzednik napisał ważny jest jego stan a nie rocznik,kumpel pół roku temu dał 4500zł za Punto z 95r ale było zadbane i troche doinwestowane więc było warto.Ja bym sie zainteresował tą Corsą co mówiłeś tylko zrób jakieś fotki i zapodaj tutaj to ocenimy czy warto.
Barol
Awatar użytkownika

04 Lis 2010, 19:23

Oczywiście, że stan jest ważniejszy. Dlatego zwracam się do was o pomoc w wyborze czegoś niezawodnego za rozsądne pieniądze. Ale wydaje mi się, że takie 15-latki lub samochody z przebiegiem 200-250 tys. km. jezdzone po PL to odpadaja

[ Dodano: 4 Listopad 2010, 18:26 ]
właśnie muszę zadzwonić do wuja któregoś i poprosić by ze mną podskoczył zobaczyć to auto i pogadać z gościem co jak za ile. Wtedy jak coś dam Wam znać i doradzicie. Nie chcę się spieszyć bo wiadomo towaru jest pełno, więc tylko kwestia wyboru z głową
shivv
Nowicjusz

04 Lis 2010, 19:53

Zawsze można też kupić 10latka z przebiegiem 130tys.km skręconym z 350tys.km :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

05 Lis 2010, 17:34

jeszcze dzisiaj przeglądałem oferty na allegro z mojego województwa i natknąłem się na taką ofertę:

co o tym sądzicie?

Wracając do mojej osiedlowej Corsy B 2-drzwiowej, dziś dzwoniłem do gościa i to ja coś musiałem przeoczyć. Mianowicie jest to rocznik 1993 !! silnik 1.2, przejechane 200 tys. km z hakiem, przegląd był robiony miesiąc temu, a ubezpieczenie ważne do czerwca. Zewnętrznie prezentuje się znakomicie, 0 rdzy, używany przez osobę w wieku lat 40-50. Zgodził się na to, bym wziął ją na kanał w celu sprawdzenia, jazdę próbną itd, choć zapewniał, że 100% sprawna. CENA: 2.500 (przypuszczam, że z 300 zł zejdzie.:))

Ale wracając do tej meganki coupe.. (wizualnie o niebo lepsza, 4 lata młodsza o 40.000 niższy przebieg (ale wiem technicznie i tak może być kiepsko -> dlatego i tak trzeba zobaczyć) chodzi mi o to jak faktycznie z częściami awaryjnością i ekonomiką. Jak się prezentuje u niej opcja z LPG
shivv
Nowicjusz

05 Lis 2010, 17:48

Renault megane 97-98...
Silnik 1.4 idealny do ubezpieczenia
mało awaryjny..
spalanie ok..
acz koło 6 musi być to już dobra okazyjka bo zazwyczaj chodzą, uważać na przebiegi !
valdziu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość:
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: 30... testowanych :)
Silnik: 0.9-6.3

05 Lis 2010, 18:03

Wygląda ładnie tylko pamiętaj że do ceny musisz jeszcze doliczyć opłaty rejestracyjne ok.1500zł.
Barol
Awatar użytkownika

12 Lis 2010, 13:30

No jestem już po kilku rozmowach z siostrą, która może mi załatwić auto w Niemczech. Jej chłopak wyczaił mi takie PUNTO.

[link do mobile.de wygasł]

i tu do Was pytanie co o tym sądzicie? 800 euro (cena zapewniał, że do delikatnej negocjacji), ale nawet jeśli 3.200 za auto, nienajgorzej wyposażone o niskim przebiegu '97 rocznik.
Doliczmy do tego opłaty rejestracyjne 1.400, co da nam razem 4.600zł. Czy w Polsce dostanę takie Punto za tą kwotę? Wydaje mi się też, że stan techniczny aut użytkowanych w Niemczech jest o niebo lepszy od tych użytkowanych w Polsce.

Stwierdziłem, że jako na pierwsze auto chciałbym faktycznie coś tańszego, ekonomicznego oraz z tanimi zamiennikami.

Jako alternatywę znalazłem Lanosa HB

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2001 rocznik, przebieg 172.000 km, silnik 1.5 + LPG sekwencja

Jak instalacja gazowa sprawdzałaby się w PUNTO, jeżeli chciałbym założyć i co o tym pomyśle sądzicie? co do lanosa.. barol liczę na Ciebie.. o punto też mówiłeś, że się znasz to czekam na wykład !:)

J

[ Dodano: 12 Listopad 2010, 13:00 ]
A co sądzicie o tych:

GAZ:

[link do Gratka wygasł]

[link do Gratka wygasł]

BENZYNA:

[link do Gratka wygasł]

[link do Gratka wygasł]
shivv
Nowicjusz

12 Lis 2010, 18:42

Tak,w Polsce znajdziesz Punto 97rok za 4600zł spokojnie.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
do Punto możesz wrzucić sekwencje ale to silnik minimum 1.2 75KM bo w mniejszych będzie troche zamulał a 1.2 75KM już calkiem dobrze sobie radzi.
Lanosik wygląda ok tylko cena mnie troche zastanawia,coś za tanio chce.
Barol
Awatar użytkownika

12 Lis 2010, 23:51