Jakie żarówki polecacie?

30 Sty 2010, 22:10

nojkiewicz napisał(a):
markac napisał(a):@nojkiewicz, chyba mylisz prąd z napięciem...

prawda użyłem słowa potocznego "prąd" zachowałem się jak gówniarz przepraszam.
Nie myli się ten co nic nie robi....

Moze i potocznie, ale jak piszesz już o konkretnych wartościach i jednostkach:
prąd mniejszy niż 12V

to trzeba już pisać poprawnie :)

Bez złej energii :) Jako elektronika hobbistę, trochę mnie to raziło. Pozdrawiam.
KontoUsunięte

31 Sty 2010, 01:01

Żarówki Osram Night Breaker bardzo szybko się przepalają (mnóstwo takich opinii na internecie i nie tylko). Już lepiej dołożyć i kupić Philips x-treme Power.

bodziobsz, te Twoje Tungsramy świecą białym światłem? Szukam żarówki H4 która świeci na bialutko :D Trochę ala xenon :) Wiem, że nie można spodziewać się światłą xenonowego po zwykłej H4, ale szukam jak najbardziej zbliżonego. Pytłame śie sprzedawcy na Allegro i mówi, że te Blusih to w niebieski wpadają, Megalight w żółtawy odcień (ciepła barwa), a Sportlight są najbardziej zbliżone do białego. Kolega kupił H4 SPortlight i dalej sątroszkę zółtawe, dlatego szukam jak najbardziej białych. Jakbyś mógłwstawić te fotki i powiedzieć coś o barwie światła Twoich Tungsramów to byłbym bardzo wdzięczny :) Pozdrawiam
Jakby ktoś inny znał żaróweczki świecące na biło to też proszę o wypowiedzenie się. Tylko nie chcę jakichś żarówek z hipermarketu za 5 zł Super Ultra Xenon White itd. bo takie tylko oślepiają innych kierowców i niszczą reflektory.
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock

31 Sty 2010, 09:31

Ja mam PHILIPS Night Guide. Na pewno są lepsze od standardowych, które miałem...
Ale nie jest to białe światło, a "3 color safety". Każdy kolor oświetla rożny fragment drogi. Może i to się sprawdza, ale przed sobą widzę miejscami żółtą plamę na jezdni i zastanawiam się czasem, czy coś może z oczami mam nie tak... Potem sobie przypominam, że to reflektor tak ma ;D W skład tych kolorów wchodzi niebieski, żółty i biały (należy się upewnić).
KontoUsunięte

31 Sty 2010, 10:34

bluevision świecą na biało, barwa biała zimna :) czyli o efekt ala xenon oczywiście też o barwie białej zimnej, mam na sprzedaż 2 sztuki w cenie jednej czyli 50 zł za 2 świeciły u mnie 3 miechy, zmieniłem sobie reflektory w aucie na inne żarówki a te mi zostały. jak coś to gg 2348111
nojkiewicz
Nowicjusz

31 Sty 2010, 13:18

markac napisał(a):Ja mam PHILIPS Night Guide. Na pewno są lepsze od standardowych, które miałem...
Ale nie jest to białe światło, a "3 color safety". Każdy kolor oświetla rożny fragment drogi. Może i to się sprawdza, ale przed sobą widzę miejscami żółtą plamę na jezdni i zastanawiam się czasem, czy coś może z oczami mam nie tak... Potem sobie przypominam, że to reflektor tak ma ;D W skład tych kolorów wchodzi niebieski, żółty i biały (należy się upewnić).

Najbardziej to wkurza jak się jedzie i widzi te 3 barwy :P.. Sobie myślę co za gość, jeden reflektor świeci, na biało, drugi na żółto.. o już na niebiesko.. a nie też na biało.. :P
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

31 Sty 2010, 16:01

nojkiewicz, [link do oferty na Allegro wygasł] 63 zł nowe i jeszcze do postojówek gratis W5W :P
Podobno te Tungsramy Sportlight świecą tak samo jak Philips Blue Vision, ale właśnie kolega kupił i dają ładny daleki strumień światła, ale nie są takie białe jak powinny.
Klakier
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla 1966 rok
    Toyota Corolla jest modelem przełomowym dla marki. Nie tylko dlatego, że do dziś sprzedano ich ponad 45 milionów na przestrzeni 12 generacji, ale też dlatego, że to ten model spowodował, że Toyota stała się masowym ...

01 Lut 2010, 01:30

Witam,
A jakie zarowki polecacie do swiateł długich? Duzo jezdze w nocy na trasie i znacznie lepiej bym sie czuł z nieco lepszym oswietleniem.

Myslalem o zarowkach o zwiekszonej mocy, ale wielu straszy, ze mozna uszkodzic reflektor. No, ale z długimi swiatłami jezdzi sie szybko, wiec przepływ powietrza jest wiekszy, to chyba mozna, co? :)

Jeszcze nie sprawdzilem jaki rodzaj zarowek posiadam (auto opel vectra b 1.6 97), mijania to h7.
Bede wdzieczny za informacje, bo nigdzie nic nie ma na temat swiatel dlugich.
Paluch0
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

01 Lut 2010, 03:12

Kolego nie zakładaj żadnych żarówek ponad poziom dozwolonej mocy. Powietrze nie da rady schłodzić bo reflektor jest zamknięty i raz, że zniszczysz sobie odbłyśniki, a dwa że możesz stopić trochę jego wnętrze i jeszcze pożar będziesz miał (wtedy nadmiar światła, ale nie radzę). Kup jakieś sprawdzone firmowe żarówki o dłuższym strumieniu światła i zwiększonym polu widzenia, a nie zwiększonej mocy. Zresztą będziesz miał też problem z policją jak coś. Włóż normalne 60/55W. Mój tata ma na długich H7 założone Osramy Night Breaker +90% i muszę powiedzieć, że światło w nocy na trasie jest rewelacyjne. Strumień światła sięga na prawdę daleko i wszystko elegancko widać. Minusem jest, że te żarówki szybko się przepalają. Z tańszych i dobrych jakościowo warto kupić żarówki firmy Tesla lub Tungsram.
Z tego co sprawdziłem wynika, że do świateł długich masz zamontowane żarówki H1.

Proszę: http://www.lighting.philips.com/pl_pl/c ... ng&lang=pl
To taki ogólny konfigurator oświetlenia w samochodzie. Zaznacz dokładnie model swojej Vectry i będziesz wiedział o wszystkich żarówkach :)
Pozdrawiam
Klakier
Początkujący

02 Lut 2010, 00:25

to tak właściwie po co robią zarowki o zwiekszonej mocy, skoro uszkodzenie reflektora gwarantowane?
Paluch0
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

02 Lut 2010, 00:41

Bo zawsze się znajdzie ktoś kto je kupi. Może zostały jakieś zapasy na magazynach i są dostępne. Większość ich nie kupuje, więc leża i leżą. Może w starych samochodach nie topią reflektorów. Czytałem, że faceta jeździ starym Polonezem z włożonymi żarówkami 100W i nic się nie dzieje.
Nawet jak nie stopi reflektora to odbłyśniki się zniszczą i wtedy najlepsza żarówka nic nie da... Zresztą chyba niefajnie jest oślepiać innych? Bo mandat Ty dostaniesz, ale jak ktoś przez Ciebie wjedzie w drzewo albo w Ciebie na trasie to już trochę poważniejsza sprawa.
Klakier
Początkujący

13 Lut 2010, 21:34

nojkiewicz
,,Osram Night Breaker- mocne żarówki lecz grono użytkowników skarży się na słaba widoczność podczas deszczów. Asfalt zlewa sie z poboczem. koszt 2 sztuk to około 100zł"
Jesteś niedoinformowany te żarówki są dobre i nie kosztują 100zł. [link do oferty na Allegro wygasł]

[ Dodano: Pią Maj 21, 2010 09:24 ]
Witam.Przepraszam ze odkupuje temat ale chciałem napisać że właśnie dziś spaliła się lewa żarówka. Wytrzymały jedynie 4 miesiące :cry:
CIVIC14
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

13 Wrz 2010, 15:27

A ja wam polecę żaróweczki Trifa które są robione w Niemczech.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Mają świetną żywotność,kumpel je kupił i jest zachwycony.
śmigacz
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

03 Paź 2010, 09:10

witam wszystkich. Gdzie i w jakiej cenie i czy wogole dostane zarowki h4 100watowe.? Prosze o odpowiedz
seba123456789-1
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

03 Paź 2010, 09:26

Gogle zamknęli? Allegro i sklepy motoryzacyjne też? Nie montuj tego gówna - spali ci w najlepszym wypadku odbłyśniki w gorszym instalację w aucie. O oślepianiu i łamaniu prawa nie wspomnę.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

03 Paź 2010, 09:31