Witam. Piszę tutaj na forum dlatego, że coś z moją instalacją gazową jest nie tak. Pierwsza sprawa to ta
kontrolka check engine. Podczas jazdy, po ok. 6-7 km przełączam z benzyny na gaz. Silnik chwilę szarpie, ale jak go trochę przygazuję to przestaje, ale po chwili włącza się kontrolka check engine(żółty/ pomarańczowy silnik). Wraz z tym następuje pikanie i miganie tejże kontrolki. Dodam tylko, że tak się dzieje tylko z rana(6-9 rano) i gdy pierwszy raz w dniu jeżdżę autem(Citroen Xsara II, 1.4i 75 KM, rok:2002). I tu zadaję do was pytania: co jest przyczyną takiego zachowania auta? Jak kosztowna jest naprawa?
Drugim moim pytaniem jest: Dlaczego podczas jazdy na gazie, gdy redukuję bieg(np. przed skrzyżowaniem) lub skręcam autem(na np. inną ulicę) często mi gaśnie auto, a gdy puszczę sprzęgło, to auto odpala bez problemu(tak jak mają to pojazdy z funkcją start-stop, tyle, że ja takiej funkcji nie mam, a na benzynie takiego problemu nigdy nie zaobserwowałem).
Co do rodzaju i firmy mojej instalacji LPG to jestem zielony
![Zszokowany :shock:]()
, tzn. nie wiem co to za instalacja i jakiej firmy. Dodam, że kupiłem auto na początku roku, a z gazem miałem do czynienia dopiero od połowy marca, a przyczyną tego było to, że nie dałem go do naprawy bo się gaz ulatniał, a co się później okazało to przyczyną ulatniania gazu były dwie dziury średnicy palca w filtrze gazu.
Bardzo proszę wszystkich forumowiczów przeglądających mój temat o pomoc. Proszę też o wyrozumiałość, bo to mój pierwszy założony temat.