Jazda po błocie jesienią

04 Cze 2014, 12:48

Witam.
Jakie macie sposoby na jazdę po błocie? Np. na wsi jeżeli droga nie jest utwardzona i lekko pod górkę.
Np. dojazd do domu ok 200m po błocie podmokłym terenie.
Jakie techniki jazy stosować?
Dodam ze auto z napędem na przód.
Adamautko
Początkujący

Zdjęcia: 24
Prawo jazdy: 29 08 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

05 Cze 2014, 09:34

Jeżeli po błocie, to nie ma raczej żadnej techniki. Jedynie co, to można tak jak po śniegu kręcić kierownicą w prawo i lewo. Na takie drogi to dobrze mieć samochód z napędem na dwie osie i dobre opony, które będą się wgryzały w błoto i będą je wyrzucać.
No i troszkę znaczenie ma masa samochodu - wiadomo - im cięższe auto, tym bardziej "przylega" do drogi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Lip 2014, 16:06

To fakt,w takich przypadkach samochód z napędem 4x4 jest bardzo przydatny. No a poza tym nie ma żadnej techniki która uratuje Cie juz po tym jak wpadniesz w poślizg,jedyne co można to zachować spokój i nie naciskać na hamulec bo to tylko zaostrzy sytuacje.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

14 Paź 2014, 14:05

U mnie jesienią jest podobnie tylko górki brak.. Wiem jaka to może być katorga.. Najpierw sam próbowałem wszelkimi sposobami utwardzić sobie drogę ale później zrezygnowałem i mam już 4x4 ;). Niestety sposób na jazdę jednym kołem po choć trochę utwardzonej drodze (poboczem) sprawdza się krótkoterminowo bo zaraz i tam pojawia się błoto ;).
barnabba
Nowicjusz

Auto: Subaru Legacy

17 Paź 2014, 03:01

W pełni się zgodzę, można próbować łapać przyczepność którymś z kół np na poboczu.
frodan
Nowicjusz

Auto: A3

06 Gru 2014, 22:44

Raz stanąłem w takim błocie :( niestety bez ciągnika się nie obyło.
golfinio
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 12 2008
Auto: Golf 4
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak poruszać się po kierownicy?
    Prawidłowe ułożenie rąk na kierownicy ma zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo jazdy, ponieważ właśnie dzięki niej kierowca ma kontrolę nad układem kierowniczym i zawieszeniem. Tylko prawidłowe trzymanie koła kierownicy umożliwia ...

09 Gru 2014, 11:30

Najgorzej to potem auto myć, bo wiecznie ubłocone. Nie znoszę tego :/ To największy minus deszczowej jesieni :?
rychu69
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: citroen