Kia Ceed 2011r - problem ze spryskiwaczami

03 Gru 2023, 20:34

Witam,
Mam problem jak w temacie. Spryskiwacz po stronie kierowcy praktycznie w ogóle nie podaje płynu natomiast po stronie pasażera jest super. Czyściłem igłą, jednak bez efektu. W jaki sposób zdemontować ten spryskiwacz? Nie robiłem tego nigdy w kijance. Z góry dziękuję za pomoc.
greston111
Obserwowany

04 Gru 2023, 10:49

Po prostu ci zapewne zamarzł. Zerknij jeszcze czy nie wypchało wężyka z niego - niech ktoś ci włączy spryskiwacze, a ty otwórz maskę i patrz, czy płyn gdzieś się nie leje.
greston111 napisał(a):Czyściłem igłą, jednak bez efektu.

To nie jest dobry pomysł.
Dyszę wyjmuje sie do góry. Popatrz jak wygląda taka dysza ( np. allegro ) i będziesz wiedział jak ją wypchnąc.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Gru 2023, 19:15

Najlepiej to sprężonym powietrzem dmuchnąć. Wężyka nawet nie masz co ściągać bo prawdopodobieństwo że się zatkał jest zerowe a teraz jak zimno więc zaraz coś złamiesz popsujesz i tyle z tego będzie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Fundacja Audi dla Środowiska wyróżniona przez ONZ
    Centrum Ekologii "Pracownia Natura" w Breitengüßbach zyskało międzynarodowe uznanie. W imieniu Agencji ONZ ds. dziesięcioletniego Ekologicznego Planu Strategicznego, Melanie Huml, bawarska Sekretarz Stanu ds. Środowiska, ...