Kia Sportage IV czy Mazda CX5?

28 Wrz 2024, 19:50

Cześć

W przyszłym roku chcę zmienić moje obecne auto (Kia Sportage III). Budżet to ok 90tys. złotych. Chciałbym benzynowego lub hybrydowego suva. Wybór ograniczyłem raczej do dwóch modeli- Kia Sportage IV generacji lub Mazda CX5. W tym budżecie w grę wchodzi rocznik 2018/2019. Patrząc na ogłoszenia do Mazdy musiałbym dopłacić jakieś 10-15 tys. za ten sam rocznik, co Kia. Silniki raczej te słabsze benzyny. Co byście doradzili? Może miał ktoś okazje jeździć oboma? Warto dołożyć do mazdy? Myślałem tez nad lexusem nx, ale to już ponad budżet, bo trzeba mieć min. 120 tys.
Dzięki za rady.
sajki
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Honda Civic VII

28 Wrz 2024, 19:56

Mazda CX-5 w benzynie jest nie do przeskoczenia,są w rodzinie dwie,CX-3 i CX-5(2.0,2.5),silniki rewelacyjne,nic się z autami nie dzieje od kilku lat,żadnych awarii.Warto dopłacić.Tylko nie diesel! Benzyny palą zaskakująco mało,prawie jednakowo.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

28 Wrz 2024, 20:00

Słyszałem, że 2.0 jest mułowata, ale to nie jest dla mnie aż tak ważne.
Diesle mnie nie interesują.
sajki
Nowicjusz

28 Wrz 2024, 20:08

Czy jest mułowata? Brat nie narzeka,wystarczy,jeżdzi często w trasy bo córka mieszka w Poznaniu(ok.650 km),zero jakiegokolwiek narzekania ,no i to zużycie paliwa,diesel nie ma sensu pod tym wzgledem też.Nie ma dyskusji,są to najlepsze auta w klasie,duża zasługa silników,jedynie trzeba sprawdzić czy nie koroduje.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

28 Wrz 2024, 21:13

Fajnie, że polecasz mazdę, ale miałeś porównanie do sportage 4?
sajki
Nowicjusz

28 Wrz 2024, 21:48

Nie,ale musiałbym dowiedzieć sie jakie ta KIA posiada panewki,to pierwsze co bym zrobił,wiem,że u nich bardzo skąpo w tym temacie,dlatego ta marka byłaby poza moim kręgiem zainteresowań,mają być szerogie i grube a nie jak stringi na wiadomo czym,poza tym lichawe czyli cienkie.Nie wiem jak jest w tym modelu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy agresja na drodze może być zaraźliwa?
    Nieprzyjemne gesty, nadmierne używanie klaksonu, zajeżdżanie innym drogi czy naciskanie na innych kierowców przez jazdę zbyt blisko – to wszystko nie tylko stwarza zagrożenie i brak szacunku, ale może również ...
    Volkswagen Golf R Cabriolet
    Volkswagen zaprezentował najszybszego kabrioleta w historii marki. Golf Cabriolet w wersji R posiada silnik 2.0 TSI o mocy 195 kW/ 265 KM i rozpędza się od 0 do 100 km/h w 6,4 s. Wszystkie modele produkowane z oznaczeniem ...