Sytuacja przedstawiona w linku poniżej
[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Ruszamy ze świateł
Samochody uderzyły się przednimi błotnikami i zderzakami.
Pytanie kto jest sprawca kolizji?
pozdrawiam R
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
RobertRR napisał(a):Dlaczego auta jada fatalnie wg Ciebie
RobertRR napisał(a):"Aby nie dochodziło do takich sytuacji polecam zmieniać pas na zewnętrzny przed opuszczeniem takiego skrzyżowania" można stwierdzić także "polecam zmienić pas na skrajny w przypadku skręcania"
RobertRR napisał(a):A nie nie zdążył opuścić na skrzyżowania na zielonym (tu policjant się zastanawiał jak to się stało
RobertRR napisał(a):na lewy pas podjechał B
RobertRR napisał(a):pomijając wprowadzające w błąd oznakowanie kto w przypadku ruszenia na zielonym ma pierwszeństwo
MotoAlbercik napisał(a):jeżeli chodzi o przepisy, to wg tego oznakowania, jakie jest na drodze, to w miejscu, gdzie na załączonej fotce są oba pojazdy nie ma namalowanych linii rozdzielających jezdnie i wynika z tego, że jest tam tylko jedna jezdnia.
MotoAlbercik napisał(a):o wyprzedzaniu z prawej strony
MotoAlbercik napisał(a):zjeżdżając z ronda
silvo44 napisał(a):RobertRR napisał(a):
Dlaczego auta jada fatalnie wg Ciebie
Napisałem przecież wyraźnie - w/g qrt.22 - jadę w prawo to z prawego pasa, w lewo z lewego.. B pociął na wprost ze świateł jakby miał pod sobą strzałkę "na wprost".. A nie ma..
Zresztą w wielu wątkach dotyczących rond i podobnych skrzyżowań moje stanowisko jest niezmienne - nie rysować na takich skrzyżowaniach żadnych strzałek !!! Wprowadzają ferment i zamieszanie..Czasem zmieniają art.22 w paranoję..
A nie nie zdążył opuścić na skrzyżowania na zielonym (tu policjant się zastanawiał jak to się stało
Jakie to ma znaczenie to nie wiem.. może mu autko zgasło, może inna przyczyna - nie ważne..
na lewy pas podjechał B
I tu bym upatrywał jego błąd - gdyby ustawił się za A nie byłoby kolizji.. Wiedział chyba, że będzie teraz opuszczał skrzyżowanie..
pomijając wprowadzające w błąd oznakowanie kto w przypadku ruszenia na zielonym ma pierwszeństwo
"Pomijając" piszesz, czyli tez chciałbyś/wolałbyś aby durnowatych strzałek tam nie było ??
Hmmm, wtedy można by się pokusić o interpretację, że B rżnie na wprost, a A zmienia kierunek jazdy, więc wina A..
RobertRR napisał(a):nie zauważyłem sytuacji że ktos nie zdążył opóścic skrzyżowania na swojej zmianie świateł
RobertRR napisał(a):B przecież ma tą strzałkę- jest widoczna na lewym pasie, którym jechał z kierunku, z którego przyjechał-
RobertRR napisał(a):Dziś z rana uczestniczyłem w kolizji.
MotoAlbercik napisał(a):nie ma, żadnej linii rozdzielająćej jezdnie
MotoAlbercik napisał(a):pojazd A nie miał prawa wyprzedzać pojazdu B z jego prawej strony.
[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
MotoAlbercik napisał(a):
nie ma, żadnej linii rozdzielającej jezdnieSilvo44 napisał(a):Co masz na myśli ?? Jezdnia jest zawsze - linie co najwyżej wyznaczają PASY RUCHU .. Gdy ich nie ma pasy są nadal dwa chociaż nie wyznaczone..
MotoAlbercik napisał(a):
pojazd A nie miał prawa wyprzedzać pojazdu B z jego prawej strony.Silvo44 napisał(a):Autor nic nie pisze o wyprzedzaniu czy nawet o takim zamiarze któregokolwiek uczestnika zdarzenia..
MotoAlbercik napisał(a):Ustawa nic nie mówi, że jak pasy ruchu są nie wyznaczone, to jednak są...Wg mnie absurdem jest to, co piszesz.
pas ruchu - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi
MotoAlbercik napisał(a):Co do sytuacji z ronda w Katowicach - mylisz się - jest ono bardzo dobrze oznakowane zarówno poziomo jak i pionowo.