No i na tym drugim zdjęciu masz odpowiedź. Widać tam znak F-19 (pas ruchu dla określonych pojazdów) wskazuje on wyznaczony na jezdni pas ruchu przeznaczony dla pojazdów wskazanych na znaku czyli w tym przypadku tramwaju. Tak więc wychodzi na to że zostałeś słusznie ukarany mandatem.
Konik132 napisał(a):Mam jeszcze pytanie, to jest mój pierwszy samochód, zarejestrowany na mnie i pierwsza kolizja w życiu wiec nie za bardzo wiem jak taki proces przebiega. Czy dostanie teraz jakiś list na temat kolizji od ubezpieczyciela ?
Raczej nic nie dostaniesz, Otrzymałeś mandat i tyle. Reszta już toczy się poza Tobą.
Konik132 napisał(a):jaki będę miał wzrost stawki OC ?
No tu już zależy od ubezpieczyciela. Czasem jak masz długi staż za kierownicą i bezszkodową jazdę to w przypadku pierwszego incydentu nic się nie zmienia. Standardowo jest to około 10% zwyżki w kolejnym roku za OC. Jednak zdarza się czasem, że ta zwyżka może być dużo wyższa dlatego wtedy warto pomyśleć o wyliczeniu składki u innej firmy zajmującej się ubezpieczeniami i jak będzie ona korzystniejsza to nie ma nic na przeszkodzie żeby ją wybrać.