Komplet dokumentów auto z Austrii z polskiego komisu

16 Cze 2025, 19:10

Ceść,

pierwszy raz stoję przed zakupem auta z komisu który ściągnął auto z Austrii. Auto aktualnie nie jest zarejestrowane w Polsce. Komis zapewnia załatwienie formalności takich jak przegląd, akcyza, rejestracja - czerwone blachy. Chciałbym się dowiedzieć jakie dokumenty powinienem od nich otrzymać żeby nie mieć później problemów z dokumentami przy np. sprzedaży itp.. Zrobiłem research i spisałem potencjalnie potrzebne dokumenty:
*FV marża
*Potwierdzenie opłacenia akcyzy
*Zaświadczenie o ważnym badaniu technicznym w Polsce
*Oświadczenie o braku obowiązku uiszczania opłaty recyklingowej
*Karta pojazdu (jeśli została wydana)

*Zulassungsbescheinigung Teil I – dowód rejestracyjny część I - czy to jest obowiązkowe?
*Zulassungsbescheinigung Teil II – dowód rejestracyjny część II - czy to jest obowiązkowe?
*Abmeldebestätigung – potwierdzenie wyrejestrowania pojazdu w Austrii - czy to jest obowiązkowe?
*Tłumaczenie Zulassungsbescheinigung Teil I - czy to jest obowiązkowe?
*Tłumaczenie Zulassungsbescheinigung Teil II - czy to jest obowiązkowe?
*Tłumaczenie potwierdzenia wyrejestrowania - czy to jest obowiązkowe?
*Dokumenty zakupy między sprzedawcą z Austrii (osoba fizyczna) a komisem - czy to jest obowiązkowe?
*Czy potrzebuję wcześniejsze umowy kupna/sprzedaży zawarte przez poprzednich właścicieli w Austrii?

Które z tych dokumentów są obowiązkowe do przekazania żeby uniknąć problemów a które jedynie są warunkowo wymagane? Czy to wszystko czy czegoś tu brakuje?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
mrX523
Obserwowany

18 Cze 2025, 19:37

Będziesz potrzebował dowodu zakupu, certyfikatu zgodności oraz dowodu rejestracji z Austrii. Niektóre z tych dokumentów mogą wymagać tłumaczenia na język polski przez tłumacza przysięgłego. Następnie, auto musi przejść badanie techniczne w Polsce. To kluczowy etap rejestracji, który potwierdza, że pojazd jest zgodny z polskimi normami. Po pomyślnym przejściu badania technicznego, musisz wykupić polisę OC, co jest standardowym wymogiem. Wypełnienie wniosku o rejestrację w urzędzie komunikacji i dołączenie wszystkich wymaganych dokumentów to kolejny krok.
Jacek51
Nowicjusz

18 Cze 2025, 23:18

Dzięki wielkie za opisanie procesu. A jeżeli całym procesem zajmuje się sprzedawca (komis) to które dokumeny powinien mi przekazać - czy potrzebuję dalej Austriacki dowód itd ? - zależy mi żeby mieć wszystko co potrzebne w przyszłości "w razie w".
mrX523
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2UR-GSE
    Powody do dumy mają również inżynierowie odpowiedzialni za stworzenie jednostki V8 2UR-GSE. To wolnossący motor, który jest sercem sportowych Lexusów z ostatnich lat. Dzisiaj jednostkę znajdziemy pod ...