Kontrolka DPF + kontlolka trakcji oraz kotrolka silnika

12 Kwi 2015, 17:03

Witam

Mam problem z kontrolka mi. Dwa tygodnie temu zapaliła mi się i mrugała kontrolka DPF wymieniłem olej i filtry zreseetowałem DPF i zgasła. Po przejechaniu 2000 tysiące kilometrów znowu się zapaliła kontrolka DPF i mrugała a po przejechaniu następnych 30 kilometrów zapaliła się kontrolka silnika oraz kontroli trakcji. Teraz swiecą trzy kontrolki DPF mruga kontrola trakcji i silnika świeci ciągle wszystkie kontrolki na żółto. Co może być problemem. Chce jechać do serwisu jednak zanim pojade chce też zasięgnąć informacji tutaj co może być przyczyną żeby mi w serwisie kitu nie wciskali.
chemar
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 04 1994
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mazda 5
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
  • 13 Kwi 2015, 10:18

DPF wypaliłeś? Jak tylko zresetowałeś, to nic to nie pomoże. DPF musi być wypalony zgodnie z instrukcją obsługi samochodu. Kontrolka silnika może być powiązana z DPF-em. KOntrolka trakcji - wiele przyczyn, ale raczej nie związane z DPF. JAk pojedziesz podłączyć się pod komputer, to dowiesz się jakie są błędy. Diagnosta niech nie ograniczy się tylko do odczytania błędów i ich wykasowania ( wykasowanie bez usunięcia przyczyny jest bez sensu ), tylko niech sprawdzi co jest przyczyną danego błędu.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

13 Kwi 2015, 14:27

Byłem na servisie podpieli pod komputer i podali mi dwa kody błędu P242F oraz P2458. Co one oznaczają i co muszę zrobić w serwisie powiedzieli ze nie maja na najblizsze dwa tygodnie wolnego terminu bo sa przepelnieni. Servis w niemczech jednak nie wszystko zrozumiałem z tego co zrozumialem to zostyaje tylko albo regeneracja filtra albo wymiana. Moze ktos z forumowiczow wie co dokladnie oznaczaja te kody bledow.
    I czy mogę na tych błędach jeszcze ileś kilometrów przejechac?
    chemar
    Obserwowany

Prawo jazdy: 21 04 1994
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: Mazda 5
    Silnik: 2.0
    Paliwo: Diesel
    Typ: Van
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2006
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niepowtarzalny Opel ADAM w modnym segmencie A
      Opel ADAM niewielki pojazd o długości zaledwie 3,7 i szerokości 1,97 metra (wraz z lusterkami bocznymi) oferuje praktycznie nieograniczone możliwości w zakresie zaspokajania indywidualnych potrzeb użytkowników. Na ...
      Audi Q2 wygrywa złoto w konkursie
      Kompaktowy SUV spod znaku czterech pierścieni zapewnił sobie najwyższe wyróżnienie w kategorii "Excellent Product Design – Transportation". "Audi Q2 zaskakuje niezależną stylistyką. To nie jest tylko mniejsza ...