Które auto wybrać: VW Passat B5 vs Toyota Corolla Verso

14 Kwi 2010, 19:18

Witam!
Tata pojechał do Holandii ze znajomym po sprowadzenie auta, ma do wyboru dwie sztuki:
1) VW Passat B5, 1,9tdi, diesel, 2001r, 100KM, 130 000km przebiegu (nie kręcony, serwisowany), sedan, przykład poglądowy:
[link do oferty na Allegro wygasł]

2) Toyota Corolla Verso, 2,0, diesel, D-4D (prosiłbym o wyjaśnienie co to znaczy?), 2003 rok, przebieg 150 000km (tez nie krecony), (tylko tyle info tata mi dostarczyl o niej), poglądaowo link:

Powiedzcie którą mam wybrać, tata ma 2 dni na podjęcie decyzji. Ceny obydwu są takie same.
Pozdrawiam
shadydude
Nowicjusz

Miejscowość: Radom

14 Kwi 2010, 21:10

shadydude napisał(a):1) VW Passat B5, 1,9tdi, diesel, 2001r, 100KM, 130 000km przebiegu (nie kręcony, serwisowany), sedan, przykład poglądowy:

Już się zacząłem produkować, że podałeś nie takie linki, ale zauważyłem, że linki poglądowe.
Ja wybieram Corollę i to bez namysłu. Corolla będzie bardziej sprawdzona, młodsza, mniej awaryjna, z lepszym zawieszeniem, jeżeli chodzi o trwałość. Jedyny jej minus, to, że jest mniej reprezentatywna.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Kwi 2010, 21:32

Sory, pomyłka, tata mnie wprowadził w błąd.
To nie jest Toyota Corolla Verso tylko Toyota Corolla normalna (Hatchback)
Link poglądowy:
Co myślicie, VW Passat czy ta Toyota??
To ma być samochód rodzinny...
Pozdrawiam
shadydude
Nowicjusz

14 Kwi 2010, 21:47

Jak rodzinny to Passat ale ten przebieg to żart ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

14 Kwi 2010, 22:26

Też sie ojciec zdziwił, został juz zakupiony Passat, płynniutko chodzi, jak nie diesel, na trasie spala 5l/100km (co prawda tras nie polska a holenderska... tzn prędkość średnia >170km/h. Ojciec mówi, że nie czuć w ogole że się do prowadzi:P Usnąć można. Komfort jazdy ogromny. Tylko mnie martwi rocznik: 2001, nie za stary? Jak myslicie ile wytrzyma mi ten passacik (za pare lat ja go dostane więc zostanie trochę w rodzinie) przy ekspoatacji rocznie 15 000km (aktualnie na liczniku 130 000), bo zastanawiamy się czy go zostawioć czy sprzedać i kupić samochód z około 2004 (stąd wahania nad corolla a passatem)
Pozdrawiam
shadydude
Nowicjusz

15 Kwi 2010, 01:48

Za kilka lat jak masz go dostać to Ci się koncepcja w tym czasie kilka razy zmieni.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Koncepcyjne opony bez powietrza od Toyoty
    Toyota Motor Corporation pracuje nad pełnymi oponami, które mają obniżyć masę samochodów i poprawić osiągi. Opony pozbawione powietrza są opracowywane z myślą o autach elektrycznych i wodorowych. Toyota zaprezentowała ...

15 Kwi 2010, 10:33

shadydude napisał(a):VW Passat B5, 1,9tdi (...) 130 000km przebiegu (nie kręcony, serwisowany)

130tys. km? On ma 200tys. km najmniej (może mieć i sporo więcej), to że jest w Holandii albo że ma "oryginalną" książeczkę serwisową o niczym nie świadczy bo i tam nauczyli się cofać liczniki.

D-4D to skrót od "direct for diesel", czyli po prostu turbodiesel:) Trochę jak TDI, tylko że lepszy bo znacznie cichszy ;)

Wolałbym Toyotkę, Passat jest autem bardzo przesacowanym na rynku wtónym jak na swoje parametry, wiek itp. Chociaż Toyota też trochę jest, ale nie aż tak.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

15 Kwi 2010, 15:22

Nie wydaje mi się żeby tyole miał. Auto było serwisowane w autoryzowanym serwisie VW, i nabijane były od poczatku (2001) jego stany licznika...
shadydude
Nowicjusz

15 Kwi 2010, 16:52

shadydude napisał(a):Nie wydaje mi się żeby tyole miał. Auto było serwisowane w autoryzowanym serwisie VW, i nabijane były od poczatku (2001) jego stany licznika...

Owszem były a potem ktoś tą książkę wywalił i dał nową z własnymi wpisami potwierdzającymi te 130 tyś km ;) Minimum dla diesla to 30 tyś na rok, MINIMUM!
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

15 Kwi 2010, 16:57

Ale 101km w passacie to trochę jak dla mnie za mało, 130ps jest ok.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

15 Kwi 2010, 18:35

Corolla Verso bez wahania :wink:
Nie kradną tak jak Passków... W dodatku jest mniej awaryjna niż Passat.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005