Który wybrać

03 Sie 2008, 01:47

Zamierzam kupić samochód w cenie około 36 tyś, ale z 2005 roku max.
W miesiącu robię na pewno 1000 km więc biorę pod uwagę diesla. Samochód musi mieć klimę i musi być kombi, nie ma innej opcji. Jednak nie może to być żaden Van ponieważ jeżdżę na wózku po wypadku i nie dostanę się sama do Vana ( za wysoki). Wiadomo, że rozpatruję też markę pod kątem wyglądu. Nie znam się jednak na eksploatacji samochodów, które wybrałam jako potencjalne do kupna, nie wiem jak jest z częściami zamiennymi i ich cenami, dojściem przy wymianach, bo im trudniej tym u mechanika też więcej zapłacę.
Z diesla brałam pod uwagę :
Renault Megane kombi 1,5
Renault Laguna kombi
Opel Astra 3 kombi którego diesla bo chyba różne są
Opel Vectra C kombi
Ford Mondeo M3 kombi

Chciałabym dowiedzieć się opinii właśnie na temat tych samochodów, wady, zalety, czy może zdecydować się na któryś z nich, ale benzynę?
Sądzę, że do tych wszystkich wózek sportowy mój wejdzie w całości bez rozkładania, go bo o to też chodzi. W tej chwili mam Opla astre I kombi i spokojnie wchodzi do niej wózek do bagażnika obojętnie jak go postawię, czy normalnie przodem do kierunku jazdy , ale wtedy oparcie ma może 1 cm do tylnej szyby, a jesli postawiony jest na szerokość to jest jeszcze miejsce na torbę sportową podróżną. Jednak i tak będe musiała udać się do salonów i poprzymierzać ponieważ np do Toyoty Corolli też żabiastej z okrągłymi światłami z 98 roku kombi wózek nie wejdzie ni jak ponieważ nawet stawiając go w szerz klapa z szybą oczywiście jest tak ścięta, że nie domknie się klapa i trzeba zdemontować jedno koło, bo wózki sportowe nie są składane ja te w szpitalach, na zmniejszeniu szerokości można jedynie zyskać zdejmując koła, a to już dla mnie za wiele czynności, a już w ogóle jak pada.
Bardzo proszę o rady kto który wybrałby dlaczego tak, dlaczego nie. Czy może benzynę zamiast diesla, wtedy który z jaką pojemnością?
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie i podpowiedzi. Można też wysyłać je bezpośrednio do mnie na mail'a [email widoczny po zalogowaniu]
Proszę wziąć przede wszystkim pod uwagę koszty napraw, ceny części zamiennych, co najczęściej się psuje w danym samochodzie, awaryjność itd.
Wiem, że tu na forum jest wielu dobrych fachowców, którzy będą potrafili mi podpowiedzieć, jeśli znajdą państwo trochę czasu. Zależy mi na tych kosztach bo na rencie 710 zł potem naprawiać samochód to nie za bardzo, a ja chciałabym złożyć wniosek na dofinansowanie do samochodu , bo tak to w życiu nie byłoby mnie stać na taki, a wymogiem jest max 3 letni.

Z góry dziękuję wszystkim, którzy zechcą mi pomóc udzielając rad.
Dorota
DorotaB
Nowicjusz

Miejscowość: Solec Kujawski

03 Sie 2008, 12:17

1000 km miesięcznie to jest mało i naprawdę myślę, że wcale nie będzie złym wyborem benzyna. Problem polega na tym, że zależy Ci raczej na większym samochodzie do którego potrzebny jest nieco większy silnik, a to pociągnie za sobą spalanie. Optymalnym wyjście staje się zatem nieco mniej spalający paliwa diesel. Ewentualnie można do silnika benzynowego zamontować instalację LPG. Auto spali te 2 litry więcej, ale dwukrotnie tańszego paliwa. Niestety ale instalacja LPG kosztuje kilka tysięcy i osobiście radziłbym zamontować dobrą i nie oszczędzać na niej. Mimo wszystko instalację co jakiś czas (np. co rok) trzeba regulować w serwisie co też kosztuje.

Ale tutaj to już matematyka, liczenie przebiegu i spalania i mnożenie przez ceny paliw .

Co do samochodu, to bardzo ciekawym autem dla Ciebie byłaby Skoda Octavia kombi z bardzo dobrym silnikiem diesla 1.9 TDI (90 lub 110 KM). Opel Vectra z silnikiem 1.9 CDTI. Obydwa auta są solidne i trwałe, a na pewno obszerne i spokojnie zmieścisz się w kwocie jaką masz do dyspozycji.
Mimo, iż są fascynaci francuskich marek samochodów, to ja jednak odradzam zakup Renault Laguny. Samochód w wielu testach i porównaniach wypada bardzo słabo poprzez swoją awaryjność i zbyt delikatne zawieszenie, które nie jest w stanie sprostać polskim dziurawym drogom.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Sie 2008, 14:29

Brałam pod uwagę Octavie jednak fakt możliwości nie zastania jednego dnia samochodu na parkingu jest chyba większa niż Vectry, a co z Astą 3?
DorotaB
Nowicjusz

03 Sie 2008, 18:28

z tych co podalas bym wybral renault megane 1,5 dci - mialem okazje jechac tym samochodem ( 82 konie i 5 drzwi ) oglnie mi sie podoba .. ilosc miejsca znosna , plastiki troche graja ale nie jes zle zaleta jest bardzo niskie spalanie
Manfred
Aktywny

03 Sie 2008, 20:26

Można nie zastać samochodu, ale też bym nie przesadzał. Złodziejstwo nie jest u nas gigantycznym problemem.

Astra III to również niezłe auto, ale moim zdaniem lepiej wybrać Vectrę. Cena podobna, a Vectra większa.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Sie 2008, 21:49

to prawda z ta vectra, z reszta ta C bardzo ładnie się prezentuje, ale nie wiem ile pali diesel a ile benzyna, LPG odpada bo za duzo kosztuje zalozenie, a dwa wolalabym wtedy dolozyc do diesla niz do LPG, jakos nie jestem za tymi instaacjami, chyba ze nagle ktos robi wiele km, ma stary samochod , ktory za duzo spala, ale nie w takim wypadku.
Ktos wie jak ze spalaniem Vectry?
DorotaB
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pasy Smart Kid Belt
    Szukam informacji na temat pasów smart kid belt, co o nich sądzicie? Czy w przypadku starszaków mogą się sprawdzić. Czy te pasy chronią przed nurkowaniem dziecka podczas wypadku?
    Foteliki samochodowe dla małych pasażerów!
    Tylko 7% małych pasażerów podróżuje w odpowiednio zabezpieczonych fotelikach samochodowych, a do aż 40% poważnych wypadków z udziałem dzieci dochodzi podczas podróży krótszych niż 3 kilometry! ...

03 Sie 2008, 23:02

Opinie samych użytkowników tego auta znajdziesz tutaj:
[link do autocentrum.pl wygasł]
łącznie z informacjami z pierwszej ręki dotyczącymi spalania.

Silnik diesla 1.9 CDTI (120 KM) spali ok. 5-6 litrów w mieście 1-1,5 litra więcej.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Sie 2008, 10:09

a ja tylko dodam ze jest to silnik fiata 8)
Manfred
Aktywny

04 Sie 2008, 11:31

Ten w Oplu Vectra? Wiem, że silnik w Oplu Meriva 1,3 diesel to fiatowski silnik, a ten 1,9 też?
DorotaB
Nowicjusz

04 Sie 2008, 13:07

a czy to problem ?? bo jak dla mnie nie :wink:
Manfred
Aktywny

04 Sie 2008, 16:46

Ja nie wiem tzn napisałam, że wiem w jakim modelu jest silnik fiata, ale nie znam się w ogóle na żywotności silników robionych przez Fiata w dieslu. Nie wiem jak się one zachowują gdy np na liczniku stuknie 200 tys. Ten moj teraz 1,4 benzyna w Astrze I ma 210 tys i nie zawodzi. Spalanie na trasie 3 osoby dorosle + bagaże i wózek inwalidzki, w okresie od marca do do października na trasie 300 km spala jak sprawdziłam od 5,8 do 6,5.
W mieszanej jeździe od 6,5 do 7 zależy na ile mieszana. Natomiast zimą w mieszanej, ale w stosunku 40% trasa 60% miasto duże spala max 7,5.
Wiem, że to benzyna a to diesel. Ktoś wcześniej napisał jakby chciał pokreślić, że jednak w samochodzie Opel Vectra C 1,9 jest silnik Fiata, a odebrałam to jako wadę tego samochodu, ale być może błędnie. Być może są całkiem udane, a mi się po prostu tak kojarzy fiat, chociaż stilo też niezłe, ale nie wiem jak cenowo w kombi jesli w ogóle były i dodatkowo w dieslu?
DorotaB
Nowicjusz

04 Sie 2008, 17:11

nie kazdy sie zna na wszystkim i to chyba normalne :wink:

celowo podkreslilem ze maja silniki od fiata gdyz ta marka jest wiodaca w dziedzinie produkcji diesli 8) sa one stosowane we wszystkich wlsokich samochodach - fiat alfa romeo lancia oraz saabie oplu i suzuki

sa to bardzo dobre i trwale jednostki diesla :wink:
Manfred
Aktywny

04 Sie 2008, 17:55

Diesel Fiata może być.. Gorzej jakby wsadzali do Vectry benzyniak z Fiata xD

Powrotu do zdrowia Pani Doroto! :)
Pozdrawiam.
Rodri94

04 Sie 2008, 18:06

Dzięki za odpowiedź.
Do zdrowia niestety medycyna nie na tym poziomie i poki co siedzimy wszyscy z uszkodzonym rdzeniem kręgowym na wózkach, bez szans na poparwe. U mnie to juz 8 lat, wie sporo. Z reszta nie bede zasmiecac jesli ktos chcialby poczytac to zapraszam, forum tez jest www.dorota-buclaw.pl
Czy jest stilo kombi w dieslu? Duze czy male jako kombi jesli jest oczywiscie
DorotaB
Nowicjusz

04 Sie 2008, 18:08

Jest takie Stilo w Kombi:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Rodri94