Kupiłem samochód i co dalej ???

16 Cze 2009, 22:56

Witam !!!

Nie dawno kupiłem samochód i mam kilka pytań odnośnie ubezpieczenia oraz przepisów :)
Dodam iż samochód ma ważne OC do końca roku to jest 01.01 2010r a przegląd kończy się w lipcu bieżącego roku. A teraz moje pytania:

- muszę przerejestrować samochód ???
- mogę jeździć na OC poprzedniego właściciela ???
- jeśli przerejestruję auto to stracę jednocześnie OC poprzedniego właściciela ???
- mogę jeździć na tablicach poprzedniego właściciela, mając jednocześnie umowę kupna samochodu ???

Z góry dziękuję

POZDRAWIAM
czerwony
Nowicjusz

Miejscowość: znienacka

16 Cze 2009, 23:10

W ciągu bodaj miesiąca musisz przerejestrować auto. Tablice i ubezpieczenie zostają ale musisz podpisać aneks w ubezpieczalni.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

17 Cze 2009, 11:55

przerejestrować a tablice zostają ??? czegoś tu nie rozumiem...
czerwony
Nowicjusz

17 Cze 2009, 12:00

Dostajesz nowy dowód rejestracyjny a tablice zostają stare, chyba że są z innej miejscowości niż ta, w której jesteś zameldowany.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

17 Cze 2009, 12:11

Kubuch napisał(a):Dostajesz nowy dowód rejestracyjny a tablice zostają stare, chyba że są z innej miejscowości niż ta, w której jesteś zameldowany.

tak są z innej...

słyszałem od znajomych że jak mam OC ważne to mogę śmiało jeździć bez przerejestrowania tylko muszę zapłacić PCC
czerwony
Nowicjusz

17 Cze 2009, 20:01

1. możesz nie przerejestrować. Jest obowiązek zmiany danych w terminie 30 dni od dnia ich zaistnienia czyli zmiana właściciela.
Z tego powodu, ponieważ reguluje to ustawa prawo o ruchu drogowym Policja może dać Ci za to mandat.

2. OC możesz nic nie robić. Prędzej czy później ubezpieczalnia sama Cię znajdzie ponieważ poprzedni właściciel nie będzie już chciał płacić składek OC za Twój samochód i zgłosi kto jest teraz właścicielem załączając kopię umowy z Twoimi danymi.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

18 Cze 2009, 21:32

Już powoli sytuacja się klaruje ... :)

Zapłaciłem PCC, chciałem przerejestrować autko ale w komunikacji powiedzieli mi że muszę zrobić przegląd bo jestem nowym właścicielem (wcześniej miałem stary przegląd poprzedniego posiadacza autka tj. ważność do 01.07.2009r ) Udałem się do mechanika, wszystko gra i przeglądzik jest na rok :) Ciekawe co teraz mi powiedzą w komunikacji jak będę chciał przerejestrować... ???

POZDRAWIAM !
czerwony
Nowicjusz