Kupno auta do 10 k jako lokata (ochrona) kapitału

01 Cze 2023, 02:09

Planuje zainwestować pieniądze w samochód do 10 000 zł jako lokata kapitału (ochrona) przed inflacją. Jak myślicie czy to dobry pomysł? Jeśli tak to jakie autko polecacie?
Mam okazje kupić mercedesa W210 z 99 CDI 2.2 manual w tej cenie ze zrobionymi progami. Coś średnio mi się to widzi, bo ten samochód jest podatny na rdze i nie wiem czy warto akurat w nim ulokować kapitał. Bo jego wartość przez to będzie spadała. Właściciel jest godny zaufania.
Może macie inne zdanie na temat tego W210 "okulara". Słyszałem, że Volvo XC70 może by dobrym pomysłem, ale to dobre egzemplarze raczej powyżej 10 k. Zapraszam do dyskusji
Dodam jeszcze, że nie zamierzam specjalnie moim zakupionym samochodem jeździć gdyż mam Opla do tego w gazie. Chodzi mi o to by ulokować pieniądze w tym aucie. Więc musi to być auto które zachowa wartość tak najprościej mówiąc
okti325
Nowicjusz

01 Cze 2023, 04:08

Też o tym myślałem, ale nie pchałbym się w W210. Kto Ci to później odkupi? Bardziej szukałbym jakiejś Toyoty Corolli/Yarisa. W razie czego tanio sobie pojeździsz, a kupca zawsze szybko znajdziesz.
Henk
Początkujący

Zdjęcia: 7
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

01 Cze 2023, 07:02

XD
Zwykły chrupek jako ochrona kapitału. Zapłać ubezpieczenie, zrób przegląd (o ile przejdzie bez napraw), raz na jakiś czas się przejedź żeby wszystko nie stanęło i nie zardzewiało więc i koszt paliwa :naughty: Interes życia

Jak chcesz gdzieś ulokować tak małą kwotę to sobie kup złoto albo srebro. Uncja złota to dzisiaj 8-8,5, ewentualnie sobie dorzuć tysiaka i kupisz 2x 20g.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Cze 2023, 07:16

okti325 napisał(a):Jak myślicie czy to dobry pomysł?

Nie.
okti325 napisał(a):Mam okazje kupić mercedesa W210 z 99 CDI 2.2

Szkoda czasu.

Ogólnie budżet lipa, odpuść.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

01 Cze 2023, 07:35

franccc napisał(a):Zwykły chrupek jako ochrona kapitału
Jako samoistna lokata to się słabo nadaje, ale niedawno takie chrupki nieźle podrożały, trudno przewidzieć co będzie dalej. Więcej sensu ma taki zakup do codziennej jazdy i późniejszej bezstratnej odsprzedaży. Jeden warunek - trzeba trafić okazję cenową, a wiadomo jak to bywa z okazjami :naughty:
Henk
Początkujący

Zdjęcia: 7
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 MPI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opony samochodowe, co warto o nich wiedzieć?
    Produkcja opon to oddzielna gałąź przemysłu samochodowego, przeżywająca dynamiczny rozwój, spowodowany zwiększeniem się wymagań wobec ogumienia. Trafiające do produkcji samochody oferują coraz to lepsze osiągi i posiadają ...
    Filtry powietrza i wszystko co musisz o nich wiedzieć
    Filtry powietrza stają się coraz bardziej popularne i można je stosować nie tylko w samochodach czy specjalistycznych pomieszczeniach, ale nawet w domu. Różne rodzaje takich filtrów mogą być montowane w przeróżnych ...