Kupno i zarejestrowanie auta w polse i wywuz do austri

12 Kwi 2010, 15:38

hallo,

kupilam ostatnio auto, malucha (2000) dla mojego brata. niezameldowalam go jeszcze w polsce a auto jest kupione na moja ciocie. od miesiaca jusz tu jest we wiedni na numerach poprzedniego wlasciciela. moje pytanie, musze go w polsce w ogule rejestrowac na moja ciocie czy od razu tutaj na mojego brata z wymeldowaniem w polsce?

pytam sie bo moj tato twierdzi ze musze go pierwsze na ciocie za rejestrowac a od niej dopiero na mego brata. ah, i jeszcze drugie pytanie, jest wtedy wogule mozlie kupic od cioci auto jak moj brat nie jest zameldowany w polsce? a dodam jeszcze ze ubezpieczenie jest zaplacone na ciocie

dziekuje i bede wdziecna za porade
kiominio
Nowicjusz

Miejscowość: Wieden

13 Kwi 2010, 15:11

Ciocia sprzedaje bratu, z polskimi dokumentami samochodu (dowód rejestracyjny, karta pojazdu, tablice rejestracyjne ) idziesz do austriackiego urzędu komunikacji gdzie rejestrujesz samochód.

Nie potrzebne jest wyrejestrowanie. Ciocia przesyła informację do ubezpieczalni, że sprzedała samochód za granice. Brat może się na piśmie zrzec polisy OC i to ciocia dołącza do pisma do ubezpieczalnie.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

13 Kwi 2010, 18:44

ah, to znaczy ze nie musze auta pierwsze rejestrowac na ciocie?
kiominio
Nowicjusz

15 Kwi 2010, 19:47

dokładnie tak, możesz nie rejestrować na ciocię

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

15 Kwi 2010, 21:52

dziekuje bardzo za informacje! bardzo mi pomogles =)

pozdrowienia!
kiominio
Nowicjusz