Kute tloki do a3 1.8t

16 Gru 2009, 22:06

siema wszystkim mam pytanie mianowicie czy gdyby tak zamontowac kute tloki do a3 1.8t da to cos czy bedzie wieksza moc lepsze przyspieszenie? wiem ze to wiaze sie z duzymi kosztami ale nie o to mi chodzi czy to wogole ma sens, prosze takze nie pisac ze lepiej zamontuj do innego auta czy cos bo mnie jak w temacie interesuje a3(i co te tloki tak naprawde daja czy to pomaga?)
wert100
Nowicjusz

Miejscowość: krakow

16 Gru 2009, 22:16

Same tłoki nie dodadzą raczej mocy, kute elementy silnika montuje się tylko dlatego bo są wytrzymalsze od standardowych. Jak modyfikujesz silnik zmieniasz turbo na dużo mocniejsze to wtedy jest obawa że standardowe elementy mogą nie wytrzymać i po to zakłada się kute elementy silnika.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

16 Gru 2009, 22:31

ok teraz rozumiem
wert100
Nowicjusz

Miejscowość: krakow

19 Gru 2009, 12:48

Można zrobić inaczej... 1.8 T ma seryjnie 150KM wiec za tą kasę lepiej zrób mu dobry dolot, wydech i remap. Zapłacisz ok 4k ale za to możesz mieć spokojnie 190-200PS, kute elementy silnika zakłada się w silnik mocno modyfikowanych i same z siebie przyrostu mocy nie dają. Po za tym za taki dobry produkt np. CP Pistons trzeba dać z 3k ale to nie ma sensu przy seryjnym aucie :)
TypeRa
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Muzeum SKODY - 117 lat historii Producenta
    W piątek 23 listopada 2012 roku odbyła się przedpremierowa prezentacja nowego Muzeum SKODY dla mediów, a trzy dni później (26 listopada) obiekt został uroczyście otwarty dla publiczności. Położone w Mladá ...