REKLAMA
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Rokiko napisał(a): Poza tym przy dużym mrozie jak akumulator padnie to lepiej go zabrać do ciepłego pomieszczenia

Jak ma już swoje lata i jest słaby to oczywiście że to najlepsze wyjście.galakty napisał(a):Lepiej to wymienić akumulator zanim padnie, ale kto by się tym martwił
Wszystko zależy od tego jak użytkujesz auto. U mnie jedno ostatnio stało ponad dwa tygodnie i postanowiłem mu podładować akumulator bo po krótkiej jeździe około 20km pewnie znowu będzie stało kilka dni.galakty napisał(a):Od 10 lat jeżdżę autami i nigdy nie ładowałem akumulatora prostownikiem.
Nie wiem jak te ładowarki ale są takie które maja np. tryb zimowy i używając jego nie trzeba odłączać klem a w dłuższym czasie na pewno poradzą sobie z doładowaniem takiego akumulatora.PiotrEdu napisał(a):Czy doładowując akumulator w VW T-Roc (np. ładowarką CTEK lub NOCO) powinno się odłączać klemy?
Zależy od samochodu ale czasem w nowszych modelach nie jest zalecane odłączanie akumulatora bez podtrzymania napięcia.PiotrEdu napisał(a):Czy odłączenie klem może skutkować jakimiś problemami np. błędy, itp

PiotrEdu napisał(a):W poniedziałek mierząc miernikiem w spoczynku pokazał tylko 11,86V !!! (miernik od "chińczyka" możne nie być dokładny)