Witaj. Miałem podobny problem i prawdopodobnie wiem jaka jest przyczyna, choć pewności 100% nawet w swoim przypadku nie mam.
Chodzi o to że jeżdżąc na gazie komputer od inst. gazowej korzysta z komputera Twojego silnika. Po pewnym czasie komputer zapamiętuje ustawienia dla gazu i gdy odpalasz silnik na benzynce daje iskrę itp pod kątem gazu. Na szczęście komputer po pewnym czasie sam dochodzi do optymalnych ustawień ale na początku faktycznie chodzi beznadziejnie.
W serwisie poradzili mi żebym przed wyłączeniem silnika zawzse pozwalał mu trochę pochodzić na benzynie a najlepiej żeby dojechać do domu na benzycnie tak żeby silnik sobie "przypomniał" odpowiednie ustawienia i startował lepiej. Gość w serwie powiedział mi także że można zainstalować jakieś urządzenie które za każdym razem będzie restartować komputer i że on tak ma w swojej nubierze, niestety nie zdążyłem tego zrobić bo teraz jestem w uk (lanosem
)
proponuję sprawdzić jak będzie chodził silnik po gaszeniu na benzynie. U mnie się poprawiło choć na początku i tak chodzi gorzej niż po paru minutach.