Majonez pod korkiem

23 Lut 2012, 20:57

Witam. Temat pewnie wszystkim znany, jednak ja dalej nie wiem za co się zabrać. Od pewnego czasu pod korkiem olejowym pojawia sie biała maź, do tej pory wymieniłem olej i nic :( , płyn chłodniczy w porządku nie ubywa, nie przybywa, autko nie kopci, moc również nie spadła, olej na bagnecie również bez zarzutów. Robię codziennie 10 km. w jedną stronę, postój jakieś kilka godzin i spowrotem. Moja polówka stoi pod chmórkąm myślałem że majonez zniknie po tych mrozach i wymianie ojeju ale byłem w błędzie, na padniętą uszczelke też mi to nie pasuję, więc co to może być. Proszę Was o pomoc bo juz nie mam sił do tego auta.
tiyo1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: vw polo

23 Lut 2012, 21:04

Przy 10km w 1 strone nie powinien ci sie robic majonez, ale to tez zalezy od stanu silnika, nie ma reguly. Zrob z 100km, to powinnien majonez zniknac i po tygodniu znowu sie pojawi pewnie. :wink:

Jak jestes pewny ze ci plyn nie znika, to uszczelka i glowica sa ok, nic z tym nie zrobisz, poza remontem kapitalnym.

Trzeba przy duzych mrozach uwazac na odme zamarznieta, bo mozna sobie kuku zrobic przy odmie zamarznietej.
Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI

23 Lut 2012, 21:07

Odma była sprawdzana, syfu itp. nie stwierdzono autko ma na karku 200 tyś.
tiyo1
Nowicjusz

24 Lut 2012, 08:37

W swojej corsie jak robiłem 60 km dziennie masełka pod korkiem nie było. Teraz jak zrobię ok 15 km na dzień jest bo silnik nie zdąży się dobrze nagrzać, a jak się nagrzeje to zaraz koniec jazdy jest.
Na Twoim miejscu bym to olał porannym parabolicznym, jeśli wszystko inne (płyny, termostat) jest ok to nie masz się co przejmować.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

24 Lut 2012, 11:25

Dziwne byłoby,gdyby ,majonezu nie było w tym konkretnym wypadku,bardzo bym się wtedy zdziwił! :o Raczej silnik masz w dobrym stanie, gdyż przy takim trybie jazd, powinno przybywać oleju.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

24 Lut 2012, 14:50

Ilość "masła" bezpośrednio związana jest z wilgotnością powietrza a nie z temp. powyżej 0 !!! Powodem jest niedogrzany silnik, jest to normalne zjawisko w samochodach które nie pokonują wilekich odległości. Co ciekawe, owe zjawisko występuje również w silnikach chłodzonych powietrzem np: 126p i VW garbus. Tak więc jeśli nie ma problemów z układem chłodzenia, to nie ma się czym przejmować, o ile olej nie jest zbyt stary. Ilość wody która jest absorbowana z atmosfery nie są na tyle wielka, że podwyższą poziom oleju w silniku!
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pakiet tuningowy TRD dla nowego Lexusa LS
    Japońska firma TRD, dostawca fabrycznych rozwiązań tuningowych dla Lexusa, przygotowała zestaw akcesoriów do tuningu najnowszej, piątej generacji flagowej limuzyny Lexus LS F SPORT. Zestaw TRD do tuningu aerodynamicznego ...
    Europejski Program PHEV Toyoty
    Toyota rozpoczęła projekt Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) w roku 2007. W 2008 r. przeprowadzono próby drogowe prototypowych pojazdów we Francji i Wielkiej Brytanii. W roku 2010 w ramach drugiej fazy projektu ...

24 Lut 2012, 14:52

Ilość "masła" bezpośrednio związana jest z wilgotnością powietrza a nie z temp. powyżej 0 !!! Powodem jest niedogrzany silnik, jest to normalne zjawisko w samochodach które nie pokonują wilekich odległości. Co ciekawe, owe zjawisko występuje również w silnikach chłodzonych powietrzem np: 126p i VW garbus. Tak więc jeśli nie ma problemów z układem chłodzenia, to nie ma się czym przejmować, o ile olej nie jest zbyt stary. Ilość wody która jest absorbowana z atmosfery nie są na tyle wielka, że podwyższą poziom oleju w silniku!
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

24 Lut 2012, 16:35

A to że ta maź zbiera się w obudowie pod korkiem to też sie tym nie martwić?
tiyo1
Nowicjusz

24 Lut 2012, 19:18

Tak jak wspomniałem, jeśli ze strony układu chłodzenia jest wszystko o.k. to nie ma powodu do zmartwien, no chyba, że olej jest bardzo stary i już mocno "zajęty" przez wodę (na bagnecie olej koloru kawy z mlekiem :mrgreen: )
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika