Maxima 2003 SE działanie ABSu

13 Lut 2008, 03:22

Mam pewien problem. To jest moj pierwszy samochod i moja pierwsza zima.
Moj problem to ze nie jestem pewien czy ABS dziala prawidlowo.
Zastanawiam sie bo wlasnaie w New York spadl pierwszy snieg i jak jade naciskam pedal hamulca to czuje tak jakby cos przeskakiwalo i takie drgania na pedale i samochod nie hamuje tylko jedzie caly czas. Czy to tak wlasnie dziala ABS? Bo zawsze myslalem ze on pomaga przy hamowaniu a nie tylko robi aby samochod nie wpadl w poslizg.

A kiedys jeszcze wczesniej mialem podobna sytulacje tyle ze na suchym asfalcie gdzie podczas hamowania wjechalem na wybou (dziure w drodze czy cos takiego) i wtedy dzialo sie tak samo. Czulem takie drgania na pedale i samochod nie hamowal tylko jechal dalej!

Nie wiem czy to ma jakis zwiazek i czy moze pomuc ale mam w ucie nawiercane tarcze i ceramiczne klocki.

Jesli ktos cos moze poradzic i pomoc to bede bardzo wdzieczny.
mJacek84
mJacek84
Nowicjusz

Miejscowość: New York
  • 13 Lut 2008, 15:54

Jeżeli ABS jest niesprawny to zaświeca się kontrolka (teoretycznie).Podczas gdy ABS działa,to podczas wciskania pedału hamulca,czuje się właśnie takie drgania pedału.Ale z tym,że samochód musi zwolnić aż do zatrzymania się,nie blikując kół.
    Inną rzeczą jest to,że ABS nie ma na celu,żeby samochód nie wpadł w poślizg,tylko,żeby podczas hamowania nie doszło do zablokowania kół.Żeby samochód nie wpadł w poślizg to jest system ESP.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000