Mercedes ML +Laweta 2700 DMC

11 Paź 2019, 16:09

Witam. Żyje w pewnej nieświadomości :) i zostałem skierowany na to forum mam nadzieje dostanę pomocna dłoń. Posiadam
Mercedes ML 163 na haku mam 3500 t a DMC ~2850 kg posiadam również lawetę z dmc 2700 czyli zbitego co się orientuje mogę prowadzić samochód wraz z laweta bo jej dmc nie przekracza dmc pojazdu ciągnącego. Używam jej na własne potrzeby czasami wypad na DE pytanie burzy czy potrzebuje licencji, tachografu czy jakiś innych uprawnień oczywiście nie wliczając w to Kat. E drugie pytanie jakie są warunki do zrobienia licencji z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
Mariano88
Obserwowany

11 Paź 2019, 18:53

Mariano88 napisał(a):zostałem skierowany na to forum mam nadzieje dostanę pomocna dłoń
Postaramy się pomóc :)
Tu masz kalkulator na forum jeżeli chodzi o przyczepy kalkulator/prawo-jazdy-b-przyczepa/

Teraz tak musisz wiedzieć że pojazd o DMC do 3,5 tony z dołączoną przyczepą nie musi być wyposażony w tachograf, kierowca nie musi rejestrować swojej aktywności za kierownicą ale tylko w przypadku kiedy używamy takiego pojazdu do niezarobkowego/handlowego przewozu pojazdów lub innych rzeczy. Musi być to przewóz prywatny wyłącznie na własny użytek.
Zespół takich pojazdów nie może przekraczać DMC 7,5 tony w twoim przypadku tak jest i mieścisz się w tej granicy.

Patrząc na literę „h” art. 3 rozporządzenia 561/2006 jest tam dokładnie określone jaki jest rodzaj przewozu wyłączony z użycia tachografu: są to przewozy wykonywane „pojazdami lub zespołami pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 7,5 tony używanymi do niehandlowego przewozu rzeczy”.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!