Metaliczny pisk przy skręcaniu

12 Sie 2018, 12:14

Witam,

Gdy jadę autem w trasie tak ponad 30 min pojawia się irytujący pisk gdy kierownica jest ustawiona w pozycji 5-10 stopni w lewo. Gdy kierownicę całkiem prostuję lub skręcam w prawo pisk ustaje. Najczęściej pojawia się przy jeździe w trasie przy ok 130 km/h. Nie zauważyłem, żeby pojawiał się przy jeździe po mieście. Podobnie z kierownicą, jeśli skręcę ją mocniej w lewo pisk też zanika. Pojawia się tylko jak jadę szybko i delikatnie obracam kierownicę w lewo - np przy zmianie pasa lub wyrównaniu toru jazdy samochodu.
Auto Peugeot 407 2.0 16V 2008r.
Kordyt
Początkujący

Zdjęcia: 12
Auto: Brak

17 Sie 2018, 13:39

Hm... spotkałem się z problemem takiego sporadycznego piszczenia jak taśma od poduchy kończyła się ale czy to by było tylko przy wyższych prędkościach tego nie wiem ale na pewno przy konkretnym położeniu kierownicy piszczy jak ją lekko w jedną bądź drugą stronę skręcisz to powinno przestać.
Warto by było zdjąć kierownicę i przeczyścić wszystkie wtyczki łączenia przy przełącznikach i odpiąć również taśmę od poduchy po czym wszystko złożyć do kupy (tu trzeba pamiętać o odpięciu akumulatora).

Znajomy miał podobne piszczenie w Alfie odpiął poduchę przeczyścił złącze i problem ustąpił, a piszczało mu jak miał kierownicę idealnie na wprost i kolumna kierownicy była nie rozgrzana (jak auto stało na słońcu problemu nie było). Po nocy i jadąc na klimie problem występował prawie cały czas ale jak w zimie ogrzewał wnętrze to problem znikał. Pół roku tak jeździł aż rozwiązał problem :) To tak na marginesie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

17 Sie 2018, 13:48

Ja jeszcze zaobserwowalem ze pisk ewidentnie ustaje jak nawet delikadnie wcisne hamulec i w monencie jsk puszcze pisk powraca. Dzwiek slyszalny z leweko kola przedniego tak jakby yo klocek piszczal no nie wiem. A klocki w maju wymienialem.
Kordyt
Początkujący

Zdjęcia: 12
Auto: Brak
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen i Porsche łączą siły
    Przyspieszony proces integracji umożliwi połączenie działalności związanej z produkcją samochodów już z dniem 1 sierpnia 2012 - Volkswagen Group w pełni przejmuje kontrolę nad działalnością Porsche uzyskując pozostałe ...