Mieszkam w Szwajcarii - chce moje auto zabrać do Polski

26 Kwi 2021, 09:09

Po 12 latach pobytu w Szwajcarii wracam do Polski. Chce zabrać moje auto
VW Sharan tutaj zarejestrowane. Czy mogę przyjechać na szwajcarskich numerach do polski i potem przerejestrować. Naturalnie po wcześniejszym wymeldowaniu w Szwajcarii. Jakie formalności powinnam dokonać? Dzięki
za ewentualna poradę.
Elwirap
Nowicjusz

26 Kwi 2021, 12:08

Moim zdaniem jedyna opcja żeby nie płacić akcyzy to przyprowadzenie auta na mienie przesiedleńcze. Musisz sprawdzić czy twój pobyt kwalifikuje się do skorzystania z takiej możliwości.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Kwi 2021, 14:29

Witaj,Dziekuje za porade. Mysle,ze sie kwalifikuje na mienie przesiedlencze bojestem tu od 13 lat a auto mam 11 lat.
Elwirap
Nowicjusz

26 Kwi 2021, 20:53

Sharana? po co ci taki stary niemodny kapeć :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

27 Kwi 2021, 10:02

Jest zadbany w bardzo dobrym stanie . Kupilismy go w salonie nowy , z webasto,. Po co nam na emeryturze inne wypasiaki .
Elwirap
Nowicjusz

28 Kwi 2021, 21:22

a no niby tak...też niby kupuję z webastami z których się praktycznie nie korzysta, no ale u nas ma być, nie ważne że się nie używa ale ma być. :lol:

Osobiście używałem przez zimętoyoty avensis z webastem fabrycznym i ani raz tego nie włączyłem, w latach 90 polonezami się jeździło i niebyło w aucie nic i też dojechałem wszędzie gdzie mi pasowało, to teraz osobiście wypas w aucie zwisa mi i powiewa, wolę dobry , porządny mocny i zdrowy silnik ..zeby była frajda z jazdy a nie włączać w zimie webasto , ja zawsze sobie i tak porzadnie auto rozgrzeję :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Kalkulatory motoryzacyjne
    Kalkulatory dla każdego kierowcy w których sprawdzisz i porównasz rozmiary opon, dobierzesz odpowiedni ich zamiennik, obliczysz ET felgi, dobierzesz rozmiar opony do felgi i felgę do opony, obliczysz średnią ...

29 Kwi 2021, 10:19

Moj maz pracowal przy budowie tuneli wysoko w gorach , temperatury w okolicach -20 stopni. Jak o 5godz.rano wyjezdzal do pracy albo o 6 godz. rano wyjezdzal z pracy to co powinien dmuchac na silnik .W naszym aucie webasto bylo intensywnie uzytkowane. Niech kazdy ma na wyposazeniu swojego auta co chce. Nie czuje sie uprawniona do wydawania o tym opinii.
I prosze dajmy spokoj z tym webasto , to tylko jakac czesc auta.
Chce je zatrzymac to moja sprawa. Ja prosilam tylko o pomoc jakie formalnosci mam dokonac w celu sprowadzenia auta do Polski a nie prosilam o wydawanie ocen o tym aucie.pozdrawiam.
Elwirap
Nowicjusz