Mitsubishi Lancer Sedan/Sportback do 30 tyś.-Warto ???

25 Wrz 2016, 20:53

Siema
Planuję zmianę Mazdy 6 własnie na Mitsubishi Lancer, co do wersji nadwozia to jeszcze nie zdecydowałem, zobaczę podczas jazd próbnych, która bardziej mi odpowiada, tylko chciałbym Was zapytać jak oceniacie mój wybór, czy auto godne polecenia, nie jest jakoś specjalnie awaryjne, może Lancer posiada jakieś wady na które warto zwrócić uwagę przy zakupie ?
Śledząc tematy tu na forum, wiem, że polecacie w tym przedziale np.
Citroena C5 III
Reanult Laguna III
Forda Mondeo
Problem w tym, że wizualnie najbardziej podoba mi się wspomniany Lancer, nawet po mimo tego, że wersje wyposażenia oferowane przez Lancera są dość skromne w porównaniu do wymienionych modeli.
Nie ukrywam, że w przyszłości myślę nad założeniem instalacji lpg i też jest dla mnie ważne czy silniki w Lancerach (1,8 143 KM.) dają radę jeśli mowa o lpg ?
Ostatnio edytowany przez macio83, 25 Wrz 2016, 22:13, edytowano w sumie 1 raz
macio83
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 06 2006
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

25 Wrz 2016, 20:57

Lancer jakie miał wersje podwozia do wyboru?
twecho
Początkujący

Auto: M

25 Wrz 2016, 20:59

Pewnie chodzi o wersję nadwozia. Sedna i hatchback :)
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2015

25 Wrz 2016, 21:04

Zacznijmy od tego, że za 30 to C5 i Laguny nie kupisz. Chyba, że jakaś szpachla.
GorącyMarian
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat Tipo SW 2017
Silnik: 1,4 95KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2017

25 Wrz 2016, 22:23

Oczywiście, że chodzi o wersję nadwozia, szybko pisałem i nie zwróciłem uwagi.
Wiesz Marian, jeśli byłbym zainteresowany zakupem C5 lub Laguny, to wiadomo że bardziej prześwietliłbym bym w jakich cenach chodzą i w razie czego dołożyłbym do zakupu, ale jak pisałem w pierwszym poście, rozważam zakup Lancera i właśnie na temat tego modelu szukam warościowych opinii.
macio83
Nowicjusz

26 Wrz 2016, 08:49

Nie bardzo jest o czym pisać- przez dwa lata i 40tys km nie przepaliła się nawet żarówka. Zawieszenie na przeglądzie nie wykazało żadnych oznak zużycia. Auto przestronne, siedzenia wygodne, dobra widoczność. No i wersja 1,6 jest bardzo oszczędna-regularne pomiary przy dystrybutorze pokazują zużycie paliwa poniżej 6l/100km(o gazie nawet nie myślę). Niestety z wersją 1,8 nie jest już tak dobrze, jeśli chodzi o spalanie i tu gaz jak najbardziej wskazany, były nawet wersje 1,8 ze wzmacnianymi gniazdami zaworów, specjalnie pod gaz. :ok:
Są też wersje podwozia :lol: niektóre 1,8 miały obniżone zawieszenie :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Bez kichania, kaszlu i łzawienia oczu w samochodzie
    Przez kilka chłodniejszych miesięcy w przewodach i zakamarkach układu klimatyzacji zdążyły zebrać się szkodliwe dla naszego organizmu zanieczyszczenia, grzyby i pleśnie. U wielu ludzi wywołują one takie nieprzyjemne reakcje ...

12 Lis 2016, 21:12

Witajcie ponownie
Wczoraj udało nam się sprzedać auto, więc w zwiąku z tym zaczynamy intensywniejsze poszukiwania następcy i tu czywiście pytanie do Was, oprócz Lancera wpadła nam w oko Laguna III i z tego co czytam tu na forum jest to polecany model, tylko teraz tak, z tego co się orientuję Laguna z pojemnością 2,0 ma trzy wersję jeśli chodzi o moc 140, 170, 204 KM i teraz która wersja najbardziej toleruję lpg, i czy wszystkie są na łańcuchu rozrządu ???
Trochę mi się to wszystko miesza, bo czytałem, że były wersje z 204KM GTI i standardowe, dodam, że preferuję manulną skrzynię biegów i w tych jednostakch są zarówno automaty jak i manulane ?
macio83
Nowicjusz

12 Lis 2016, 22:11

140 - wolnossący silnik
170 - 2.0 turbo, praktycznie dostępne tylko z automatem
204 - 2.0 turbo, ten sam silnik co 170km
Do wszystkich LPG podejdzie bezproblemowo. Problem natomiast spotkasz próbując znaleźć ogarnięty egzemplarz z turbo w tym budżecie. 140km na łańcuchu (to chyba silnik od nissana), dwa pozostałe pasek
GT miały cztery skrętne koła w standardzie
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Lis 2016, 23:57

Dziękuję Invi bardzo mi pomogłeś.
Czyli jeśli zależy mi na manualnej skrzyni biegów, to w grę wchodzi tylko 2.0 140KM i 204KM GT ?
Już nie chodzi o to żeby znaleźć w tym budźecie, bo może uda się dozbierać, ale wogóle żeby znaleźć, na dzień dzisiejszy znalazłem jedną ofertę na Allegro, oczywiście mowa o hatchbacku, ale czy ta oferta jest warta zachodu, nie wiem.
macio83
Nowicjusz

27 Lis 2016, 11:08

Siema
Właśnie jesteśmy po pierwszych jazdach testowych Lancerem 1.8, oczywiście auto będzie służyło głównie kobiecie, więc to ona była główną testerką Lancera i jej odczucia z jazdy próbnej są takie, że wspomniany Lancer to taki muł, słabo reaguję na pedał gazu już nasza wcześniejsza Mazda 6 1.8 miała lepsze przyśpieszenie.
Sam nie wiem, może poszukamy jeszcze jeden model i porównamy, może z tamtą było coś nie tak. Ja wpadłem jeszcze na pomysł aby sprawdzić Honde Civic VIII z silnikiem 1.8 niby żonie za bardzo się nie podoba, ale jak wsiądzie i się przejedzie to zmieni zdanie, oby.
Co do Laguny GT to chyba odpuścimy, gdyż po prostu nie ma z czego wybierać, chyba są tak dobre i niezawodne, że ludzie nie chcą się ich pozbywać obecnie jest jedna sztuka z Francji, ale coś mi się nie widzi.
Możecie się wypowiedzieć, jak oceniacie nasz wybór Hondy Civic ?
macio83
Nowicjusz

27 Lis 2016, 11:24

A czym żona jeździła do tej pory :?: Bo jak jakimś turbo, to każdy silnik atmosferyczny wyda jej się mułem :lol:
edit- Nie doczytałem o tej maździe.
Honda ma lepszy silnik 1,8, niż 1,8mitsu :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

27 Lis 2016, 12:54

Z tego co widzę to Lancer waży 1330kg, także już trochę wagi jest, zatem parę kucy ucieka - w porównaniu z lżejszymi.
Civic 1.8 waży 1220kg.

Z Civiciem spróbujcie, albo się tak spodoba, że nie będzie chciała wysiąść, albo nie podpasuje, 50/50, chociaż kabina naprawdę prezentuje się przestronnie, jak pojeździłem Civiciem i wsiadałem do Mazdy 3 BL ... to czułem się trochę klaustrofobicznie. Civic ma ogromną deskę rozdzielczą. A przy bliższym poznaniu naprawdę można zmienić zdanie i auto się po czasie spodoba.

Pytanie czy sztywno i sportowo będzie odpowiadało, bo auto jeździ jak przyklejone do drogi, ale trochę ciężko się prowadzi - wspomaganie nie jest jakieś mocne, układ kierowniczy pracuje trochę cieżko, ale za to samochód prowadzi się jak po szynach.
tomekdk

01 Sty 2017, 19:17

Siema
Więc tak, mieliśmy okazję sprawdzić jak Civic będzie się zachowaywał na drodze i czy wogóle nam podejdzie jeśli chodzi o wygląd, wiadomo zdjęcia tego nie oddają i lepiej zobaczyć na żywo, przymierzyć się, pomacać itp. Ostatecznie Civic nam podpasował i wybór co do auta ograniczamy właśnie do Civica VIII i tu mam prośbę do Was, znalazłem ogłoszenia, które wpadły mi w oko i jutro mógłbym podskoczyć i je obejrzeć, tylko czy warto wogóle się wybierać, jeśli moglibyście zerknąć i odpowiedzieć co sądzicie o tych ogłoszeniach ?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Z góry dziękuję za poświęcenie Waszego czasu na odpowiedź.
macio83
Nowicjusz