Niedrogie uniwersalne auto

30 Lis 2012, 19:54

Witam. Na pierwszy własny samochód mam odłożone 2.300zł i chciałbym kupić diesla ze względu na spalanie. Silniki benzynowe w gazie są często zajeżdżone, a na samą benzynę mnie nie stać ze względu eksploatacji. Autem będę dojeżdżał do szkoły a także na działkę więc przestrzeń się przyda z tąd pomysł na kombi.

Upatrzyłem sobie opla astrę 1.7 TD.

powiedzcie mi co uważacie o tym konkretnym egzemplarzu?

silniczek oplowski 68KM
tarcza sprzęgła wymieniona
komplet felg stalowych bez opon
robione zawieszenie
bendiks do wymiany
podobno bez rdzy
podobają mi się światła i radio z pendrivem
a i sprzedający twierdzi, że:
alternator i rozżad jest nowy.
auto toaretycznie jest doinwestowane, ręczny jak i hamulce wszystko ok,
nowa pompa wspomagania
nowe amortyzatory,
nowe sprzęgło,
nowa pompa paliwa

nie wiem co o tym sądzić, bo albo auto było doprowadzone do bardzo dobrego stanu i do jazdy na codzień i sprzedający faktycznie potrzebuje pieniędzy albo wszystko jest poskładane na używkach i chińskich zamiennikach i będzie się psuło na potęgę, albo w ogóle nie było wymieniane...

powiedzcie mi co sądzicie o tym aucie; o jego stanie i na co zwracać uwagę oraz czy podana cena jest do przyjęcia (2300) wóz poza wspomaganiem jest goły ...
gleborq
Początkujący

Auto: szukam :)

30 Lis 2012, 20:26

No a więc najpierw o tym konkretnym egzemplarzu.
Te części nie wiadomo, czy były wymieniane, czy nie. Bendix do wymiany.. hmm... W takim bądź razie podczas odpalania na pewno słychać dziwny dźwięk. Każdemu można powiedzieć, że to Bendix za 50 zł, ale tylko wprawny mechanik może stwierdzić, czy to aby faktycznie on jest zepsuty ( w ten sposób można zafałszować poważną usterkę).
Silnik wypucowany, więc żadnych wycieków nie można stwierdzić, nie wiem czy dobrze to widzę, ale wydaje mi się, że serwo jest utytłane olejem. Nie wiem, niech ktoś inny jeszcze to oceni.
Światła. Nie jestem pewny, czy te lampy nadają się do ruchu ( czy to legalne?)
Maska na 100 % wymieniana, inny kolor i bardzo dziwne spasowanie, grill też mi nie pasuje .
Wnętrze też wypucowane, bo świeci się jak latarnia, po za tym ciemne foty.
Dodatkowo nie ma najważniejszych zdjęć tyłu, progów i nadkoli tylnych, które mogą być doszczętnie zjedzone przez rudego.
Ten samochód trzeba obejrzeć na żywo, stwierdzić jak tam z rdzą, no i przede wszystkim na kanał wjechać i prześwietlić silnik od A do Z.
Fajnie, że zdecydowałeś się na Opelka, ale ja bym zasugerował 1.7 TDS (isuzu) 82 km :ok: Sam mam taką :)
ArsenalFun
Początkujący

Auto: Mazda Premacy
Silnik: 2.0 DiTD
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

30 Lis 2012, 20:38

jeżeli chodzi o fotkę to zapomniałem wstawić widać, że nadkola nie są zgnite chociaż w realu może się okazać coś innego. Sprzedający jest osobą prywatną z tego co widzę. Jakaś drobna oznaka korozji wychodzi na tylnej klapie, pewnie dla tego nie ma zdjęć.
Jutro bym go obejrzał, na pewno będzie się o co targować :)

Zapytam na co zwracać szczególną uwagę przy oględzinach?

(takie elementy jak podłużnice, belka luzy na kołach przez wybite amortyzatory, dziurawa podłoga oraz dokumentacja to podstawowa sprawa) jakie ten opel ma słabe punkty?
gleborq
Początkujący

30 Lis 2012, 20:50

A więc słabe punkty "Chopelka " :D
Progi, nadkola, często w asiach są przełamane fotele (niby głupstwo, ale argument do targowania się jest ;) ) Elektryka- sprawdź wszystko, tzn. np. wycieraczki (ja się męczę, przekaźnik wymieniony, chyba manetka poszła), alarm (o ile ma) czy dziala normalnie, bo to najbardziej znana wada astry f'ki nie wiem jak, ale sprawdź, czy wskaźnik poziomu paliwa jest ok. bo u mnie jest rozwalony, i nigdzie nie można go dostać :( I przede wszystkim pokręć kołami maksymalnie w lewo i prawo i słuchaj czy nie słychać jakiegoś strzelania, albo nie czuć drgań na sprzęgle.
No i oczywiście jak pójdziesz go oglądać to zwróć uwagę, czy silnik jest ciepły, potem spróbuj go odpalić na zimno, a po jeździe próbnej zgaś go i odpal jeszcze raz.
Jak coś to pytaj, no i zdaj relację z jutrzejszych oględzin ;) Powodzonka
ArsenalFun
Początkujący

30 Lis 2012, 21:07

jest pewien drobny problem - umówiłem się ze sprzedawcą że spotkamy się pod dużym sklepem bo on coś mówił, że ciężko jest trafić... znając życie wyjedzie oplem akurat, żeby go rozgrzać ... Ile silnik musi się studzić, aby silnik był "zimny"?

biorąc pod uwagę , że jutro będzie 0oC
gleborq
Początkujący

30 Lis 2012, 21:21

NO to zgaście go pod sklepem, a Ty obejrzyj go 30 razy, sprawdź wszytko i powinien się ostudzić. Ok. półgodziny powinno wystarczyć ;)
ArsenalFun
Początkujący

30 Lis 2012, 22:20

Diesel za 2000zł? Moim zdaniem kiepski pomysł no ale jak chcesz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Lis 2012, 23:59

takie mam fundusze... Widziałem kilka aut i też dochodzę do wniosku, że pomysł dosyk kiepski, bo nie ma nic ciekawego w tej cenie, a stan mechaniczny potrafię w miarę ocenić. Zapytam coś jeszcze - ludzie się ogłaszają, że sprzedam sprawny silnik diesla z możliwością odpalenia w bardzo dobrym stanie ...
Czy jest duża szansa na trafienie jakiegoś silnika w dobrym stanie? (ew z 2 zrobienia jednego jeżdżącego)?
gleborq
Początkujący

01 Gru 2012, 08:52

To zależy,dużo osób po kupnie "nowego" silnika zazwyczaj robi jego remont.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

01 Gru 2012, 10:47

W używane silniki nie ma się co pchać :roll: Napisz co tam z opelkiem. W tej cenie to jednak lepiej kupić coś na chodzie w przyzwoitym stanie ;)
ArsenalFun
Początkujący

01 Gru 2012, 13:23

Przecież ta Astra miala cały przód składany co widać gołym okiem i w dodatku te marne 68KM.. auto na nowych częściach za 2300zł?Ja bym sie 2razy zastanowił.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna

01 Gru 2012, 16:16

To że robiony to już wiemy ;) 68 KM na pierwsze auto może być, jeśli masz 2300 zł i będziesz patrzał na to, że był robiony, kolor nie taki, moc nie taka, wyposażenie nie takie to życzę powodzenia w poszukiwaniu auta :lol:
ArsenalFun
Początkujący

01 Gru 2012, 17:20

Wogóle ktory to rocznik?
Barol
Awatar użytkownika

01 Gru 2012, 18:11

Rocznik 95. Pojechałem dzisiaj i jak zobaczyłem przełamany fotel kierowcy to spojrzałem bardzo sceptycznie na ten samochód. Do tego drobne żeczy były do zrobienia
czujnik cofania
wymiana fotela
bendiks
i spruta kierownica.
oraz obrtomierz

Otwieram maskę i dokładnie przejrzałem silnik. Miejsce wycieku to o dziwo miska olejowa i sylikon ...
Wsiadłem do auta przejechałem się i tu zdziwienie autko ciągnie ładnie wogóle nie kopci na żaden kolor nawet przy odpaleniu. 0 rdzy. Progi podłużnice itd. widać, ze był zadbany - sprzedający nawet pozwolił postukać w progi grzechotką i były całe. Wspomaganie sprawne, elektryka oprucz czujnika cofania w 100% sprawna, ostatecznie podjechaliśmy do mojego znajomego mechanika, bo było nie daleko dowiedziałem się, że wszystkie części które sprzedający mówił, że wymienił są faktycznie sprawne, ale nie wszytkie nowe :|

(2 nowe opony przód wielosezonowe, tył w ładnym stanie
zawieszenie nowe kayaba przód, tył 65%
alternator używany ale był zmieniony (2 dostałem w prezenciera )
w środku auto nie zniszczone, dlacharsko nie źle - rdza leciutko wychodziła przy szybie na tylnej klapie, takto nigdzie. Przód był zmieniany faktycznie a światła mają homologację, gwarancję i paragon był na 539zł...
DO tego centralny zamek radio z usb i czutnikiem kart pamięci, które gra całkiem nieźle i dzielona tylna kanapa. Szkoda tylko, że koło zapasowe ma flaka, ale cóż w tej cenie oglądałem golfa II, III asconę nieco tańszą i ten jest z nich w blacharskim stanie najlepszy.
WG mechanika jak za 1900zł bo za tyle go kupiłem nic lepszeg raczej bym nie znalazł i mechanik polecał zakup. Wszystkie czujniki także sprawne (temperatury i paliwa).

myślę, że to niezły zakup, a akurat potrzebuje kombi bo muszę z działki pozwozić meble, bo będzie przeprowadzka :)
Silnik na zegarze ma 250tys, ale myślę, że 350 może 400 przejechał.
gleborq
Początkujący

01 Gru 2012, 19:22

No to gratuluję zakupu ! :ok:
Miska i uszczelka tanim kosztem do zrobienia, fotel na złomie 30 zł (w czwartek kupowałem :), zegary też możesz wykręcić.
Gratuluję jeszcze raz i zapraszam tutaj astraklubpolska.pl Mój nick to AstraFun 8) Do zobacznia na drodze i na forum Astry oczywiście :P
ArsenalFun
Początkujący