Nissan Primera - po egzaminie, bez papierów

07 Maj 2010, 14:51

Witam.
Zdałem egzamin na prawo jazdy. Nie mam jeszcze tego dokumentu. Dostałem od egzaminatora kartę egzaminacyjną, że zdałem. A zatem:
1. Czy posiadam uprawnienia (wydaje mi się, że tak, bo egzamin zdałem, a nie mam dokumentu potwierdzającego posiadanie tych uprawnień, oprócz karty egzaminacyjnej)
2. Czy grozi mi mandat 500 PLN czy 50 PLN (za brak uprawnień j.w., czy za brak dokumentu), bo ja już nie wiem
3. Zakładamy, że w czasie mojej jazdy bez dokumentu nie doszło do żadnej kolizji, wypadku i jestem trzeźwy
boruta761
Nowicjusz

Miejscowość: Otwock

07 Maj 2010, 19:23

boruta761 napisał(a):Czy posiadam uprawnienia (wydaje mi się, że tak, bo egzamin zdałem, a nie mam dokumentu potwierdzającego posiadanie tych uprawnień, oprócz karty egzaminacyjnej)

Dokumentem uprawniającym Cię do poruszania się po drogach pojazdem jest tylko
i wyłącznie prawo jazdy. :!: :!: :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Maj 2010, 08:47

Dopóki nie będziesz miał prawka w ręku, to nie wolno ci jeździć. Jak cię złapią, to dostaniesz albo 50 zł za brak wymaganego dokumentu przy kontroli, albo 500 zł za brak uprawnień. A wszystko to zależy od tego, czy w systemie będziesz figurował, że masz prawko - podczas kontroli, jak nie okażesz prawka, to policjant sprawdza w bazie danych, czy je masz. Jak będziesz w bazie, to 50 zł. A jak nie to 500 zł albo sąd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Maj 2010, 11:11

MotoAlbercik napisał(a):Dopóki nie będziesz miał prawka w ręku, to nie wolno ci jeździć. Jak cię złapią, to dostaniesz albo 50 zł za brak wymaganego dokumentu przy kontroli, albo 500 zł za brak uprawnień. A wszystko to zależy od tego, czy w systemie będziesz figurował, że masz prawko - podczas kontroli, jak nie okażesz prawka, to policjant sprawdza w bazie danych, czy je masz. Jak będziesz w bazie, to 50 zł. A jak nie to 500 zł albo sąd.

Po jakim czasie w systemie pojawiają się moje dane?
Dodam jeszcze, że nie jestem nastolatkiem, który chce szarżować jakąś wypasioną bryką.
boruta761
Nowicjusz

08 Maj 2010, 23:06

boruta761 napisał(a):Dodam jeszcze, że nie jestem nastolatkiem

Tym bardziej powinieneś wytrzymać te 2 tygodnie...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

09 Maj 2010, 14:25

Nie ma określonego czasu, po jakim pojawiasz się w systemie. Możesz pojawić się już na następny dzień ( choć to mało prawdopodobne ) a możesz po np. tygodniu lub dwóch.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Renault EZ-ULTIMO to samochód autonomiczny
    Warszawa posłużyła jako sceneria do dla filmu promocyjnego oraz realizacji sesji zdjęciowej najnowszego samochodu autonomicznego Renault EZ-ULTIMO, oficjalnie pokazanego po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Paryżu. W ...

09 Maj 2010, 16:08

boruta761 napisał(a):
Po jakim czasie w systemie pojawiają się moje dane?
Dodam jeszcze, że nie jestem nastolatkiem, który chce szarżować jakąś wypasioną bryką.

LOL jakie to ma znaczenie czy pojedziesz maluchem do sklepu czy nowym A8 przez pół polski? to tak jakbys sie tlumaczyl ze sie przejedziesz kawalek bo masz tylko 1 promil we krwi a nie 4,5/

co do czasu to zazwyczaj trwa kolo tygodnia- przynajmniej u mnie i wszyskich znajomych tyle trwalo.
vivon
Nowicjusz

Auto: AR 147
Silnik: 1,9 JTD

14 Maj 2010, 17:35

Kubuch napisał(a):
boruta761 napisał(a):Dodam jeszcze, że nie jestem nastolatkiem

Tym bardziej powinieneś wytrzymać te 2 tygodnie...

Tak, tylko, że pani w moim starostwie powiatowym stwierdziła - "trzeba czekać co najmniej 21 dni"
A ja zdałem 7.05, dziś jest 14.05, a na stronie PWPW jest informacja: "Niepoprawne dane, brak spraw w toku lub dokument wydany." Czyli dokumenty po tygodniu do nich nie wpłynęły. Dlaczego w tym państwie nie wydaje się prawa jazdy tymczasowego, od razu po zdanym egzaminie. Tak naprawdę, jak dostanę dokument będę musiał wziąć kilka jazd doszkalających, żeby przypomnieć sobie jak się jeździ. To jest chore!

[ Dodano: Pią Maj 21, 2010 06:51 ]
Nareszcie. Dzięki moim znajomym w starostwie szybciej pchnięto moją sprawę. Od 20 maja mam już plastik :)
boruta761
Nowicjusz