Nowe auto do 65 000 zł

06 Sty 2019, 15:26

Witam,
Jestem zainteresowana kupnem nowego auta do 65 000 zł - interesują mnie małe suvy. Rozważam 1 z 3 aut:
Renault Captur Winter Edition 1,0 (90 KM)
Opel Crossland Enjoy 1,2 (81KM) Benzyna + LPG
Hyundai kona CLASSIC PLUS 1.0 T-GDi 6MT 2WD (120 KM)

Może warto zwrócić uwagę na inne modele - Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc przy wyborze auta byłabym wdzięczna :)
samantaswdn87
Nowicjusz

06 Sty 2019, 15:46

Zdecydowanie Hyundai Kona i bliźniacza konstrukcja czyli Kia Stonic.
Ciężko tu mówić o trwałości i awaryjności, bo to młode samochody - ja mogę dodać od siebie że starsze modele Kii/Hyundaia były dość solidne.
Vogue
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 14 04 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 V6 249KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

06 Sty 2019, 15:51

Miałam Kia Venge i nawet byłam z niej zadowolona, gdyby nie to przyspieszenie.... ale dzięki przyjrzę się bliżej Konie
samantaswdn87
Nowicjusz

06 Sty 2019, 15:55

Podstawowa zasada przy kupnie nowego auta
1. Wybierasz modele, które Ci się podobają
2. Chodzisz po salonach i jeździsz wszystkim co bierzesz pod uwagę
3. Kupujesz to co w czym najlepiej się czujesz
Przy nowych autach nie ma sensu rozwodzenia się nad aspektami trwałości/bezawaryjności bo po prostu nic o tym nie wiadomo.

Noooo i nie nazywaj żadnego z tych aut suv'em
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Sty 2019, 16:02

Już wstępny research został zrobiony - wędrówka po salonach, byłam na jazdach próbnych ww autami i mam mętlik w głowie, który wybrać. Chyba w tym momencie górę powinny brać dane techniczne i niezawodność/awaryjność tych aut...

Dziękuje za każdy komentarz.
samantaswdn87
Nowicjusz

06 Sty 2019, 16:53

Vogue napisał(a):Zdecydowanie Hyundai Kona i bliźniacza konstrukcja czyli Kia Stonic.

To nie są bliźniacze konstrukcje, Stonic jest spokrewniony z I-20 Active, Kona to całkowicie inna konstrukcja(przystosowana do mocnych silników i napędu 4x4)
samantaswdn87 napisał(a):Już wstępny research został zrobiony - wędrówka po salonach, byłam na jazdach próbnych ww autami i mam mętlik w głowie, który wybrać. Chyba w tym momencie górę powinny brać dane techniczne i niezawodność/awaryjność tych aut...

Górę powinno wziąć dopasowanie się do auta i ogólne zadowolenie.
Mam jeszcze parę pytań do Ciebie.
1 Jak długo zamierzasz użytkować auto :?:
2 Czy większy prześwit jest dla Ciebie ważny :?:
3 Wolisz lepsze prowadzenie, czy bardziej wygodę wsiadania :?:
4 Wolisz lepsze wyposażenie, czy słabiej wyposażone auto wyższej klasy :?:
Jeżeli jeszcze nie jeździłaś, to polecam się przejechać Fordem Eco Sportem 1,0 125KM, to najlepszy silnik 3 cylindrowy którym do tej pory jeździłem.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator jednostek mocy
    Najdzęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ich mocy jest "KM" jednak jak możemy się dowiedzieć czytając różne opracowania jest to pozaukładowa jednostka mocy (w układzie jednostek miar MKS), bardzo często ...

06 Sty 2019, 19:17

1. Auto zamierzam raczej długo użytkować, a później przekazać rodzicom - zatem w grę wchodzi kilkanaście lat.
2. Jak najbardziej zwracam uwagę na większy prześwit - zatem liczy się wsiadanie - nie lubię leżeć w aucie a później się z niego wygrzebywać.
3. Auto jest dla kobiety - dojazd do pracy 20-30km zatem dobrze byłoby jakby auto trzymało się drogi. Ponadto auto także nie będzie szarżowanie - w grę wchodzi spokojna jazda.
4. W wyposażeniu liczą się dla mnie praktyczne aspekty tj. bezpieczeństwo jazdy i czujniki parkowania (często przydatne w mieście).

Także rozważałam Forda Ecosport ale wydaje mi się mało praktyczne otwieranie bagażnika...
samantaswdn87
Nowicjusz

06 Sty 2019, 19:26

Jeżeli auto na tak długi okres, to spójrz na fiata 500x z wolnossącym 1,6.
To chyba najbardziej racjonalny wybór. Bardzo dobre zabezpieczenie antykorozyjne+bezproblemowy silnik(dobry do gazu) :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

06 Sty 2019, 19:58

Fiat wizualnie mi się nie podoba tj. Juke ... ;)
Kobieta...
samantaswdn87
Nowicjusz

07 Sty 2019, 08:07

Ja jestem zdecydowanie za Koną
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII