Obecność pasażera z przodu - Toyota Auris 2gen

19 Wrz 2021, 13:38

Witam, mam problem otóż, chodzi o czujnik obecności pasażera z przodu obok kierowcy.
Czujnik po prostu przestał działać z dnia na dzień mianowicie chodzi o to, że jak ktoś kiedyś wsiadał na fotel pasażera, to zaczynała się świecić kontrolka od niezapiętych pasów, oraz pikało. Teraz jak ktos wsiada nie dzieje się NIC, nawet kontrolka nie świeci, oraz pikawka nie pika, O co tu chodzi? System wykrywa że są cały czas zapięte pasy, czy chodzi o czujnik, bądź bezpiecznik?
Nikosinho
Nowicjusz

19 Wrz 2021, 14:46

Może wysiadł czujnik nacisku który za to odpowiada, bo wygląda to tak jak by on nie działał więc system nie wie czy ktoś tam usiadł czy też nie.

Sprawdź wszystkie wtyczki pod fotelem czy są dobrze wpięte.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Wrz 2021, 15:12

Wtyczki sprawdzałem, wszystkie są wpięte.
Nikosinho
Nowicjusz

19 Wrz 2021, 15:13

Dodam informację, lecz nie wiem czy to coś pomoże... W piątek siedziała na tym fotelu osoba "większych" rozmiarów? MOże mieć to jakieś znaczenie?
Nikosinho
Nowicjusz

20 Wrz 2021, 11:34

Nie powinno aczkolwiek może mieć to związek jeżeli po tym czasie przestała ta sygnalizacja działać. Myślę, że może to być ten czujnik w siedzisku lub w zapięciu od pasów. Próbowałeś przesuwać fotel i sprawdzać czy coś się zmieni?

Sprawdź jeszcze czy masz przednią poduszkę pasażera włączoną.

Najlepiej by było podłączyć się pod jakiś skaner obsługujący Toyotę i sprawdzić błędy. Jeżeli mata jest uszkodzona to powinien tam być zapisany błąd.

Zerknij sobie jeszcze na podobny temat toyota-auris-kontrolki-pasazerow-vt126316.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

20 Wrz 2021, 12:56

Myśle, że najlepszym rozwiązaniem będzie jechać po prostu do serwisu Toyoty, chociaz może byc to kosztowne..
Nikosinho
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus NX - najpopularniejszy SUV Lexusa w Polsce
    Zaprezentowany w 2014 roku model NX stanowi 40 proc. całkowitej sprzedaży japońskiej marki. Ma 4 640 mm długości i 1 645 mm wysokości. Pod maską może pracować jeden z dwóch napędów. Pierwszy to hybryda z 2,5-litrowym ...

20 Wrz 2021, 13:24

Możesz tak zrobić ale zadzwoń wcześniej i zapytaj z ciekawości ile kosztuje takie sprawdzenie problemu. Powinni ci podać cenę bo to będzie podłączenie pod komputer z diagnostyką. Dopiero po tym dostaniesz wycenę naprawy.
Rokiko
Forumowicz VIP

20 Wrz 2021, 15:26

Tak jak Pan napisał, najpierw spróbuje raz jezcze poruszać fotelem, odpiąć podpiąć wtyczki, jeśli nic nie pomoże, Jutro zadzwonie do serwisu i sie zorientuje, bede tutaj informować, może komuś się kiedyś też przyda taki temat.
Nikosinho
Nowicjusz

21 Wrz 2021, 14:56

Zdiagnozowanie problemu w Serwisie Toyota 250zł :D
Nikosinho
Nowicjusz

21 Wrz 2021, 15:43

Zajmie pewnie chwilę ale za podłączenie się do interfejsu i czas pracownika ASO które są w cenie trzeba zapłacić. Oby tylko diagnoza była w 100% trafiona. Decyzja należy do Ciebie :)

Takie informacje na pewno jeszcze komuś się przydadzą :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

04 Paź 2021, 16:03

Niestety, jeszcze nie pojechałem do serwisu ASO, ponieważ nie mam mozliwości aktualnie pojechania po prostu do Serwisu, a jest on dosyc oddalony od mojej miescowosci, wiec zapytam czy jesli jakis majster w okolicy sie podlaczy przez OBD to bedzie pokazany jakis błąd?
Nikosinho
Nowicjusz

04 Paź 2021, 16:46

Jeżeli będzie miał jakiś bardziej zaawansowany sprzęt np. MAXIECU lub IT2 to jest szansa że uda mu się sprawdzić konkretny błąd dotyczący poduszek, a nie tylko ogólny o awarii systemu.

Podjedź gdzieś do warsztatu w swojej okolicy i zobacz czy będą w stanie Ci pomóc. My tylko możemy się domyślać.
Rokiko
Forumowicz VIP

06 Paź 2021, 16:58

Zaktualizuję, byłem u lokalnego majstra, lecz majster nie powiedział szczerze nic wiecej oprócz tego, że możliwe że to mata po prostu sie zepsuła pod wplywem tego, że ktoś mógł cięzki po prostu kolanem na siedzeniu tak jakby "usiąść" bądź Klamra od zapinania pasów, jednak ze wskazaniem na klamre. Dzwoniłem do ASO zorientować się cenowo
Klamra 170zł + 300zł wymiana
A Mata od siedzenia 1508zł + 600 zł wymiana
Jeśli by to sie komuś przydało kiedyś wolę dodać.
Po serwisie ponownie zaktualizuje tymrazem już jak będzie po robocie, pozdrawiam
Nikosinho
Nowicjusz

07 Paź 2021, 13:26

Wrociłem wlasnie z Serwisu, i po diagnozie niestety, okazało się, że to wina jakby tej "maty" w kazdym bądź razie trzeba wymienić całą tą gąbkę siedziska, koszt 2tyś złotych około...
Nikosinho
Nowicjusz

07 Paź 2021, 13:39

Pewnie została uszkodzona podczas przeciążenia jak siadał ktoś ciężki tak jak to było u Ciebie. Choć w sumie nie powinno to być takie delikatne.

Nikosinho napisał(a):okazało się, że to wina jakby tej "maty" w kazdym bądź razie trzeba wymienić całą tą gąbkę siedziska, koszt 2tyś złotych
Drogo bo pewnie tyle kosztuje nowa taka gąbka z matą choć moim zdaniem sama mata powinna być wymienna po rozebraniu siedziska. W tym przypadku chyba lepiej poszukać używanego fotela bo wyjdzie taniej chyba że uda się dostać taką matę poza ASO w co wątpię.
Rokiko
Forumowicz VIP