Odszkodowanie z OC dla kierowcy poniżej 25 roku życia.

09 Sty 2013, 23:03

Witam, jest to mój pierwszy wpis na forum.
W poniedziałek 07.01.2013 spowodowałem małą stłuczkę, na zakręcie poślizgnął mi się samochód i uderzył w stojący na parkingu drugi (audi a3). Jechałem samochodem zarejestrowanym i ubezpieczonym w inter risk na matkę. Gdzieś dopadły mnie słuchy że kierowcą poniżej 25 roku życia, czyli jak ja nie wypłacają odszkodowania oc i będę musiał naprawić to audi z własnej kieszeni, czy to prawda? Słyszałem też że zniżki na ubezpieczenie też biorą.
Btw. Jeżeli jest to prawdą i napisze w papierach że to moja matka prowadziła ten samochód, to czy oni będą jakoś dochodzić do tego czy to na pewno ona zrobiła? Czy taki zabieg jest bezpieczny? Pytam się gdyż mama nie umie kłamać i nie potrafiła by opowiedzieć jak do tego wydarzenia doszło.
szczarek
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 10 2012
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Toyota corolla
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1989

12 Sty 2013, 14:34

szczarek napisał(a):Gdzieś dopadły mnie słuchy że kierowcą poniżej 25 roku życia, czyli jak ja nie wypłacają odszkodowania oc i będę musiał naprawić to audi z własnej kieszeni, czy to prawda?

Bzdura - po to jest ubezpieczenie OC, by naprawiać szkody z nie własnej kieszeni. Z niej płacimy składkę. Wiek kierowcy nie ma znaczenia. Ważne, żeby samochód miał OC. Nie wiem natomiast, jak to jest gdy właściciel ubezpieczając samochód podął, że nie będzie nim kierowała osoba mająca prawo jazdy krócej niż albo osoba majaca poniżej ... lat. coś mi się kiedyś o uszy obiło, że wtedy ubezpieczyciel może żądać dopłaty do składki OC z tego tytułu.

szczarek napisał(a):Słyszałem też że zniżki na ubezpieczenie też biorą.

To się zgadza - za każdą szkodę ubezpieczyciel "zabiera" zniżki. Zazwyczaj jest to 5% albo 10%. Zależy od samego ubezpieczyciela. Powinno pisać w warunkach umowy ubezpieczenia.

szczarek napisał(a):Jeżeli jest to prawdą i napisze w papierach że to moja matka prowadziła ten samochód, to czy oni będą jakoś dochodzić do tego czy to na pewno ona zrobiła? Czy taki zabieg jest bezpieczny? Pytam się gdyż mama nie umie kłamać i nie potrafiła by opowiedzieć jak do tego wydarzenia doszło.

To zależy czy była na miejscu policja ( jak była, to są spisane dane sprawcy, więc kłamstwo nie ma sensu ), czy byli świadkowie ( jak byli, to każdy rozpozna jak nie ciebie to napewno że był to młody mężczyzna, a nie kobieta, więc też kłamstwo nie ma sensu ).
No a całkiem odrębną rzeczą jest honor - miałeś odwagę zaszaleć i spowodować stłuczkę - miej odwagę się przyznać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Golf otrzymał od Euro NCAP najwyższą notę
    Nowy Golf otrzymał od europejskiej organizacji ochrony konsumentów – Euro NCAP – najwyższą notę pięciu gwiazdek. Ponadto został wyróżniony prestiżową "Euro NCAP Advanced Awards " za innowacje w dziedzinie ...