Opel Astra 2.0DTL- nie odpala

25 Mar 2013, 12:50

Witam mam problem , Po przekręceniu kluczyka , zaświeca się kontrolka od emisjii spalin tzw.Check i samochód oczywiście kaszle ,zachowuje się tak jak by odcinało paliwo , czyli poprostu nie odpala ! Mechanik po podłączeniu do komputera stwierdził że to Pompa Wtryskowa ,choć nie jest tego pewien ( koszt rzekomej pompy wynosi ok 3000 zł ) Może miał ktoś podobny problem , rzecz stała się po tym jak zatankowałem ON ,z racjii tego iż mam daleko do stacjii paliw a w samochodzie miałem rezerwe wlałem z kanistra 10 L (przeznaczone na czarną godzinę) Po upływie 2 godzin od wlania , nie odpala .Może wystarczy wylać całą częsc ON i wlać od nowa paliwo ;( Proszę bardzo o odpowiedz , z góry Dziękuję i Pozdrawiam
mlodziutki
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 01 2012
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Opel Astra II G
Silnik: 2,0 DTL
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

25 Mar 2013, 13:08

Być może zassało jakiś syf z paliwa i zatkało wtryski albo filtr paliwa
seba002
Początkujący

Prawo jazdy: 07 01 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 147
Silnik: TS 1.6 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003

25 Mar 2013, 15:36

Typowa usterka w tym aucie to awaria tranzystora w sterowniku.
Jak demontuje się sterownik z pompy i go naprawia znajdziesz film na Youtube.
Najpierw upewnij się czy pompa nie jest zapowietrzona i długo nie kręć rozrusznikiem.
Jakie błędy pokazał diagnoskop ?
andrzej_124
Stały forumowicz

27 Mar 2013, 02:40

Układ możesz odpowietrzyć, ale to raczej nie to. Spróbuj przetkać wtryski...
A koszt wymiany pompy wtryskowej na używaną w dobrym stanie/regenerowaną z kompletnym rozrządem i robocizną zdecydowanie nie powinien przekroczyć 2 tysięcy. Według mnie to powinno to kosztować ok. 1500 zł.
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Nowy papamobile Mercedes-Benz dla papieża Benedykta XVI
    Dostarczając papieżowi Benedyktowi XVI nowy papamobile, Mercedes-Benz kontynuuje tradycję, która liczy już ponad 80 lat. Dr Dieter Zetsche, prezes zarządu Daimler AG i szef Mercedes-Benz Cars, osobiście przekazał w ...