Opel Astra f 1.4 klekotanie

03 Lut 2010, 19:32

Witam posiadam Opla Astrę F od pewnego czasu zaczęło mi coś klekotać w silniku jak zimny klekocze głośno rozgrzeje się trochę ciszej może to być przyczyna oleju?? bo dolałem oleju do silników dizla. czy to coś innego?? Proszę o poradę.
emon123
Nowicjusz

Miejscowość: kostrzyn
  • 03 Lut 2010, 20:26

Zużyte popychacze zaworowe,w autach z ręczną regulacją luzu zaworowego eliminuje ten efekt regulacja luzu zaworowego.Olej oczywiście ma wiele do powiedzenia ale musiałbyś dolać dużo oleju zupełnie nieodpowiedniego.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

03 Lut 2010, 20:32

wlałem prawie około 1.5litra do dizla a może być przyczyna już zużyty olej?? sprawdzali mi zawory mówili ze luzów nie mają
    emon123
    Nowicjusz

03 Lut 2010, 21:05

To może być,kompensatory luzów zaworowych jeśli je masz, są dosyć wrażliwe na lepkość oleju,mogłeś wlać olej rozrzedzony paliwem,jeśli wlałeś zużyty olej, np.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

03 Lut 2010, 21:16

to może być tak jak zmienię olej i filtr oleju to może przestać klekotać?? zakupiłem olej Lotos mineralny dobry do tego rodzaju silnika?? i mam pytanko chciałem wlać najpierw do oleju przed zmiana moto docktora mówią ze niby poprawia silnika prace ma to sens czy lepiej od razu zmienić olej??
    emon123
    Nowicjusz

03 Lut 2010, 21:50

Powiem ci tak, Motor Doctor jest specyfikiem już bardziej wskazanym na kaca :mrgreen: niż do dobrego jeszcze silnika.Jest zalecany, owszem ,ale tylko do silników ,które mają zjedzone pierścienie,testy potwierdziły skuteczność tych specyfików (podnosi ciśnienie oleju i ciśnienie sprężania,ogranicza zużycie oleju oraz dymienie).Ty do swego silnika nie lej tego :!: Olej sobie wymień,wraz z filtrem.Ten olej, od biedy może być.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Zima nadchodzi !!
      Zapalanie krok po kroku Jeśli auto jest mocno zaśnieżone, dobrze jest w pierwszym rzędzie oczyścić tablicę rejestracyjną. A już bardziej na serio - okolice drzwi (lub całe auto, o ile jesteśmy pewni, że zapali) po to, by ...

03 Lut 2010, 22:32

a motor life? on niby zwiększa smarowanie silnika i tworzy powlokę ochronna by silnik na sucho nie startował
    emon123
    Nowicjusz

03 Lut 2010, 23:34

Nie lej nic poza olejem! Minerał za gęsty ale jak już kupiłeś to i tak będzie lepszy niż ten miks co masz obecnie.
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

04 Lut 2010, 12:24

i moze ustanie te klekotanie??czy wątpliwa sprawa??
    Pozdrawiam Przemek
    nitrolon
    Nowicjusz

Miejscowość: Kostrzyn

04 Lut 2010, 15:20

Jeśli klekotanie występuje z powodu zużycia układu zaworowego, to nic nie pomoże,tylko wymiana zużytych elementów wchodzi w grę.Motor Life jest preparatem ,który zwiększa trwałość jednostki,niczego nie naprawi :!:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP