Opel Astra kopci filter ?

21 Mar 2016, 18:03

Witam Serdecznie

Posiadam Vouxhall/opel Astra 1.9 TDI disel 2008 rok Przebieg 60500 miles / 110000 km

Od kilkunastu tygodni mam problem. Auto zaczyna dymić. Podczas jazdy zaczyna dymić na szaro. Problem powraca i znika samoczynnie. Auto zdecydowanie pobiera wiecej paliwa gdyz pokazuje mi szybki spadek na ekranie przy czym slychac dziwny szmer pod maski. Co to moze byc ? Dodam że wypalalem filter Dpf prywatnie przez podłączanie do komputera. Zaraz potem wymieniłem EGR. Właśnie przejechałem 500 mil i auto przy zwalnianiu zaczęło kopcić znowu. Kosmos na warsztacie nie mogli zdiagnozować problemu gdyż auto właśnie miało okres akurat nie kopcenia i odesłali mnie z niczym. Zastanawiam się nad wycięciem filtra ale nie mam wkoncu pewności czy to to. Chodzi o koszty.

Czy ma ktoś coś podobnego za rady serdecznie bym podziękował

Pozdrawiam Andreos

P.S.
Jak tu dodać foty .
Andreos
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.9 TDl
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2008

22 Mar 2016, 08:49

Wygląda to na wypalanie filtra... Nie pamiętam od kiedy w tych Oplach jest kontrolka informująca wypalanie filtra - wiem, że do któregoś roku jej nie było i wypalanie można było poznać właśnie po zwiększonym zużyciu paliwa i dymieniu z rury. A potem dodano kontrolkę, która informowała, że filtr jest właśnie wypalany.
Częstotliwość wypalania filtra zależna jest od tego, jak często i jak dużo jeździ się głównie po mieście. No i oczywiście od stopnia zużycia samego filtra.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Mar 2016, 07:57

:ok: więc pozbylismy się filtra koszt 250 funtów. Autko przestało kopcić filtr był zapisany w 98 %. No i chyba tyle w tym temacie
Pozdrawiam
Andreos
Nowicjusz

29 Mar 2016, 19:46

Tak więc kontrolka oznaczała jednak wypalanie... Dziwne tylko jest to, że filtr jak wspomniałeś był wypalany...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

29 Mar 2016, 20:01

:yes: Był wypalany dlatego też po tym przejechałem kolejne 500 km zanim zaczął się po raz kolejny wypalac. Kontrolki nie było i mam nadzieję że teraz po usunięciu filtra raczej już nie będzie :!:
Andreos
Nowicjusz

20 Kwi 2016, 12:26

Andreos napisał(a):P.S.
Jak tu dodać foty

Klikasz wyślij odpowiedź i pod przyciskiem wyślij masz "Wstaw zdjęcie/obraz" dodajesz i umieszczasz w treści postu.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co zrobić gdy zderzenie jest nieuniknione?
    Wśród wielu kierowców można spotkać się z opinią, że w przypadku sytuacji awaryjnej – uderzenia w potencjalną przeszkodę (drzewo czy inny samochód), należy uderzyć bokiem auta. Nic bardziej mylnego! ...
    Co daje aktywny mechanizm różnicowy?
    Mechanizm różnicowy to nieodzowny elementem każdego samochodu. Jego zadaniem jest umożliwienie niezależnego obracania się kół osi napędzanej na zakrętach, kiedy każde z nich pokonuje inną drogę. W tej roli bardzo ...