Opel Astra kopci filter ?

21 Mar 2016, 19:03

Witam Serdecznie

Posiadam Vouxhall/opel Astra 1.9 TDI disel 2008 rok Przebieg 60500 miles / 110000 km

Od kilkunastu tygodni mam problem. Auto zaczyna dymić. Podczas jazdy zaczyna dymić na szaro. Problem powraca i znika samoczynnie. Auto zdecydowanie pobiera wiecej paliwa gdyz pokazuje mi szybki spadek na ekranie przy czym slychac dziwny szmer pod maski. Co to moze byc ? Dodam że wypalalem filter Dpf prywatnie przez podłączanie do komputera. Zaraz potem wymieniłem EGR. Właśnie przejechałem 500 mil i auto przy zwalnianiu zaczęło kopcić znowu. Kosmos na warsztacie nie mogli zdiagnozować problemu gdyż auto właśnie miało okres akurat nie kopcenia i odesłali mnie z niczym. Zastanawiam się nad wycięciem filtra ale nie mam wkoncu pewności czy to to. Chodzi o koszty.

Czy ma ktoś coś podobnego za rady serdecznie bym podziękował

Pozdrawiam Andreos

P.S.
Jak tu dodać foty .
Andreos
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.9 TDl
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2008

22 Mar 2016, 09:49

Wygląda to na wypalanie filtra... Nie pamiętam od kiedy w tych Oplach jest kontrolka informująca wypalanie filtra - wiem, że do któregoś roku jej nie było i wypalanie można było poznać właśnie po zwiększonym zużyciu paliwa i dymieniu z rury. A potem dodano kontrolkę, która informowała, że filtr jest właśnie wypalany.
Częstotliwość wypalania filtra zależna jest od tego, jak często i jak dużo jeździ się głównie po mieście. No i oczywiście od stopnia zużycia samego filtra.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Mar 2016, 08:57

:ok: więc pozbylismy się filtra koszt 250 funtów. Autko przestało kopcić filtr był zapisany w 98 %. No i chyba tyle w tym temacie
Pozdrawiam
Andreos
Nowicjusz

29 Mar 2016, 20:46

Tak więc kontrolka oznaczała jednak wypalanie... Dziwne tylko jest to, że filtr jak wspomniałeś był wypalany...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

29 Mar 2016, 21:01

:yes: Był wypalany dlatego też po tym przejechałem kolejne 500 km zanim zaczął się po raz kolejny wypalac. Kontrolki nie było i mam nadzieję że teraz po usunięciu filtra raczej już nie będzie :!:
Andreos
Nowicjusz

20 Kwi 2016, 13:26

Andreos napisał(a):P.S.
Jak tu dodać foty

Klikasz wyślij odpowiedź i pod przyciskiem wyślij masz "Wstaw zdjęcie/obraz" dodajesz i umieszczasz w treści postu.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Po co kierowcy w zimie okulary przeciwsłoneczne?
    Zimą słońce to nieczęsty widok, ale kiedy się już pojawi, może stanowić zagrożenie w ruchu drogowym. Niski kąt padania promieni słonecznych sprzyja oślepieniu kierowcy. Nie pomaga również śnieg, od którego odbija ...