Opel Corsa B - Czy warto?

02 Cze 2007, 13:34

witam!

Zamierzam zakupic opla corse b tak ok 94r. Nie potrzebuje duzego samochodu. Maly hatchback w zupelnosci wystarczy. Zastanawiam sie jaki silnik jest lepszy w tym modelu- 1.2 czy 1.4. Chcialbym prosic uzytkownikow corsy o wypowiedzi na temat plusow i minusow tego auta. I nastepne pytanie- Czy lepiej taka Corse sprowadzic wlasnymi silami ,czy szukac w kraju...(sprowadzone juz do Polski).

z gory dzieki za odpowiedzi.
zolty
Nowicjusz

02 Cze 2007, 14:21

Nie posiadam Corsy ale wiem o niej dużo, no nie wszystko nie znam wad ani zalet ale sam wygląd to niezłe autko, lepiej wziąć 1.4 :) Opłaca się
Daroo
Początkujący

02 Cze 2007, 15:27

Corsę B z 1994 roku nie polecałbym kupić. Wolałbym Corsę B po face liftingu od 1997 roku. Zmienione zderzaki i boczne listwy, zmodyfikowane zawieszenia i skrzynie biegów. Polecałbym silnik 1.2 16V 65KM od 1998 roku (jest to żwawy i ekonomiczny silnik ) oraz 1.4 60KM lub 90KM polecane :D Moim zdaniem jest to niezawodne auto, a poza tym można spotkać egzemplarzy z dobrym wyposażeniem.

Pozdro :wink:
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

07 Cze 2007, 12:44

pewnie ze warto, jest to niezawodny samochod, i ma swietne zawieszene, polecam
BMW M Roadster, może kiedyś...
maniokin2
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: tomaszów mazowiecki

08 Cze 2007, 17:32

Mojas siostra ma Corse a ja bardzo często nią jeżdze no tylko o wiele nowszą od tej ,którą chcesz kupić ale opłaca się tylko z silnikiem 1,4 poprostu newiele więcej pali a jest bardziej zrywna i szybsza.Wogóle Seria modeli Corsa to bardzo udana produkcja Opla :)
Polecam
It's nice to be important but is more important to be nice
soleQ
Aktywny

Miejscowość: kRk

08 Cze 2007, 17:57

Dzieki za te wskazowki. Najchetniej kupilbym corse z silnikiem 1,4. Ktos moze zna odpowiedz na pytanie czy lepiej sprowadzac samochod na wlasna reke czy kupowac od kogos kto je importuje.
zolty
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kultowe japońskie silniki
    Kultowe japońskie silniki nie bez powodów zdobyły na świecie rzesze fanów, którzy doceniają nie tylko ich niezawodność, ale również dużą podatność na modyfikacje. Oto kilka świetnych japońskich ...

13 Cze 2007, 15:11

Moim zdaniem najlepiej sprowadzać samochód na własną rękę, ponieważ sprowadzenie auta od importera mogą być problemy ze szczegółami auta, bo nie wszystkie fakty są wiarygodne albo znajdziesz odpowiednie i lepsze auto.

Pozdro :wink:
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

13 Cze 2007, 16:11

Najlepiej to jest kupić samochód tu w Polsce moja siostra narzekała gdy kupiła sobie auto sporawdzane,ponieważ jest bardzo drogie ubezpieczenie i zaerjestrowanie takiego autka :)
PzdR
It's nice to be important but is more important to be nice
soleQ
Aktywny

Miejscowość: kRk

16 Cze 2007, 09:33

Czy warto? Tak, ale zaznaczam, że doświadczenia mam skromne, bo posiadaczem Corsy 1,2 z 1994 r. jestem dopiero od kwietnia. Przede wszystkim radziłbym uważać przy wyborze, bo choć oferta jest bogata, to znaleźć coś dobrego wcale nie jest łatwo. Myślę, że warto poprosić o towarzystwo znajomego mechanika. O ile chodzi o źródło, to pomimo wad (będzie droższa, trudniej upolować, zero wyposażenia) warto się rozejrzeć za autem krajowym, od właściciela. Nie wiem czy wyprawa do Niemiec po auto w tej cenie się opłaca, ale jeśli masz tam kogoś, kto namierzy kilka fajnych egzemplarzy i da ci nocleg to może i warto... Przy kupnie od handlarza trzeba uważać, niczego sie nie dowiesz o kondycji auta, bo sprzedający po prostu jej nie zna, a do tego co "podpicował" nie przyzna sie za skarby świata. Zawsze usłyszysz, że wszystko jest super, "lać i jeździć".
Ja celowałem w auto mocniejsze, lub troche nowsze, a na pewno lepiej "wypasione", ale kolega - mechanik wybijał mi z głowy kolejne egzemplarze. W końcu trafiła się "golaska" 1,2, nie chciało mi się juz dalej szukać, no i jest. Jeśli chcesz poszaleć, to odradzam ten silnik jako zbyt słaby, natomiast do normalnej jazdy wystarczy (z tym, że ja jeżdże bez dobytku i co najwyżej z dziewczyną na pokładzie) i nie rujnuje przy dystrybutorze (6 l.). Powodzenia.
Majki
Nowicjusz

17 Cze 2007, 17:33

warto kupić to auto w silniku 1.4 ,ponieważ masz 60KM ,a w 1.2 masz tylko o 5Koni mniej.oczywiście chyba zdajesz sobie sprawe że takim samochodzie nie będziesz się ścigał bo to nie ten silnikowe.Ten samochód lepiej sprowadzić z niemiec ,ponieważ są tam leprze drogi i zawieszenie i podwozie nie będzie tak bardzo zjechane jak na swoje lata w polsce.nieradze nimprzewozić dużo materiałów budownalych albo takich co troche ważą ,bo corsa niejest wodzirejem w tym. :)
daro
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

04 Lip 2007, 15:18

daro napisał(a):warto kupić to auto w silniku 1.4 ,ponieważ masz 60KM ,a w 1.2 masz tylko o 5Koni mniej.

Jakie o pięć koni mniej?:shock: silnik 1.2(65KM) ma O 5 koni więcej od 1.4 60 KM.
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

05 Cze 2008, 23:04

jestem posiadaczem corsy b 1.4 16v 99. moim zdaniem to najlepsze autko do jazdy na małe i średnie dystanse. mało pali i szybko sie zbiera a i na trasie swoje wyciągnie, pod jednym warunkiem, ze nie jest za bardzo obciążone (kierowca + dwie osoby to max)
max
Nowicjusz

06 Cze 2008, 11:33

Do corsy b polecam najbardziej silnik 1.4 8V - jest on dobry do miasta, dużo nie pali i nie psuje się tak jak nowsze silniki 16V, gdzie zdarzają się awarie zaworów, których wymiana jest bardzo kosztowna
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

08 Cze 2008, 11:56

to moze rower na pedały? nieee, tez zdazaja sie awarie
max
Nowicjusz

10 Kwi 2012, 09:15

Szczególnie polecam Corsę z silnikiem 1.4 60 KM - wersję CDX ..
Ostatnio edytowany przez silvo44, 10 Kwi 2012, 10:03, edytowano w sumie 1 raz
Powód: poprawiłem styl ...
opelcorsa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 01 2011
Auto: Opel Corsa B 1.4 60KM CDX