Opłata Skarbowa i Rejestracja Auta po darowiźnie

17 Cze 2013, 19:51

Witam
Przejdę od razu do rzeczy
Poszukiwałem auta taniego a dobrego i w tym czasie wujek wiedząc że szukam auta miał okazje kupić Forda Mondeo i po skonsultowaniu się zemną i przedstawiając mi stan samochodu przez telefon zdecydowaliśmy na kupno i wujek kupił go na siebie .. Na drugi dzień sporządziliśmy umowę darowizny w wysokości 51% z moją przewagą ...
I Tu się zaczyna
Urząd skarbowy .. Czy wujek musi też uiścić podatek ?
Ponieważ troszkę żeśmy się zakręcili i jak rozliczałem podatek wpisałem siebie jako właściciela wujka współwłaściciela a sprzedającego samochód wujowi jako sprzedającemu nam ;> ... Czyli wygląda to tak choćby na umowie k/s było dwóch kupujących ... I teraz nie wiem czy to dobrze zostało zrobione czy po prostu namieszałem ?
I jak z dalszą rejestracją ? Ponieważ w Urzędzie Miasta też już zrobiłem opłaty tak jak wyżej
asspire
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 12 2006
Auto: Ford
Rok produkcji: 1999

23 Cze 2013, 15:58

2% podatku w US płacisz Ty. Jest to liczone od całkowitej wartości pojazdu. Opłatę w US powinien uiścić wujek, bo to on jest właścicielem, dopiero później jest darowizna (darowizna do 10 tys. od najbliższej rodziny nie jest opodatkowana - więc zależy ile jest warte to 51% Forda).
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Lip 2013, 19:50

Nie będzie problemu przy darowiźnie jeśli on nie rejestrował tego auta ? tylko od razu przepisał je częściowo na mnie ? i ja dokonam rejestracji ? .. W przyszłym, tygodniu bd w domu i mam zamiar wszystko pozałatwiać wiec wole sie upewnić żeby na daremno nie latać po wszystkich urzędach..
asspire
Nowicjusz

02 Lip 2013, 20:41

Darowizna jest na własność, a rejestracja swoją drogą.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lip 2013, 16:47

OK czyli rozumiem że nie musiał rejestrować ... Teraz jeszcze pytanie zapewne muszę mieć umowę od wujka z zakupu jeśli nie jest na niego zarejestrowany ... Wystarczy kopia czy oryginał trzeba mieć ?
asspire
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Kierowco, uważaj na silny wiatr
    Silne podmuchy wiatru mogą być bardzo groźne dla uczestników ruchu drogowego. Kierujący jest wtedy narażony na utratę panowania nad autem, zjechanie z toru jazdy, a w skrajnych przypadkach jego pojazd może zostać dosłownie ...