Passat b3 Wysokie obroty

16 Paź 2010, 09:31

Witam, i po raz kolejny mam problem z moim passatem. Kiedy go rano odpalam na benzynie na biegu jałowym na strasznie wysokie obroty, kiedyś przeważnie po przejechaniu kilometra schodził z obrotów już na normalne a teraz nie. Czy jest zimny czy gorący ciągle ma wysokie obroty a dodam, że jeśli przełączę go na gaz to obroty już ma normalne. Co może być tego przyczyną? Jest to bardzo irytujące teraz jak jest zimno bo jednak dosyć dużo teraz się jeździ na benzynie zanim na gaz go przełączę a przy tak dużych obrotach kiedy wbijam wsteczny to aż skrzynia zgrzyta. Proszę o odpowiedz :)
blondyn26044
Nowicjusz

Miejscowość: Tywica

18 Paź 2010, 14:59

Sprawdz i przeczysc silnik krokowy.prawdopodobnie jest zablokowany jak z twojego opisu wynika
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

21 Paź 2010, 08:46

A więc tak.. dobrałem się do silniczka krokowego wczoraj.. Wyjąłem go, otworzyłem, wyczyściłem lecz przed tym podałem mu 12 v z akumulatora i silniczek ładnie wsuwał się i wysuwał czy to znaczyło, że jest sprawny? Z czego silniczek krokowy czyta sobie czy ma zwiększyć obroty czy zmniejszyć? Jak sprawdzić czy jest on sprawny?

Edit:

Problem rozwiązany.. Urwana masa od sondy, polutowałem wszystko a obroty wysokie jak były tak były. Wymieniłem dzisiaj silniczek krokowy, wysterowałem go od razu ręcznie i wszystko w jak najlepszym porządku :)
blondyn26044
Nowicjusz

Miejscowość: Tywica
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan X-Trail - segment crossoverów
    Nowy model łączy w sobie uznane tradycje Nissana w segmencie 4x4 z nowymi rozwiązaniami technicznymi czerpiącymi inspiracje z przełomowych crossoverów marki. Wynikiem tego połączenia jest samochód definiujący ...