PassatB5, AudiA6, BMW39, Merc E - proszę o pomoc w wyborze.

18 Mar 2008, 20:31

Witam!
:D Jest to kolejny temat rodzaju "Co kupić?". Sorka, ale samochód to poważna sprawa, więc się też dobrze zastanawiam żeby najlepsze kupić.
Interesuje mnie duży, rodzinne Kombi, wszystkie w okolicy rocznika 2001, wybrałem sobie następujące:
1. Mercedes Benz E- klasa kombi (W210)
2. BMW e39 seria 5 Touring po FaceLifcie od 2001
3. VW Passat b5 Variant po FaceLifcie
4. Audi A6 Avant

Prosiłbym o pro i contra dotyczące tych ww samochodów. Najlepiej by było gdyby ktoś kto chciałby się podzielić opinią dot. tych wozów skopiował tą listę i po myślniku napisał co o nich sądzi. Także chciałbym wiedzieć który z pozycji 2-4 jest największy(wiem, żę MB E klasa jest raczej największa z wszystkich).

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc!
Nikolaj :)
nikischlicki
Nowicjusz

19 Mar 2008, 11:04

Więc tak Mercedes E klasse duże autko , ale wiadomo mercedes bardzo go rdza bierze . Bmw E39 również duże rodzinne autko , ale taka rada nie polecam tych BMW z silnikiem 2.5 TDS bardzo awaryjne . Passat wiadomo solidne autko ekonomiczne i raczej się nie psujące tylko lać i jeździć . No i Audi A6 na pewno masz prestiż jeżdżąc takim autem jest ono bardzo przestronne i mało awaryjne , ale nie polecam w audi skrzyni automatycznej
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

19 Mar 2008, 16:07

Dzięki za pomoc. Czy BMW e39 będzie podobnych rozmiarów jak Passat? Bo słyszałem że A6 jest trochę mały.
Pozdro
nikischlicki
Nowicjusz

19 Mar 2008, 19:30

passat b5 lub audi a6 avant ale raczej avant bo bardziej luksusowe i większe w końcu avant to kombi jeżeli będziesz brał volkswagena to polecam silnik 1.9tdi 130km jeden z najlepszych silników w dziedzinie diesla.awarie w passacie to awarie skrzyni najczęściej chociaż i tak strasznie rzadko a awarie audi to ponoć awarie elektroniki wiem od znajomego passat jest tym gorszy bo złodzieje kradną dużo takich ale audi także jest często kradzione.
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

19 Mar 2008, 21:31

Nie wiem mistrzu skąd masz to info, ale ja od mechaników i od samych pasjonatów VW wiem, że 1.9 TDI 130 KM wcale nie jest taki najlepszy. Bardziej solidne są wersje 90 KM i 110 KM.

Jeżeli możesz to zweryfikować, to bardzo bym prosił.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wyczyścić odbłyśniki i przednie lampy od środka?
    Przygotowałem dla Was instrukcję według której można samemu wyczyścić przednie lampy i halogeny wewnątrz razem z odbłyśnikami. Nie jest to trudne zadanie trzeba jednak uważać żeby nie uszkodzić lampy podczas rozbierania, ...
    Doświadczalny samochód autonomiczny Lexusa
    Po torze testowym amerykańskiego Toyota Research Institute (TRI) jeździ biały Lexus LS 600hL z kamerami na dachu. Obecność licznych czujników nie dziwi – to w końcu samochód doświadczalny. Pewną konfuzję ...

19 Mar 2008, 21:41

tak jest najlepsze sa 90 i 110KM :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

20 Mar 2008, 13:14

Dzięki wszystkim za dotychczasowe odp.

Mam jeszcze jedno pytanie: W związku z tym, że ma to być samochód rodzinny chciałbym wiedzieć który jest największy pod względem bagażnika ale także miejsca dla pasażerów.

Pozdro
nikischlicki
Nowicjusz

20 Mar 2008, 13:34

Audi A6 kombi
długość:4,79m
szerokość:1,81m
wysokość:1,47m
pojemność bagażnika:455l a po rozłożeniu siedzeń 1590l

BMW E39 kombi
długość:4,80m
szerokość:1,80m
wysokość:1,44
pojemność bagażnika:410l a po rozłożeniu siedzeń 1525l

Mercedes E kombi
długość:4,85m
szerokość:1,82m
wysokość:1,50m
pojemność bagażnika:690l a po rozłożeniu siedzeń 1950l

Passat kombi
długość:4,68m
szerokość:1,74m
wysokość:1,49m
pojemność bagażnika: 495l a po rozłożeniu siedzeń 1545l

Z tego co tu widać mercedes e jest największym autkiem . Dane posiadam z katalogu auto świat
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Mar 2008, 13:41

ale czy 90 lub 110 będzie tak dynamiczne jak 130km chyba nie a te informacje o awaryjności to akurat pojedyncze przypadki od znajomych.
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

20 Mar 2008, 13:56

Jasne, że nie będą tak dynamiczne jak 130 KM. Pytanie tylko, czy 110 KM w Passacie to tak mało?
Moim zdaniem 110 KM w zupełności wystarczy, chyba, że ktoś chce koniecznie ciągle urządzać sobie wyścigi spod świateł, a w trasie nie może ścierpieć, że ktoś go wyprzedza.

A co do niezawodności. Rozmawiałem z mechanikami i ludźmi, którzy uwielbiają Passaty (takich co ich nie przekonasz, że BMW może być lepsze) i oni sami to potwierdzają.

Bardziej awaryjny nie znaczy awaryjny. 1.9 TDI 90 KM i 110 KM to silnik który, jeżeli będziesz go normalnie traktował jest niemal nie do zajechania.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Mar 2008, 14:07

A co tak ogólnie powiecie o Audi A6, bo jest moim faworytem. CZy jest dużo mniejszy od Passata? Jak to jest z silnikami?
nikischlicki
Nowicjusz

20 Mar 2008, 16:04

podałem ci parametry tych aut audi jest większe od passata
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Mar 2008, 19:38

Dzięki za parametry:)

Czy ktoś może poleca jakiś dobry silnik? Wolałbym benzynę, bo jadę często do niemiec i chce zieloną plakietkę Umweltzone, ale może ktoś się orientuje czy Audi dostaje w wersji Diesel także 4 (zieloną)
nikischlicki
Nowicjusz

25 Mar 2008, 21:08

Witam!
Już wczesniej na innym temacie sie pytalem jak to jest z plakietką ekologiczną w niemczech. Gdzie ją można dostać w niemczech? Mam polskie papiery. Który to jest numer? POMOCYYYY
nikischlicki
Nowicjusz