Peugeot 206, wysokie obroty podczas jazdy

24 Paź 2020, 08:13

Witam. Mam zagadkę dotyczącą peugeota 206, 1,4 benz z 2004r. Mianowicie na postoju wszystko ok, auto odpala i wkreca sie na obroty normalnie, wystarczy ruszyć i silnik zaczyna żyć własnym życiem, wchodzi na obroty ok 2000 i faluje od1800-2000,dzieje sie tak dopóki auto jest w ruchu, obojetnie czy toczy się ze wciśniętym sprzęgłem czy na luzie, wystarczy że auto się zatrzyma i obroty wracają do normy. Ktoś się spotkał z takim czymś? Ewidentnie auto zaczyna swirować jak sie porusza
Bordo206
Nowicjusz

24 Paź 2020, 12:17

Bordo206 napisał(a):wchodzi na obroty ok 2000 i faluje od1800-2000,dzieje sie tak dopóki auto jest w ruchu, obojetnie czy toczy się ze wciśniętym sprzęgłem czy na luzie
A jak jedziesz np. na drugim biegu trzymając gaz lub go puszczając i hamując silnikiem to wtedy jest ok?

Samochód nie powinien przemieszczać się z wciśniętym sprzęgłem lub na luzie. Jednak skoro problem występuje tylko w takim przypadku to należy sprawdzić dolot czy czasem nie jest gdzieś rozszczelniony i nie dostaje się do niego za duża ilość powietrza które jest wtłaczane pędem powietrza podczas takiego poruszania się samochodu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Paź 2020, 15:41

Obojętnie na którym biegu, auto z puszczonym gazem samo ciagnie do 2000.raczej nie możlie że auto przy prędkości 20km/h dostaje przez dolot takie powietrze zeby obroty wzrastały.
Bordo206
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczne auta służbowe
    Światowa Organizacja Zdrowia WHO szacuje, że około 30% wypadków drogowych na świecie powiązanych jest z pracą. Dodatkowo Bank Światowy, przygotowując rekomendacje dla poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego w Polsce, ...