Peugout 206 2.0 hdi rodzaj paliwa.

25 Mar 2010, 00:35

Witam, na poczatku chce zaznaczyc ze wiem ze te silniki sa czułe na rodzaj paliwa.
Mam dostep do tanszej ropki, na ktora podobno od paru lat nikt nigdy nie nazekał, facet mowil ze przyjezdzaja nowsze auta od mojego puga, duzo silnikow jtd, tdi itp. i nikt nigdy nie skladal jakiejs reklamacji a niektorzy biora od niego od paru lat...
Mam pytanko, co w tym paliwie moze popsuc mi wtryski? bo wymiana jest dosc droga?
zanieszczyszczenia fizyczne czy chemiczne? jak fizyczne to chyba starczy dobrze filtrowac? z gory dzieki.
tomek.mly
Początkujący

Miejscowość: DGL

25 Mar 2010, 10:04

Na twoim miejscu bym nie ryzykował - paliwko o którym piszesz 10 razy będzie ok, a za 11 razem trafisz na złej jakości i.... portfel chudszy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Mar 2010, 11:06

Musiałbyś dowiedzieć się skąd ma to paliwo. Najczęściej tacy ludzie mają je z jakiejś budowy, gdzie do maszyn mają przydzieloną ilość paliwa na dzień, potem delikwent to co zostaje zabiera i sprzedaje taniej... wtedy jest to w miarę bezpieczne. Mi się na przykład nawet zdarzyło wlewać olej roślinny (z biedronki :mrgreen: ), ale do baaardzo starego silnika któremu nie robiło to żadnej różnicy. Diesel 2,2 litra bez turbo o mocy 60KM czyli taki silnik ruskiego typu gniotsa nie łamiotsa :lol:
zaq88
Nowicjusz

Miejscowość: J-no

25 Mar 2010, 11:10

to jest z jakiejs rozlewni ;)
ludzie tam tankuja nowe auta i jest dobrze...podobno:D

a dalej nie wiem, co wlasciwie w paliwie psuje silnik?
tomek.mly
Początkujący

Miejscowość: DGL

25 Mar 2010, 18:13

No to jak podobno paliwo jest ok, to podobno ci się silnik nie zepsuje, więc podobno możesz lać takie paliwo. Ale pamiętaj też, że podobno luzie lubią zarabiać na paliwie i podobno mogą dolać do paliwa coś, co zwiększy jego ilość i podobno nie jest to paliwo przeznaczone do samochodu i wtedy podobno silniki zaczynają nawalać. I podobno za naprawę musisz zapłacić sam, bo podobno będzie to twoja wina, ponieważ tankowałeś paliwo ze źródła, które podobno ma dobre paliwo, a okazało się, że to " podobo" było oszustwem...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota TS050 Hybrid po raz pierwszy w Silverstone
    W weekend 16-17 kwietnia zaczynają się Mistrzostwa Świata FIA w wyścigach długodystansowych (FIA World Endurance Championship). W 6-godzinnym wyścigu w Silverstone w Wielkiej Brytanii Toyota GAZOO Racing wystawi nowy bolid, ...