Pierwsze auto, benzyniak do 20 tys. zł

09 Kwi 2016, 13:51

Witam wszystkich. Przymierzam się do zakupu swojego pierwszego auta. Podstawowe informacje:

- Budżet: do 20 tys. zł
- Rejon: lubuskie
- Użytkowanie: 75% miasto 25% trasa
- Własne potrzeby: trwałość i niezawodność, prostota auta, klimatyzacja, przyzwoity wygląd i osiągi.

Rocznie będę robił 10-15 tys. km, więc najlepszą opcją wydaje się benzyna. Najlepiej by silnik dobrze współpracował z instalacją gazową, bo możliwe, że w przyszłości przeprowadzę się i będę dojeżdzał do pracy ~25km w jedną stronę, przez co gaz zacznie mieć sens. Auto planuję użytkować przez minimum 7 lat.
Na chwilę obecną najbardziej jestem przekonany do Opla Astry H i Citroena C4. Znalazłem w internecie takie ogłoszenie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] , co o tym sądzicie? Jak dla mnie wygląda ok, chociaż przy tej cenie mógłby mieć nieco niższy przebieg, albo w drugą stronę być ciut tańszy.

Z góry dziękuję za poświęcony czas i cenne rady :)
Seifer
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2009
Auto: Nie mam

11 Maj 2016, 06:46

Odświeżam temat i przy okazji proszę o ocenę auta:

[link do oferty na Olx wygasł]
Seifer
Nowicjusz

11 Maj 2016, 07:56

W przypadku takich przebiegów faktycznie najlepszą opcją jest silnik benzynowy,Kia będzie moim zdaniem wygodniejsza w środku,lepiej wykończona w przeciwieństwie do Astry,która z kolei ma chyba najtańsze części w swoim w segmencie. Zamiast wersji 1.6 możesz szukać 1.8 125 km,lepiej radzi sobie w tym aucie.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

11 Maj 2016, 13:20

Dzięki za odpowiedź, a co sądzicie o aucie z ostatniego linku? Przyzwoicie to wygląda? Chyba trochę za tanio jak za ceeda w tym roczniku i to mnie trochę martwi.
Seifer
Nowicjusz

11 Maj 2016, 16:55

Ogólnie uczciwie wygląda ale pierwsze roczniki miały pewne wpadki jak stukające wadliwe amortyzatory i stukające kolumny kierownicze. W dodatku ktoś coś namieszał z mocą w ogłoszeniu, bo 1,4 miał 109KM
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010