Pierwsze auto dla 18-sto latka

17 Wrz 2010, 15:09

Podejrzewam że już jakieś doświadczenie za kółkiem masz, bo napęd na tył zimą w góry to nie najlepszy pomysł jeśli jesteś świeżo po kursie, tym bardziej że nie sądzę abyś do auta za 9 kafli założył jakieś nowe zajebiste opony w cenie 2tys. zł za komplet (tyle kosztują bdb zimówki na te dajmy na to 16 cali).

Bravo w dieslu jest spoko, podobnie 323 w benzynce. Golf III niezłe auto, ale większość na allegro i w komisach jest już w kiepskim stanie wymagającym sporego dofinansowania.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

17 Wrz 2010, 16:03

cube218 napisał(a):
fragman_91 napisał(a):
cube218 napisał(a):wlasnie nie chce zadnej omegi i calibry.. dla mnie to badziewne auta;p

Czegoś tu nie rozumiem.
Po pierwsze. Omega a Calibra to dwa różne samochody. Jeśli nie znasz się na motoryzacji to nie pisz takich bzdur, bo tylko narażasz się na publiczny lincz. Calibra została zaprojektowana na podstawie Vectry A, która swoją premierę miała w 1988 roku... Sama w sobie złym samochodem nie była i nie jest. Niestety Polacy zaczęli bawić się w sprowadzanie "tanich coupe" - szrotów z Niemiec, które wisiały na niejednym drzewie, a jakby tego było mało zaczęli pakować do nich plastikowe spojlery i palić gumy pod szkołami, żeby gimnazjalistkom ze wsi robiło się mokro na widok diabelsko czerwonej Calibry z kołpakami z Tesco. Co do tego ma Omega? To jeden z najnowocześniejszych samochodów lat 90, bezpieczny, duży i wygodny, a co najważniejsze bezawaryjny (po liftingu). Z tyłu masz wielowahaczowe zawieszenie, które komfortowo tłumi nierówności. Poziom wykonania tego samochodu ma się nijak do... Fiata Bravy o którym myślisz, czy Golfa.
Omega to limuzyna, wykonana jak na limuzynę przystało. Być może Opel nie cieszy się renomą podobną do Mercedesa czy BMW, ale nie zapominaj że to ciągle auto produkowane w Niemczech. Omega akurat była montowana w Russelheim jeśli dobrze pamiętam. Porównać Fiata Brava do Omegi to tak jak... postawić obok siebie Mercedesa S klasy i Golfa :roll:

ja [...] nie podobaja mi sie te auta i tyle. Kazdy ma inne gusta. Fajnie ze limuzyna ale pomysl logicznie czy ja zakladam rodzine? Nie wiec nie potrzebuje duzego auta..... Pomysl niz cos napiszesz

[ Dodano: 17 Wrzesień 2010, 14:40 ]
a i jeszcze jedno bylo benzyna i disel a nie gaz.... nie chce zadnego gazu...

Cube218 Z całym szacunkiem, ale jak się nie ma choć podstawowego pojęcia o samochodach, to raczej nie jest wskazane wypowiadanie się na forum w taki sposób jak ty to robisz.
Po pierwsze, każdy tutaj próbuje Ci pomóc. Jeśli potrzebujesz samochodu możliwie uniwersalnego i taniego w eksploatacji, który będzie wygodny na trasach 600 km trudno polecić Ci Golfa III czy Fiata Bravo, gdy w tej cenie można mieć po prostu... coś lepszego. Nie mówię, że te auta nie dadzą rady, ale to po prostu inna klasa samochodów. Większość ludzi kupuje limuzyny nie po to, żeby wozić w nich rodziny, ale przede wszystkim dla komfortu. Jeśli tego nie rozumiesz, to tym lepiej, bo myślę że szkoda takiej Omegi dla Ciebie. Z Twoją wiedzą o motoryzacji....
Kolejny bezmyślny, utarty przez wieśniaków stereotyp "nie chce zadnego gazu", bo gaz jest be, bo z gazem jest wiocha. Fakt. Jak wszyscy w Twoim otoczeniu pakują najprostsze instalacje u "Pana Zdzicha" w garażu, to nic dziwnego, że później narzekają. Taka polska mentalność...
Prawda jest taka, że moda na diesle w Polsce nie jest do końca uzasadniona. Samochody z silnikiem diesla kosztują więcej niż benzyny, musisz sam sobie to wykalkulować czy opłaca Ci się dopłacać za klekota, gdy dużo taniej możesz mieć dynamiczniejszy silnik w benzynie, a różnica cen będzie minimalna licząc późniejsze przebiegi benzyną.... Nie dysponujesz wcale dużą kwotą jak na zakup sprawnego diesla. Lwia część samochodów, które będziesz oglądać będą miały naginany przebieg, i właściwie w każdej chwili będziesz musiał być przygotowany na wydatki. A te w przypadku diesla są dużo większe niż benzyny. Zarówno w Golfie jak i Fiacie masz diesle z turbiną, której koszt regeneracji, czy zakupu nowej ceni się w tysiącach... JTD jest wyposażony w common rail, przez co jest bardzo wrażłiwy na jakość paliwa. A z tym w Polsce też jest różnie... Zimą? Z dieslem też możesz mieć więcej problemów niż z benzyną, zwłaszcza w samochodzie 12-13 letnim, bo na takie Cię obecnie jedynie stać... Nawet najmniejsza usterka silnika (na przykład słaby akumulator, świece żarowe potrzebują znacznie więcej energii do rozruchu niż zwykłe) może doprowadzić do tego, że będziesz musiał przesiąść się na komunikację miejską. Co do instalacji gazowej wszystko zależy od tego jakiej jest jakości i czy jest poprawnie serwisowana. Przykładowo, instalacja sekwencyjna w Omedze 2.5 V6 nie powoduje zauważalnego spadku mocy, a spala 13-14 litrów gazu na 100 km, przy czym pamiętaj, że dynamiką je ona na śniadanie praktycznie wszystkie diesle do 10 tysięcy... W końcu ma te 170 koni. Forum dyskusyjne, jak sama jego nazwa wskazuje jest po to, aby ludzie przyjaźnie do siebie nastawieni przedstawiali swoje zdanie. Nikt tu do Ciebie nic nie ma, a Ty jak Filip z konopii wyskakujesz nie mając zupełnie pojęcia o Oplach tekst, jakoby były badziewne...
Bliżej badziewnego samochodu w polskiej rzeczywistości jest Fiat Brava z wrażliwymi na jakość ON silnikiem, a już na pewno Alfa Romeo, który w rankingach niezawodności Dekry i TUV osiąga najniższe miejsca. Na dodatek ma bardzo delikatne zawieszenie, nie wytrzymujące polskich dziur.
Wybór i tak będzie należał do Ciebie. Jednak, domniemam, że rodzice wychowali Cię na tyle dobrze żebyś opanowywał te emocje i wyładowywał je w jakoś inny sposób, niż wyklinanie na forum... Musisz uważać, bo Ci tatuś autka nie kupi :wink:
fragman_91
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

17 Wrz 2010, 17:28

Ja bym szukał czegoś z gazem bo tak przekalkulowałem to z Twoimi przebiegami diesla sie nie opłaca poprostu brać.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Wrz 2010, 17:40

barol91 napisał(a):Ja bym szukał czegoś z gazem bo tak przekalkulowałem to z Twoimi przebiegami diesla sie nie opłaca poprostu brać.

Napisał wyraźnie, że nie chce nic z gazem, ciekawe dlaczego.
mateuszlee
Nowicjusz

Miejscowość: biłguś

17 Wrz 2010, 17:49

Moze dlatego, ze majac gaz czesto sa problemy, nie tak ze mamy instalacje i nic nie musimy przy niej robic. Na forum kazdej marki praktycznie masz wyodrebnione tematy dot. problemow LPG, o dziwo zazwyczaj jest ich wiecej niz tematow z problemami czystej benzyny czy diesla.
Poza tym pozniej latwiej sprzedac diesla.
dobrytyp
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

17 Wrz 2010, 17:54

Też mnie własnie ciekawi dlaczego nie gaz :roll: jeśli instalacja lpg będzie dobrze założona i dobrze serwisowana to po pewnym czasie nawet zapomnimy że mamy auto z gazem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

17 Wrz 2010, 17:58

dobrytyp napisał(a):Moze dlatego, ze majac gaz czesto sa problemy, nie tak ze mamy instalacje i nic nie musimy przy niej robic. Na forum kazdej marki praktycznie masz wyodrebnione tematy dot. problemow LPG, o dziwo zazwyczaj jest ich wiecej niz tematow z problemami czystej benzyny czy diesla.
Poza tym pozniej latwiej sprzedac diesla.

Szczerze to wszystko zależy od tego jak i gdzie gaz został założony, ale i też od stylu jazdy. Mam wielu znajomych którzy nie mają żadnych problemów z gazem, ale np. sąsiad jest instruktorem i założył w Corsie gaz i non stop się coś pierniczyło, bo wiadomo kursanci potrafią zarżnąć wszystko. Ja jednak myślę, że z tonu wypowiedzi autora tematu to on gazu nie chce raczej dlatego, że dla niego to jakiś obciach.
mateuszlee
Nowicjusz

Miejscowość: biłguś

17 Wrz 2010, 18:06

No niestety tak myśli większość naszego narodu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

28 Wrz 2011, 19:59