Vermin napisał(a):Również ją polecę! Na ten samochód nie można powiedzieć złego słowa. Nie jest to wyścigówka ale jak na 1.4 jedzie dobrze. Samochodzik jest bardzo lekki
![Tak :yes:]()
.
Jeździłem ostatnie 2 tyg astra 1.4 8 zaworową. Silnik jest stanowczo za słaby, wyprzedzanie jest niezwykle uciążliwe a i dynamiczniejsza jazda w mieście to nie lada wyzwanie. Wymaga wysokich obrotów = nie mniejsze spalanie od 1.6.
Miałem też swego czasu astre 1.6, ten silnik jest optymalny do astry. Spali tyle samo co 1.4 a porusza się już całkiem żwawo.
Nie wiem czy to taka bolączka astr ale to już moja druga astra, w której padł stabilizator napięcia w zegarach efekt tego taki, że zdycha obrotomierz i bywa też tak, że wskaźnik paliwa i temperatury silnika. Na szczęście usterka do naprawy w 20 minut ( o ile uda się wyczepić linkę prędkościomierza by wyjąć zegary )a koszt zamiennika stabilizatora to 3 zł.
Astra to typowy samochód zdroworozsądkowy. Nudny do przesady ale też praktyczny do przesady i tani w utrzymaniu. O ile nie strawi go rdza to pojeździ dłuuugo.